Postovala: Filip Pejovic
08
Jul
2013

Vaznost diplomskog rada

Diplomski rad je obavezan na kraju završenih univerzitetskih studija. Nakon odbrane diplomskog rada vi dobijate diplomu za završen fakultet

Bez njega je to nemoguće. Što implicira da svako ko studira neke visoke studije jednog dana mora napisati diplomski rad, da bi mu se važile sve godine provedene na određenom fakultetu ili višoj školi kao i položeni ispiti.

Diplomski rad na većini fakuteta zapravo predstavlja poslednji ispit studenta. Jedina razlika je što je neophodna prijava za termin. Takođe je potrebno prijaviti i temu i čekati da se ona odobri. Temu za diplomski rad studentu bira on sam ili mentor. Savetuje se uvek ako je moguće da bira sam student jer će tako najbolje pronaći temu koja mu odgovara. Diplomski rad se uvek brani usmenim odgovaranjem pred članovima komisije. Komisiju čini dva ili više članova. Najmanji broj članova je dva od čega je jedan mentor jedan asistent. Odbrana traje između dvadeset i trideset minuta. Nakon toga članovi komisije izlažu svoja mišljenja i ocenjuju studenta.

Nakon odbranjenog diplomskog rada student dobija zvanje i ime inženjera.Iz tog razloga je diplomski rad veoma bitan i neophodan.

Tema diplomskog rada mora odgovarati sferi studiranja studenta. Najčešće se tema uzima iz nekog predmeta koji je student već položio. Diplomski rad je sličan seminarskom radu, s tim što je diplomski rad složeniji. U njemu se detaljno obrađuje uzeta tema. Student mora pre toga izvršiti dobro istraživanje. Sadržaj diplomskog rada je potrebno da bude jasan i koncizan.

Naslov za diplomski rad student bira. Savetuje se sastavljanje naslova na samom kraju iz razloga što je potrebno da on bude jasan i da poptpuno odgovara sadržaju. Dužina naslova ne bi trebalo da prelazi dužinu od jednog reda. Naslov je veoma bitan deo diplomskog rada iz razloga što onaj koji čita iz njega zaključuje o čemu je u radu reč. Iz tog razloga se savetuje da bude što precizniji i jednostavniji.

Tokom pisanja diplomskih radova savetujemo da se pridržavate nekih pravila. Neka od njih su određen stil pisanja koji morate imati u celom diplomskom radu. Takođhe veoma je bitno da se ispoštuje pismenost i dosledno prezentovanje. S obzirom da se diplomski rad brani usmeno, morate konzicno osmisliti reprezentovanje. Potrebno je da se uklopi u predviđeno vreme za odbranu a da pritom članovima komisije predstavite sve što imate. Koncentracija je bitno da bude na visokom nivou kako biste povezivali rečenice na skladan način.

Tokom celog perioda pisanja diplomskog rada vam savetujemo da konstantno zapisujete ideje kojih se prisetite jer je nemoguće držati ih u glavi sve vreme. Da bi rad bio besprekoran dovoljno je da usvojite sve savete koje smo ovde naveli.

Filip Pejovic

Čekamo da Filip Pejovic napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Znaci i poruke

Znaci i poruke

To se pojavi "niotkuda" i ostaneš zatečen. Pomisliš, nije to ništa, obična je slučajnost...Onda ...
Da li je bolji narodni ili psihološki sanovnik

Da li je bolji narodni ili psihološki sanovnik

Da li ste se ikada probudili odjednom, zbog strašnog sna koji ste imali, ili vas je iznenada probudio divan san a ...
Kako stvoriti i objaviti priču

Kako stvoriti i objaviti priču

Predrasude i teorije o pisanju dolaze od ljudi koji ne pišu i nisu uvek ...
HP
64801,oo
prava cena : 77761.2,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Odmorite kod kuće
  • Provedete bilo kako sa voljenom osobom
  • Izađete u provod
  • Popijete kaficu sa prijateljima
  • Leškarite satima u kadi

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 26°c
min 15°c

Roleri

Bicikl