16
Aug
2012

Kraljica slatkiša: čokolada

Pregledano: 11945 puta

Čokolada već stotinama godina suvereno vlada svetom slatkiša, kao najukusnija i najkorisnija poslastica ikada izmišljena! Dok vam se slatka, divna čokolada topi u usnama, evo nekih zanimljivosti o istoj!

Čokolada se u svom prvom obliku, u vidu napitka od plodova kakaovog drveta, pojavila još pre 3000 godina u civilizaciji Asteka, na području Meksika, Hondurasa i Gvatemale, poznata kao xocolatl (čokolatl). Još tada, čokolada je uvažavala veliku ljubav, te je kružila legenda da je bila piće bogova, a zrno kakaoa koristilo se i kao svojevrsna valuta!

Ova ukusna poslastica u Evropu je stigla preko konkvistadora Ernana Kortesa, i to pravo na španski dvor, gde je oduševila tadašnji kraljevski par, te ostatak aristokratije, pa je ubrzo postala veoma popularno, ali i skupo zadovoljstvo. U početku čokolada je važila za isključivo muški napitak, zbog jačine i gorčine, međutim vremenom su se Englezi dosetili da dodaju mleko, što ju je načinilo blažom i ukusnijom, te i prikladnijom za ženu i decu.

 

Interesantni citati o čokoladi:

"Nema ničeg boljeg od dobrog prijatelja, osim dobrog prijatelja s čokoladom."

"Sve što nam treba je ljubav. Ali i malo čokolade tu i tamo ne škodi." 

"Bog je anđelima dao krila, a ljudima čokoladu."

"Čokolada nije zamena za ljubav. Ljubav je zamena za čokoladu. Čokolada je, prihvatimo to, mnogo pouzdanija od muškarca."

"Biohemijski, ljubav je baš poput konzumiranja velikih količina čokolade"

Prva fabrika čokolade na svetu otvorila se 1659. u Francuskoj. Više od pola veka kasnije otvorile su se i prve poslastičarnice koje su gostima nudile omiljeno piće, a već krajem 18. veka u Parizu ih je bilo preko 500. U Engleskoj su čuvene kuće čokolade (Chocolate House) postale popularnije od tradicionalnih čajdžinica i salona za kafu.

Interesantno je da se do 19. veka čokolada koristila u isključivo tečnom stanju, sve dok Švajcarac Fransoa Lui Kaje nije stvorio prvu tablu tvrde čokolade. Upravo tada, blizu gradića Vevej oformljena je fabrika za proizvodnju tvrde čokolade, gde je počela da se meša sa kondezovanim mlekom i postala poznata kao mlečna ili švajcarska čokolada. I dan danas Švajcarci su poznati po proizvodnji najkvalitetnijih čokolada na svetu, ali i kao najveći potrošači iste (po glavi stanovnika pojede se 12, 3 kg godišnje).

Čokolada je danas omiljena i širom sveta poznata poslastica, bez koje ne možemo da zamislimo život, bogata mineralima i korisnim sastojcima, i jedna od najboljih ženskih "prijateljica", posebno kada nastupe nešto tužniji sati u našim životima.

Sadrži  feniletilamin, koji se inače luči kod zaljubljenih osoba, i stiže do centara zadovoljstva koji se nalaze u delu mozga u kom se doživljava orgazam; kao i anadamid u minimalnim količinama, koji je prirodni opijat. Podstiče lučenje endorfina (prirodnih hormona sreće), koje telo proizvodi i za vreme seksa. Takođe, čokolada je, mada možda ne deluje tako, vrlo zdrava i poželjna namirnica, ima visoke količine antioksidanata koji pridonose smanjenju rizika od najrazličitijih bolesti, podstiče koncentraciju i jača intelektualne sposobnosti.

Nakon ove slatke priče, uživajte u čokoladi, punim ustima i bez griže savesti. Utvrdili smo da je iza nje podugačka i uzbudljiva istorija, da nije štetna, već zdrava i zadužena za dobro raspoloženje, te da deluje kao afrodizijak, a odavno već znamo da je preukusna poslastica koja budi sva čula. Na vama je samo da izaberete... crna, mlečna, bela ili topljena!  Još čekate??? ;)

Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
4
Ljuto
1
Tužno
1
Srećno
9
Bolje
6
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Sedam neobičnih zanimanja sa dobrom platom!

Sedam neobičnih zanimanja sa dobrom platom!

1.Testiranje dezodoransa Osoba koja proverava da li dezodorans deluje za ...
Sve ono što niste znali o: ljubljenju!

Sve ono što niste znali o: ljubljenju!

1.37 % muškaraca drži oči otvorene tokom ljubljenja, dok to isto radi ...
Bosanka Aida Đapo najlepša žena na planeti!

Bosanka Aida Đapo najlepša žena na planeti!

Bosanska manekenka Aida Đapo proglašena je najlepšom ženom na kugli zemaljskoj prema ...
VOX
8656,oo
prava cena : 10387.2,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Nego šta!!!
  • I više od toga.
  • Nema boljih od mene.
  • Nisam zgodan al sam neophodan
  • Trebalo bi da se posvetim više sebi.... Jeb...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 17°c
min 10°c

Bicikl

Roleri