Postovala: Ona portal
27
Sep
2012

Regionalna konferencija na temu "Usklađivanje poslovnog, ličnog i privatnog života"

Pregledano: 1861 puta

Uprava za rodnu ravnopravnost održala je konferenciju čiji je cilj bio promovisanje postizanja harmonije poslovnog i privatnog života!

Usklađivanje profesionalnog i privatnog života je problem koji bi trebalo rešavati na nivou celokupnog društva, čiji je zadatak da pruži  podsticaj za ravnopravnu podelu obaveza i zadataka između muškaraca i žena, zaključak je regionalne konferencije "Usklađivanje poslovnog, ličnog i privatnog života", koju je organizovala Uprava za rodnu ravnopravnost uz podršku Ambasade Švedske.

"Iako je ovo problem celokupnog društva, on se pre svega doživljava kao "ženski problem", jer su i dalje žene te koje nose veći teret održavanja domaćinstva, podizanja dece i brige o starim i bolesnim osobama. Teškoće se javljaju kada ne postoji ravnopravna podela obaveza između muškaraca i žena, kao i zbog neusklađenosti socijalnih službi i ustanova (jasle, vrtić, dnevni boravak, boravak za osobe ometene u razvoju, pomoć u kući, itd), koje bi trebalo da deo brige o deci i starima preuzmu na sebe.", istakla Natalija Mićunović, direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost.

   

U cilju pronalaženja rešenja za bolju usklađenost privatnog i poslovnog života, Uprava za rodnu ravnopravnost je sprovela istraživanje o mogućnostima zaposlenih žena u Srbiji da postignu balans između privatnog i poslovnog života, a preporuke za poboljšanje usluga servisa koji im u tome mogu pomoći, dala je na konferenciji.

"Rezultati istraživanja pokazuju npr. da pomoć i nega u kući za odrasle i starije osobe postoji u 94% lokalnih samouprava, dok za decu sa posebnim potrebama ova usluga postoji u samo 18%. Od, recimo, 17 predškolskih ustanova, samo dve rade do 17.30h, odnosno 18h. Neke od konkretnih mera koje mi preporučujemo jesu smanjenje platnog jaza između muškaraca i žena, promovisanje roditeljskog odsustva očeva ili oba roditelja istovremeno, uvođenje „kliznog” radnog vremena ili rad od kuće, usklađivanje radnog vremena jaslica i predškolskih ustanova sa radnim vremenom roditelja, usklađivanje radnog vremena državnih ustanova i banaka sa klijentima, unapređivanje podrške obolelima i osobama sa specijalnim potrebama, itd." dodala je Natalija Mićunović.

Uvodnu reč održali, Natalija Mićunović, direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost, Dragi Vidojević, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, NјE g. Nils Ragnar Kamsvag, ambasador Norveške u Republici Srbiji i Torgni Svenungson, savetnik Odelјenja za razvoj i saradnju Ambasade Švedske u Beogradu, dok su primere dobre prakse predstavile kompanije „Ericsson“ i „UniCredit Bank“ iz Srbije, kao i predstavnici/ce Bosne i Hercegovine, Turske, Crne Gore i Albanije, 

Promene koje država čini, i za koje se Uprava za rodnu ravnopravnost bori, zajedno sa promenom svesti i mogućnosti da se informišemo i koristimo naša prava, omogućiće da uskladimo poslovne i porodične obaveze koje kao zaposleni ljudi imamo. Samo na taj način vratićemo život i slobodno vreme ponovo u svoje ruke.

   

Ona portal

Čekamo da Ona portal napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Počela skijaška sezona na Staroj planini

Počela skijaška sezona na Staroj planini

Među prvima zabavljali su se TV voditeljke Kristina Radenković i Marijana Mićić, glumci Nenad Okanović i Bojan ...
Noćni maraton u subotu-dođi obavezno

Noćni maraton u subotu-dođi obavezno

Novi novosadski kej. Svež vazduh. Zdrav duh, zdravo telo i energija. Noć.Avantura. Dođi ...
VIP Ski Challenge na Staroj planini

VIP Ski Challenge na Staroj planini

Pobednik trke je producent dokumentarnih filmova o zimskim sportovima i pasionirani skijaš Predrag Dučić Đeta, ...
SAMSUNG
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Kozmetika
  • Knjiga
  • Keš
  • Bilo šta
  • Cveće

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 8°c
min 2°c

Bicikl

Roleri