Postovala: Milica Zorić
18
Aug
2011

Letovanje zaglupljuje?

Pregledano: 6907 puta

Letovanje zaglupljuje?

Koliko puta ste do sada izgovorile “e da sam malo gluplja život bi mi bio lakši“? A znate i onu narodnu „blago glupima“. Ne znam da li manjak inteligencije dovodi do osećaja bezbrižnosti i sreće ali znam da se upravo tako osećamo na odmoru. A naučnici su dokazali da se sa odmora vraćamo gluplji. Ustvari, izgleda da previše uživanja u "ničemu" dovodi do smanjenja te čarobne cifre koja odredjuje naše mentalne sposobnosti.
 
 
Iako ste mislli da ste sad, posle mora, relaksirani i puni snage, napunjenih baterija još spremniji za nove poslovne izazove izgleda da nije tako. Malo ste se unazadili.
 
 
Ali ne brinite. U pitanju je samo privremeno zaglupljivanje. Naučnici su otkrili da čitav proces umanjenja naše dragocene pameti startuje već onog trenutka kada počnemo besumučno da prelistavamo internet strane turističkih agencija u potrazi za najboljom ponudom ili najlepšom destinacijom. A prema istraživanju iz 2005. razmena mejlova oko dogovora za godišnji odmor, rezervacije odmora, uklapanje svega u budžet zaglupljuje nas za oko 10 poena.
 
 

Dr Glen Vilson, psiholog, ovo stanje nazvao je "infomanija", a osnovni simptom je snižena koncentracija po svim pitanjima, osim po pitanju trenutnog odgovora na mejlove. Kad se izborite sa prepiskama, proverama, ubeđivanjima i napokon rezervišete aranžman, vašim mukama nije kraj.
 
 
 
One tek počinju. Dok se konačno zasluženo odmarate i uživate u hedonizmu na suncu niste jedini koji odmarate. I vaše sive ćelije polako, jedna za drugom, odlaze na odmor.
 
 
 
Dr Zigfrid Lerl sa Univerziteta u Erlangenu kaže da sunčanje i izležavanje na plaži snižavaju nivo aktivnosti mozga, a to dovodi i do slabije snabdevenosti malih sivih ćelija kiseonikom, pa se one pomalo ulenje i uspavaju i tu ste opet u minusu na skali kojom se meri "pamet".
 
"Četrnaest dana potpunog lenčarenja može vam sniziti IQ za 20 poena, što je na primer dovoljno za razliku između odličnog i prosečnog studenta", kaže dr Lerl.
 
 
 
I šta ćemo sada? Ponesite na odmor knjigu, ukrštenice, sudoku… bilo šta što će uposliti vaše moždane vijuge i sprečiti njihovo uspavljivanje. Ili jednostavno uživajte… pa šta bude… I onako ste sad prepametni za plivanje i ispijanje koktela po ceo dan, pa koja desetina manje u koeficijentu se neće ni osetiti. Po povratku u radnu atmosferu moraćete ponovo da ih upregnete i ubacite u trening. U početku uz laganu “upalu mišića” ali ne brinite, uskoro ćete opet svoju pamet vratiti u vrhunsku formu. Samo nemojte da se iznenadite ako ne budete iz prve razumeli koleginu foru.

Milica Zorić

Čekamo da Milica Zorić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
3
Ljuto
1
Tužno
1
Srećno
0
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako osećamo glad?

Kako osećamo glad?

Novorođenče se rađa s praznim želucem, pa ipak ne oseća glad prvih nekoliko dana. Ljudi koji su ...
Top pet najbizarnijih stvari ikada otkrivenih u svemiru!

Top pet najbizarnijih stvari ikada otkrivenih u svemiru!

5. „Božji bar ruma”: Ako nešto može da probudi interesovanje javnosti, onda je to ...
Lepota nekad: Arsenik, kreč  i mačiji izmet za uklanjanje dlaka

Lepota nekad: Arsenik, kreč i mačiji izmet za uklanjanje dlaka

Tretman uklanjanja dlačica postoji vekovima unazad. Ipak, žene tada nisu ...
SAMSUNG
1879,oo
prava cena : 2254.8,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Ne i neću nikada
  • Ne, ali bih volela
  • Da, ali samo jednom
  • Nemam koga da varam
  • Da, redovno

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 4°c
min 2°c

Bicikl

Roleri