Postovala: Milica Zorić
18
Aug
2011

Letovanje zaglupljuje?

Pregledano: 6990 puta

Letovanje zaglupljuje?

Koliko puta ste do sada izgovorile “e da sam malo gluplja život bi mi bio lakši“? A znate i onu narodnu „blago glupima“. Ne znam da li manjak inteligencije dovodi do osećaja bezbrižnosti i sreće ali znam da se upravo tako osećamo na odmoru. A naučnici su dokazali da se sa odmora vraćamo gluplji. Ustvari, izgleda da previše uživanja u "ničemu" dovodi do smanjenja te čarobne cifre koja odredjuje naše mentalne sposobnosti.
 
 
Iako ste mislli da ste sad, posle mora, relaksirani i puni snage, napunjenih baterija još spremniji za nove poslovne izazove izgleda da nije tako. Malo ste se unazadili.
 
 
Ali ne brinite. U pitanju je samo privremeno zaglupljivanje. Naučnici su otkrili da čitav proces umanjenja naše dragocene pameti startuje već onog trenutka kada počnemo besumučno da prelistavamo internet strane turističkih agencija u potrazi za najboljom ponudom ili najlepšom destinacijom. A prema istraživanju iz 2005. razmena mejlova oko dogovora za godišnji odmor, rezervacije odmora, uklapanje svega u budžet zaglupljuje nas za oko 10 poena.
 
 

Dr Glen Vilson, psiholog, ovo stanje nazvao je "infomanija", a osnovni simptom je snižena koncentracija po svim pitanjima, osim po pitanju trenutnog odgovora na mejlove. Kad se izborite sa prepiskama, proverama, ubeđivanjima i napokon rezervišete aranžman, vašim mukama nije kraj.
 
 
 
One tek počinju. Dok se konačno zasluženo odmarate i uživate u hedonizmu na suncu niste jedini koji odmarate. I vaše sive ćelije polako, jedna za drugom, odlaze na odmor.
 
 
 
Dr Zigfrid Lerl sa Univerziteta u Erlangenu kaže da sunčanje i izležavanje na plaži snižavaju nivo aktivnosti mozga, a to dovodi i do slabije snabdevenosti malih sivih ćelija kiseonikom, pa se one pomalo ulenje i uspavaju i tu ste opet u minusu na skali kojom se meri "pamet".
 
"Četrnaest dana potpunog lenčarenja može vam sniziti IQ za 20 poena, što je na primer dovoljno za razliku između odličnog i prosečnog studenta", kaže dr Lerl.
 
 
 
I šta ćemo sada? Ponesite na odmor knjigu, ukrštenice, sudoku… bilo šta što će uposliti vaše moždane vijuge i sprečiti njihovo uspavljivanje. Ili jednostavno uživajte… pa šta bude… I onako ste sad prepametni za plivanje i ispijanje koktela po ceo dan, pa koja desetina manje u koeficijentu se neće ni osetiti. Po povratku u radnu atmosferu moraćete ponovo da ih upregnete i ubacite u trening. U početku uz laganu “upalu mišića” ali ne brinite, uskoro ćete opet svoju pamet vratiti u vrhunsku formu. Samo nemojte da se iznenadite ako ne budete iz prve razumeli koleginu foru.

Milica Zorić

Čekamo da Milica Zorić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
3
Ljuto
1
Tužno
1
Srećno
0
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Škola za sponzoruše

Škola za sponzoruše

Iako su „žene koje veoma cene materijalno bogatstvo“, popularno zvane ...
Knjaz Miloš nagrađuje posetioce tržnog centra Ušće

Knjaz Miloš nagrađuje posetioce tržnog centra Ušće

Knjaz Miloš odlučio je da nagradi i obraduje sve ...
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Ne i neću nikada
  • Ne, ali bih volela
  • Da, ali samo jednom
  • Nemam koga da varam
  • Da, redovno

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 9°c

Bicikl

Roleri