Postovala: Nataša Ilić
17
Jul
2013

Gde pojesti najbolji sladoled?

Pregledano: 5456 puta

Omiljeno letnje osveženje priprema se na hiljade načina i sa najrazličitijim ukusima, a podjednako ga obožavaju na svim kontinentima

Pogledajte gde se može pojesti najbolji sladoled po izboru poznatog časopisa "Nešnal Džiografik".

Perke No!, Firenca, Italija

perke no

Još od 1939. "Perke No!" ili u prevodu "Zašto ne!" prodaje sladoled intenzivnog ukusa koji se svakodnevno proizvodi u ovoj poslastičarnici. Izbor je veliki, a među omiljenima su kombinacija meda i susama, zeleni čaj i kafa sa komadićima čokolade. Takođe, ovde se pravi i veliki izbor voćnih sorbeta i granita. "Perke No!" se nalazi u Via dei Tavolini, samo dva minuta od poznate firentinske katedrale.

Vaflberit, Kopenhagen, Danska

vaflberit

Zabavni park Tivoli je dom najpoznatijeg danskog "autleta" za sladolede sa stogodišnjom tradicijom. Spacijalitet je sladoled poslužen u kornetu od vafla zvanog "amerikaner" koji može da drži do četiri kugle na koje idu prelivi od sirupa, šlaga i razni drugi prilozi. Vrtovi Tivoli nalaze se u središtu Kopenhagena i otvoreni su od sredine aprila do kraja septembra, a uz razne koncerte i zabavu nude čak 40 restorana.

A’žia Hotel, Istanbul, Turska

turski sladoled

Čim se smire nemiri, na sladoled ponovo možete u Istanbul, jer je retko šta tako romantično kao što je šetnja obalama Bosfora. Posebno ako još imate i sladoled na terasi hotela "A’žia", smeštenog u preuređenoj vili iz 19. veka. Na spisku poslastica od sladoleda su i pohovani sladoled od vanile, sorbet od marakuje i tradicionalni turski sladoled od kozjeg mleka – dondurma.

Ajs krim Siti, Tokio, Japan

ajs krim siti

Sa desetinama štandova koji nude više od 300 raznih ukusa, tokijski Ajs krim Siti je mesto je gde možete probati najčudnije sladolede na svetu. Ukusi poput piletine u soji, orhidejinog korena, morske soli ili jegulje samo su neki u moru neobičnih ideja. Ljubiteljima konvencionalnih ukusa nude se i italijanski ili američki specijaliteti ovog omiljenog deserta.

Kapođiro Đelato, Filadelfija, SAD

kapodjiro djelato

Napravljeni od najsvežijih namirnica kao što su mleko sa amiških farmi, sladoledi i sorbeti koji se svakodnevno prave u Kapođiro Đelato imaju mnogo jedinstvenih ukusa. Među njima su madagaskarska burbon vanila, melograno (šipak), nočola pijemonte (lešnik), sajgonski cimet, tajlandsko kokosovo mleko (sa malo ruma) i zuča (tikva). Kapođiro ima čak četiri poslastičarnice u Filadelfiji.

Bombaj Ajs krimeri, San Francisko, SAD

bombaj ajs krimeri

Neki od najboljih indijskih sladoleda na svetu mogu se pronaći u Americi, tačnije španskoj misionarskoj četvrti u San Francisku. U ponudi su ukusi poput kardamoma, čaja (chai), šafrana, ruže i đumbira koji se retko mogu pronaći van indijskog potkontinenta. Na meniju su i tradicionalni zamrznuti mlečni desert "kulfi" i pića od jogurta "lasi".

Devon Haus, Kingston, Jamajka

devon haus

Izgrađena u kasnom 19. veku kao kuća prvog crnog jamajčanskog milionera, Devon Haus je remek delo karipske viktorijanske arhitekture i mesto najpoznatijeg sladoleda na ostrvu. Tridesetak ukusa proteže se od tradicionalnih kao što su višnja i pistaći do egzotičnih ostrvskih izazova – manga, kokosa, ali i sladoleda na bazi piva pod imenom Devon Staut. Kuća uz koju obavezno treba obići i vrt nalazi se u središtu Kingstona.

Elados Skanapjeko, Buenos Ajres, Argentina

elados skanapjeko

Ova mala radnja za proizvodnju sladoleda tek se malo izmenila od 1938. kada su italijanski doseljenici Andres i Žozefina Skanapjeko prvi put otvorili vrata. Članovi porodice Skanapjeko i dalje prave sladoled na identičan način kao pre 70 godina i nalaze se u četvrti Palermo. Nude pedesetak ukusa od čokolade i vanile do breskve, cimeta, limuna, šampanjca i kajpirine, brazilskog koktela napravljenog od kašase i limete.

 

Izvor: net.hr

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

15 najinteresantnijih hotela na svetu (1.deo)

15 najinteresantnijih hotela na svetu (1.deo)

15. Hotel od leda u Kvebeku, Kanada: Podiže se svakog januara, a opstaje sve do ...
Dizni princeze u stvarnom životu

Dizni princeze u stvarnom životu

Za sve ljubitelje Diznijevih crtanih filmova i bajkovitih likova, talentovani, mladi umetnikJirka Vinse ...
“Oscar goes to...”

“Oscar goes to...”

Film Ben Afleka “Argo”, koji je imao sedam nominacija, odneo je tri Oskara: ...
HP
64801,oo
prava cena : 77761.2,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Espreso
  • Koka-kolu
  • Nes/Ajs kafu
  • Bilo koji negazirani sok
  • Kiselu vodu

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 7°c
min 1°c

Bicikl

Roleri