15
May
2012

Kapuera veština ili ples?

Pregledano: 3453 puta

Plesom do samoodbrane i veštine

Tokom 16.veka Brazil je kao portugalska kolonija imao najveći uvoz robova “crnaca“ koji su transponovani u Novi Svet. U Brazilu je u to vreme bilo tri miliona crnaca, dok je ukupan broj stanovništva iznosio pet miliona ljudi. Da bi se sprečilo ujedinjavanje različitih etničkih grupa i njihove pobune, robovlasnici su razvijali različite plemenske kulture koje su ih razdvajale. Međutim, spajanje je bilo neminovno, a to je uzrokovalo stvaranje novih kulturnih tvorevina i kapuere.

„Kapuera Brazil“ je brazilska igra znanja i strategije koja je nastala kao vid otpora porobljivačima, kroz koji se provlačilo mnogo značajnih stvari iz života potlačanog naroda. Na taj način, robovi su mogli da vežbaju i borbene tehnike, ali i da uz pomoć muzike i pesama prenose tradiciju, istoriju i slave velike vođe ustanaka, a da to u očima gazda izgleda bezopasno. Dosetljiv narod, mora se priznati, zar ne?

 Posle oslobođenja, crnci u Brazilu su postali punopravni građani. Međutim, ni tada situacija nije bila sjajna. Došlo je do stvaranja mnogih kriminogenih grupa među kojima se igrala „Kapuera Brazil“. Tada je ona predstavljala igru upozorenja bandama od policije. „Kapuera Brazil“ je priznata kao nacionalni brazilski ples i sportska veština 1937. u Salvadoru, kada je majstor Bimba otvorio prvu školu koja je registrovana pred zakonom.

Možda će mnogi posle ovog teksta poželeti da nauče kapueru i shvatiti ovu misterioznu robovlasničku veštinu. Moguće je da će tada shvatiti borbenost svog duha, istrajnost i postaviti granicu između sebe i okoline, samozaštititi se, distancirati se. Govor tela, zdrav i čvrst stav uvek uplaši neprijatelja

Sandra Crnogorac

Čekamo da Sandra Crnogorac napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
8
Nasmejano
5
Ljuto
4
Tužno
0
Srećno
7
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Bicikl za poneti

Bicikl za poneti

Sloboda je nešto što nam sve više fali, čak i što se tiče ...
Lilo nakit: budi posebna! Akcija u toku!

Lilo nakit: budi posebna! Akcija u toku!

Danas, kada svi počinju da liče jedni na druge, jer se svaki komad odeće i nakita proizvodi serijski, ...

"Sitnice" za koje ne postoji objašnjenje

Ponavljanje istog sna Mnogi ...
DIGITUS
1690,oo
prava cena : 2028,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Nego šta!!!
  • I više od toga.
  • Nema boljih od mene.
  • Nisam zgodan al sam neophodan
  • Trebalo bi da se posvetim više sebi.... Jeb...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 16°c
min 4°c

Roleri

Bicikl