01
Jul
2013

Kako je nastao pojam 'femme fatale'?

Pregledano: 3742 puta

Intrigantna, zavodljiva, lukava, zanosna žena - „femme fatale”. A kako je ovaj pojam uopšte ušao u legendu saznajte u sledećih nekoliko redova!

Snažne, jake, upačtljive žene izražene individualnosti i seksepila kroz istoriju su mahom nosile epitet „femme fatale” što u bukvalnom prevodu sa francuskog znači „smrtonosna žena”. Danas je taj legendarni pojam opšteprivaćen, uglavnom označavajući atraktivne, samostalne žene, „kobne” za muško oko i srce.

Kroz istoriju „femme fatale” bile su često bezobzirne pripadnice lepšeg pola koje su u muškarcima izazivale strast i nesavladivu žudnju, nagnajući ih na opasne i kompromitujuće situacije. Pomenuti izraz prvi put se pominje u 19.veku , a poreklo vuče, verovali ili ne, iz krugova pariskih prostitutki koje su bile omiljena zabava gospodi iz visokog društva. Naime, Evropom je pre gotovo dva veka vladala epidemija sifilisa koji je, pre pojave penicilina, bio smrtonosan, a glavni izvor zaraza bile su upravo prijateljice noći.

Kako krem društva i ugledni muškarci iz sveta politike, umetnosti i finansija nisu prezali od poseta ovim promiskuittnim zavodnicama, neretko su bivali zaraženi, ne uspevajući da se izleče i odlazeći u smrt. Parisko društvo ubrzo je prostitutkama simbolično nadenulo ime „femme fatale”, da bi godinama taj pojam postajao sve zastupljeniji, pripisujući se svim ženama zbog kojih su muškarci na neki način „gubili glavu”.

Ovaj metaforičan naziv ustalio se u rečnik popularne kulture širom sveta, obeležavajući sve heroine modernog društva, proslavljene žene, ali i fiktivne filmske i književne likove. Najbolji primer moderne „famme fatale” na velikim ekranima svakako je Ketrin Tramel koju u čuvenom ostvarenju „Niske strasti” glumi Šeron Stoun, a koja u potpunosti uništava život detektiva Nika Kurana (Majkl Dagls).

Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
5
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Navučeni ste na kofein?

Navučeni ste na kofein?

Krivi su vaši roditelji! Ne, nisu vam greškom sipali kafu u flašicu, već su ...
Kako je nastalo sujeverje?(3.deo)

Kako je nastalo sujeverje?(3.deo)

Zašto je petak 13. baksuzan dan? I danas se veruje da je petak, kad pada trinaestog dana u mesecu, ...
Donji veš od čistog zlata

Donji veš od čistog zlata

Luksuzni švajcarski brend "Rococo Dessous" na tržište je izbacio kolekciju intimnog ...
XWAVE
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Espreso
  • Koka-kolu
  • Nes/Ajs kafu
  • Bilo koji negazirani sok
  • Kiselu vodu

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 9°c
min 3°c

Bicikl

Roleri