Postovala: Filip Pejovic
10
Jun
2013

Kako nastaje Giros - oprema i masine za giros

Pregledano: 1651 puta

Postoje mnoge različite informacije koje govore o nastanku girosa, trenutku kad je došao u Grčku i koji grad ga je prvi prihvatio. Ali jedna informacija je svima jasna i oko koje nema raspravke, giros je grčko nacionalno jelo.

Prilikom putovanja na odmor, na more, većini turista na pomen Grčke, pored predivnih peščanih plaža i nebesko plavog mora padne na umu i giros. Karakterističan miris i ukus, su stvari koje se ne mogu tako lako zaboraviti.

 

Spremanje mesa za giros

Pre nego što se meso stavi na pečenje, potrebno je uraditi dobru pripremu.  Priprema podrazumeva izbor mesa i način na koje se ono sprema. Prilikom odabira, danas se može odabrati svinjsko, goveđe, pileće, teleće, junjeće, ovčije, ma bilo koje meso koje nam padne napamet. Trenutno dva najzastupljenija mesa prilikom pripreme Girosa su svinjsko i pileće meso. Meso je potrebno iseći na dugačke debele šnicle i staviti ih u poseban sos u kome preovladavaju maslinovo ulje i beli luk. Meso treba da ostoji minimum 24 sata, kako bi upilo sve potrebne sastojke. Potom se meso, šnicle slažu i  stavljaju na šipku, gde se najdeblji kraj stavlja na sam vrh, a najtanji na dno.

 

Mašine za giros-Giros oprema

Mašina za giros može biti na struju ili na gas. Mašina na gas proizvodi plamen na kome se peče meso, dok kod mašine na struju meso se peče tako što se rotira oko električnih grejača.  Oko grejača se okreće vertikalna šipka, ravnomernim intezitetom, tako da svi delovi mesa budu pečeni kako treba. Od mašina poželjno je da se poseduje i kvalitetna giros oprema kao sto je električni nož koji će skidati ravnomerne delove mesa sa šipke.

 

Od svega po malo i eto girosa

Kada je meso skinuto sa šipke, na dlan giros majstor stavlja pita hleb ili tortilju. U tortilju se nanosi meso i sezonske salate ( paradajz i luk). Neizostavni deo salata je svakako grčki tradicionalni umak, salata tzatziki. Klasičan Giros bi podrazumevao i stavljanje kečapa i senfa. Kada je sve to stavljeno na tortilju, tortija se zavrće u obliku fišeka i naš giros je spreman za jelo.

Filip Pejovic

Čekamo da Filip Pejovic napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Sećanje na budućnost

Sećanje na budućnost

Dešava se, nije nam jasno, čudno je i "nenormalno". Neko nam je poznat pri prvom ...
Znaci i poruke

Znaci i poruke

To se pojavi "niotkuda" i ostaneš zatečen. Pomisliš, nije to ništa, obična je slučajnost...Onda ...
Sloboda

Sloboda

Prestaneš da pratiš gomilu i to bude kraj i početak. Prvo vidiš ...
NOKIA
1483,oo
prava cena : 1779.6,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • porodičnim odnosima
  • karijeri
  • prijateljskim odnosima
  • pravljenju novca
  • zadovoljstvu samim sobom

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 15°c

Roleri

Bicikl