Postovala: Senka Ivetić
15
Mar
2013

10 zabluda o čokoladi

Pregledano: 5396 puta

Ovo su deset najčešćih zabluda o najpopularnijoj namirnici na svetu, koje će vam pokazati da čokolada i nije tako loša, bar ne ona s visokim procentom kakaa.

Latinski naziv za drvo kakaa glasi Theobroma cacao, a u prevodu znači ‘hrana bogova’. Iako je mnogo volimo, često se suzdržavamo zbog mnogih loših stvari koje smo se naslušali o njoj. Ovo su deset najčešćih zabluda o najpopularnijoj namirnici na svetu, koje će vam pokazati da čokolada i nije tako loša, bar ne ona s visokim procentom kakaa.

 cokolada

1. Čokolada podiže nivo 'lošeg' holesterola

Ako ste se do sada odricali čokolade s namerom da snizite svoj holesterol, uzalud ste se žrtvovali. Istina je da čokolada sadrži kakao maslac koji je pun zasićenih masti, većina tih masti dolaze iz stearinske kiseline zbog čega čokolada uglavnom ne podiže nivo holesterola, štaviše, kod nekih je ljudi čak i snižava, piše "Shine".

2. Čokolada je prepuna kofeina

Istina je da čokolada sadrži određen procenat kofeina, ali ne toliko visoko koliko se često veruje. No, što je čokolada tamnija, to ima više kakaa. Ipak, zavisnici o kofeinu sigurno neće kafu zameniti čokoladom.

cokolada

3. Šećer u čokoladi izaziva hiperaktivnost

Mnogi se roditelji boje da će deca od čokolade 'poludeti', ali velik broj studija koje su se bavile time, nisu pronašle nikakvu vezu između šećera u ishrani i hiperaktivnosti kod dece. Postoji teorija koje objašnjava sumnju u vezu između šećera u ishrani i hiperaktivnosti kod dece. Samo okruženje i situacija, poput dečijih rođendana i proslava, stvara hiperaktivno ponašanje, pa roditelji, zbog prisustva raznih slatkiša na proslavama povezuju s hiperaktivnošću kod deteta.

4. Dijabetičari ne bi smeli jesti čokoladu

Iznenađenje! Čokolada zapravo ima nizak glikemijski indeks što znači da nije nužno dijabetičarima da je izbegavaju u ishrani. Neke su studije čak i pokazale da tamna čokolada povećava nivo inzulina kod osoba s normalnim i visokim krvnim pritiskom. Naravno, svejedno se preporučuje posavetovati s lekarom pre uvođenja čokolade u dijabetičarsku ishranu.

5. Čokolada uzrokuje karijes i propadanje zuba

Stomatološka istraživanja pokazala su kako čokolada ima slabiji uticaj na zubnu gleđ nego običan kristalni šećer . Doduše, šećer nećemo grickati na dnevnoj bazi kao čokoladu, ali još je jedna studija pokazala da nema nikakve veze između stvaranja karijesa i čokolade.

cokolada

6. Od čokolade se deblja

Mnogi su zdravstveni instituti dokazali kako konzumacija manjih količina čokolade svaki dan ne goji. Naravno, debljaju dodaci i prerađevina kao što su sladoledi, frapei i vruće čokolade sa šlagom, čokoladnim mrvicama i slično.

7. Čokolada nema nikakvu nutritivnu vrednost

Možda je teško poverovati, ali čokolada ima status 'superhrane'. Tipična tamna čokolada ima jednaku količinu antioksidansa kao tri četvrtine šoljice zelenog čaja, jedna čaša crnog vina ili dve trećine šoljice borovnica. Uz sve to sadrži i visok procenat minerala i vlakana.

cokolada

8. Čokolada je afrodizijak

Iako su Asteci verovali u čvrstu povezanost čokolade i romantičnih osećaja, savremena istraživanja su to opovrgnula. Brojne studije nisu pronašle nikakva afrodizijačka svojstva kod čokolade, no kažu kako postoji psihološki element pri kojem je osoba uverena da je čokolada afrodizijak, stoga tako i deluje.

9. Zbog čokolade dobijamo akne

Mnogi tinejdžeri, ali i oni stariji, akne na svom licu pripisuju upravo čokoladi, no, pogodili ste, i u ovom su slučaju studije su opovrgnule te teze. Uglavnom, naučno objašnjenje je kako 'ishrana nema veze s lečenjem akni kod većine pacijenata'.

10. Da bi bila zdrava čokolada mora imati barem 70 % kakaa

Preporuka većine lekara je da se konzumira čokolada sa najmanje 70 % kakaa. Što je već procenat kakaa, to je više antioksidansa. No, i kod osoba koje su konzumirale čokoladu s manjim procentom kakaa videli su se znatni pomaci u regulisanju krvnog pritiska.

Izvor: Dnevnik.hr

Tagovi : |

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako bi život izgledao da ide od smrti?

Kako bi život izgledao da ide od smrti?

Životni ciklus bi trebalo da je okrenut naopačke. ...
Popularne zvezde otkrivaju šta vole u seksu!

Popularne zvezde otkrivaju šta vole u seksu!

Lejdi Gaga: Volim seks. Moć čula je neverovatna stvar. Mogu da postignem orgazam ...
Svi mirisi sveta mogu da se podele u 10 kategorija?

Svi mirisi sveta mogu da se podele u 10 kategorija?

Slatki, osvežavajući, letnji ili oni koji izazivaju gađenje... mirisi kakvi god bili uvek nas iznova ...
SANDISK
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • sestri
  • mami
  • partneru
  • drugarici
  • nikome

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 15°c

Bicikl

Roleri