14
Jul
2011

Porez na čips

Pregledano: 3141 puta

Mađari rešili da uvedu porez na nezdrave namirnice i time se pobrinu za zdravlje svoje nacije

Madarski parlament usvojio je novi porez koji bi trebalo da spreči gojaznost stanovništva I navede građane na zdraviju ishranu. Skupština ove zemlje osmislila je novi  takozvani ‘’ porez na čips’’. On će se primenjivati na sve previše slane, slatke gotove proizvode koji sadrže previše kofeina I ugljenih hidrata.

 

Objašnjenje ovog neobičnog poteza vrha države zasniva se da na tome da je globalno zdravstveno stanje stanovnika ove zemlje znatno lošije u poređenju sa drugim nacijama. Ova uredba stupa na snagu od prvog septembra pa ko voli nek izvoli, ko ne voli nek se iseli.

 

Kad je reč o domaćim proizvodima taj porez će plaćati proizvođači a kada su u pitanju proizvodi iz uvoza porez na sebe preuzimaju uvoznici.Mediji naglašavaju da će porez posebno pogoditi velike lance brze hrane, što se u tekstu ove odbredbe ne pominje eksplicitno. Nejasno je samo kako će se tretirati tradicionalni mađarski proizvodi kao što je pačija pašteta ali je izvesno da se senf i začinjeni sosovi neće oporezivati.

 

Pored industrijski zapakovanih peciva porez će pogoditi i osvežavajuće napitke, koji sadrže mali udeo voćnog soka. U slučaju napitaka porez iznosi do 250 forinti (oko 1 evro) po litru, a za namirnice od 100 do 200 forinti po kilogramu. Trgovci koji godišnje prodaju manje od 50 litara, to jest 50 kilograma nezdravih proizvoda oslobođeni su ovog specijalnog poreza.

Ivana Mihailovic

Čekamo da Ivana Mihailovic napiše nešto o sebi. :)
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Dženifer Lopez je verena?

Dženifer Lopez je verena?

Glasine o mogućim planovima za venčanje su započete kada se Dženifer Lopez (43), ...
NOKIA
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • porodičnim odnosima
  • karijeri
  • prijateljskim odnosima
  • pravljenju novca
  • zadovoljstvu samim sobom

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 8°c
min -3°c

Bicikl

Roleri