21
Jul
2011

Brak je ponovo u modi

Pregledano: 4167 puta

U Srbiji opada stopa razvoda u odnosu na 2009- u godinu

‚‚ Brak je društvena institucija kojom se regulira specifični odnos između dva ili više pojedinaca u svrhu zajedničkog života i/ili odgajanja potomstva. Brak je u većini današnjih zemalja sankcioniran od strane države, ali se može u određenim slučajevima sklopiti ili regulirati od strane određene verske zajednice. Brak je ponekad teško karakterizirati jer osim moralne, ima i pravni sadržaj, odnosno neki ga teoretičari tumače kao posebnu formu građanskopravnog ugovora.

 

Brak se, u ovom ili onom obliku, može naći u skoro svakom društvu. Najstariji historijski zapisi sugeriraju da se brak smatrao dijelom običaja, te odatle evoluirao u suvremene oblike regulirane pravom. Usprkos pokušaja antropologa da mu pronađu poreklo (i testiraju hipotezu o primitivnom promiskuitetu), o tome ne postoji konsenzus.

 

Brak se u zapadnim društvima po pravilu shvaća kao monogamna zajednica, dok se u drugim delovima sveta brak može pojaviti i kao poligamna institucija. Najčešći je slučaj u obliku poliginije (muškarac s nekoliko supruga), ali su neka društva znala tolerirati i poliandriju (ženu s nekoliko supruga). U svim društvima se sve donedavno monogamni brak smatrao isključivo zajednicom različitog spola - muškarca i žene - sve dok se nije pojavio koncept istospolnog braka koji izaziva velike kontroverze.

 

Brak obično započinje sklapanjem braka, obično uz ceremoniju zvanu vjenčanje. Prestaje smrću jednog od supružnika, odnosno razvodom; u slučaju poništenja se smatra da nije ni postojao. Brak u većini država regulira bračno pravo.‚‚

 

Ovo kaže Wikipedia za brak a naši statističari kažu da je brak u Srbiji ponovo u modi. O da! Dobro ste razumeli. Razlog? Ekonomska kriza. Ponovo, dobro ste razumeli. Danas se parovi odlučuju da ostanu u svojim brakovima ma koliko oni loši bili jer se plaše ekonomske situacije. U odnosu na 2009-u godinu 20 posto manje razvoda a to je nekih 1.828 razvoda manje ( u brojci) .Parovi su dans sve stariji u trenutku razvoda. Muškarac obično ima oko 42 godine kada se razvodi od svoje otprilike 38- išnje supruge. Ovaj trend prati ulazak u brakove sve mlađih ljudi pa je tako 2010- e mlada imala 27 a mladoženja 30 godina dok je godinu dana ranije ona imala 29 a on 32, 5.

Ivana Mihailovic

Čekamo da Ivana Mihailovic napiše nešto o sebi. :)
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

NOKIA
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Odmorite kod kuće
  • Provedete bilo kako sa voljenom osobom
  • Izađete u provod
  • Popijete kaficu sa prijateljima
  • Leškarite satima u kadi

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 7°c
min -3°c

Bicikl

Roleri