Postovala: Filip Pejovic
05
Jul
2013

Saveti za odbranu diplomskog rada

Pregledano: 4933 puta

Odbranu diplomskog rada zapravo predstavlja usmeno prezentovanje teme koju je student izabrao. Izgleda tako što student pred članovima komisije izlaže svoj diplomski rad onako kako on to najbolje i najkonciznije ume.

Odbranu diplomskog rada zapravo predstavlja usmeno prezentovanje teme koju je student izabrao. Izgleda tako što student pred članovima komisije izlaže svoj diplomski rad onako kako on to najbolje i najkonciznije ume. Trajanje odbrane rada traje oko trideset minuta. Za trideset minuta maksimum student mora da na što jasniji i precizniji način izloži svoj diplomski rad. Pre samog početka pisanja diplomskog rada potrebno je dobro se pripremiti, odnosno prikupiti podatake. Nakon toga sledi istraživanje na određenu temu čiji je cilj da bude što detaljnije uradjeno.Za diplomske radove ljudi često misli da su standardni seminarski radovi ali razlike među njima preovlađuju. Odbrana diplomskog rada je usmena i potrebno je što detaljnije istraživanje.

Za temu diplomskog rada student bi trebalo da odabere ono što mu dobro ide. Zato se savetuje da student samostalno izabere temu svog diplomskog rada. Na taj način će najbolje pokazati ono što on sam ume. Student ima slobodu da se odluči za isključivo teorijski rad. Ako je on ipak osoba kojoj mnogo više pristaje praksa i nekakvo istraživanje onda mu se preporučuje tema koja će biti potpuno osnovana na čisto istraživačkom radu. Međutim ukoliko neko želi, moguće je iskombinovati istraživanje i teoriju.

Pre svega, procedura je takva da student mora da prijavi diplomski rad. On ima mogućnost prijave diplomskog  onog trenutka kada mu ostane najviše dva ispita do kraja studija. To je uslov da on prijavi temu koju želi. Tema se prijavljuje kod mentora zaduženog za katedru koju je student izabrao. Zatim sledi vreme koje je mora da prođe kako bi dobio odobrenje od svog mentora i tek nakon toga pisanje rada može da krene. Znajte i da datum odbrane diplomskog rada takođe mora da se zakazuje. Zato što vreme pisanja i pripreme rada može da potraje najmanje nekoliko meseci za zakazivanje termina odbrane imate dovoljno vremena. Prilikom dolaska na odbranu rada student je dužan da donese ukoričenu i odštampanu verziju svog diplomskog rada. On mora da donose onoliko primeraka koliko bude članova komisije na odbrani. Trajanje odbrane rada je najviše trideset minuta i za to vreme student mora da na što jasniji način predstavi svoj rad. Imajte u vidu da naslov koji date  diplomskom radu igra dosta veliku ulogu. To je zato što je iz naslova moguće zaključiti o čemu je student pisao u projktu. Iz tog razloga naslov mora da bude što jednostavniji i jasniji. Nakon što se odbrani diplomski rad student postaje inženjer što znači da je završio osnovne akademske studije i ima mogućnost da traži posao.

Toplo se savetuje da student radi diplomski rad na temu onoga što ga interesuje, ono što voli i što ga inspiriše. Imajte u vidu da vam diplomski rad može biti jaka referenca tokom traženja zaposlenja.

Filip Pejovic

Čekamo da Filip Pejovic napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako prestati sa grickanjem noktiju?

Kako prestati sa grickanjem noktiju?

Zagledate li se oko sebe, mogli biste primetiti kako svaki treći čovek grize nokte. Ta nimalo lepa navika je ...
Autoritet

Autoritet

Dete je krenulo u školu. Pre polaska na prvi čas, upozorili su ga da sluša ...
Post o veri

Post o veri

Reč "vera" poistovećuje se sa religijom , da je to ono u šta verujete. I tako je ...
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 14°c

Roleri

Bicikl