Postovala: Ona portal
19
Oct
2011

Zdrava kičma - zdrav život

Pregledano: 4410 puta

Zdrava kičma - zdrav život
Spinalni centar Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“ najavio nastavak kampanje za zdravu i pravu kičmu „Ispravi se i vežbaj“


Beograd, 18. oktobar 2011. godine –  Stručnjaci Spinalnog centra Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“, predstavlili su plan aktivnosti ovogodišnje kampanje za zdravu i pravu kičmu „Ispravi se i vežbaj“, koja je uspešno započeta prošle godine.  
 

Upravnik Spinalnog centra prof. dr Zdeslav Milinković, kao i direktor Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“, prof. dr Slobodan Slavković, najavili su nastavak kampanje, i pozvali sugrađane da zajedno sa svojim mališanima prisustvuju javnom času vežbanja sa istaknutim srpskim sportistima, koji su podržali akciju - Vanjom Grbićem, Predragom Danilovićem, Dragutinom Topićem, Tanjom Petrović i mnogim drugim. Javni čas vežbanja za zdravu i pravu kičmu biće održan 23. 10. 2011. godine, od 10 do 12 časova, na Trgu Republike. Tom prilikom posetioci će imati priliku da obave besplatne preglede kičmenog stuba, dobiju adekvatne lekarske savete, i da se edukuju o problemima deformacije kičme kod dece, kao i potrebom za ranim otkrivanjem deformiteta.
 
 
„Deformacije kičme su značajan i ozbiljan problem, posebno kod mladih i kod dece. Takozvani „sedeći način života“ i odsustvo fizičke aktivnosti glavni su krivci što se degenerativne promene kičme javljaju sve ranije, a danas nije retko da se na bolove u leđima žale i najmjlađi. Rano otkrivanje i lečenje deformacija kod dece je suštinsko u cilju sprečavanja njihovog pogoršanja tokom rasta, a redovnim vežbama i kontrolama postiže se značajno smanjenje slučajeva koji zahtevaju lečenje otrozama i operativnim putem“, izjavio je prof. dr Zdeslav Milinković.
 

Pored raznih edukativnih seminara koji će se realizovati širom Srbije, iz Spinalnog centra su najavili da će nastaviti da organizuju časove fizičkog vaspitanja za zdravu i pravu kičmu. Zahvaljujući prošlogodišnjim aktivnostima po beogradskim osnovnim školama, skoro 60 odsto roditelja i nastavnika je počelo da obraća pažnju na držanje dece, što svakako predstavlja pomak, budući da profesori fizičkog vaspitanja apeluju da su fizičke sposobnosti učenika sve lošije. 
 

Kampanja „Ispravi se i vežbaj“, pokrenuta je 2010. godine u cilju ranog otkrivanja i lečenja deformacija, povreda i oboljenja kičmenog stuba, naročito kod dece, uz ideju da se mesec oktobar proglasi mesecom borbe za pravu i zdravu kičmu. Spinalni centar Instituta za ortopedsko – hirurške bolesti „Banjica“ akcijom „Ispravi se i vežbaj“ želi da postavi standarde zdravstvenog vaspitanja širom Srbije, kao i u zemljama u regionu, ujedno i obeležavajući 16. oktobar  - svetski dan kičme, proglašen od strane UN i Inicijative „Bone and Joint Decade“.

Ona portal

Čekamo da Ona portal napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Za odeću tamniju od crne

Za odeću tamniju od crne

Novo ograničeno izdanje Perwoll Black detergenta ...
Slovenija predstavila bogatu ponudu na Sajmu turizma

Slovenija predstavila bogatu ponudu na Sajmu turizma

Legendarni slovenački košarkaš Ivo Daneu prisetio se davne 1961. godine kada je tadašnja ...
NOKIA
1730,oo
prava cena : 2076,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Ne i neću nikada
  • Ne, ali bih volela
  • Da, ali samo jednom
  • Nemam koga da varam
  • Da, redovno

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 15°c

Bicikl

Roleri