10
Mar
2014

Ljubomora će u Velikoj Britaniji biti kažnjiva zakonom!?

Pregledano: 1954 puta

Britanski ministri razmatraju zakon po kom će psihičko zlostavljanje i ponašanje poput ljubomore ili zabrane druženja s određenim prijateljima u braku biti kažnjivo.

Određivanje koju košulju će suprug nositi, s kojim prijateljima žena neće moći da se druži ili preterano ispoljavanje ljubomore uskoro bi u Velikoj Britaniji moglo da postane kažnjivo zakonom, piše "Daily Mail".

Naime, tamošnji ministri razmatraju predlog zakona prema kom bi se kategorija psihičkog zlostavljanja muža ili žene od strane partnera smatrala oblikom porodičnog nasilja. Iako takav zakon podržavaju grupe za zaštitu ženskih ljudskih prava, kriminalisti upozoravaju da bi se takvim zakonom policiji dala prevelika uloga "arbitra" i moć.

- Dok su za neke parove povišeni tonovi i uvrede normalan način komunikacije u svađi, drugima to isto ponašanje može da bude zastrašujuće. Ipak, ulazak u privatni prostor para i nametanje pravila kako bi se oni trebali međusobno ophoditi ne samo da je teško definisati, već je nešto u što policija ne bi smela da se meša - smatra doktor David Grin iz Instituta za studije civilnog društva "Civitas EU".

Poli Nejt iz britanskog Udruženja za pomoć ženama smatra da je pravni sistem pogrešno usredsređen na fizičko nasilje i ne razmatra trajnu psihološku štetu uzrokovanu verbalnim zlostavljanjem u braku. Dodaje kako istraživanja na žrtvama zlostavljanja pokazuju da 94 odsto njih smatra da je psihičko zlostavljanje daleko gori oblik porodičnog nasilja od onog fizičkog.

- Pažljivo ćemo razmotriti uvođenje promena u zakon kojima se mogu zaštiti žrtve nasilja, ali tek nakon ozbiljnog savetovanja sa stručnjacima - izjavio je britanski ministar Norman Bejker.

Dodaje kako je vlada krajem 2012. g.  u definiciju porodičnog nasilja uključila psihološke, finansijske i emocionalne faktore, koji uključuju izolaciju partnera, finansijsku kontrolu i kontrolu njihovog svakodnevnog ponašanja.

Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Diznijevi šmekeri - gde su danas?

Diznijevi šmekeri - gde su danas?

"Moja mama priča bajke svake noći o nekakvim prinčevima što će doći... " uspavljivale su nas mame još ...
Spavate na stomaku? Ne, nikako!

Spavate na stomaku? Ne, nikako!

Ako vam je spavanje na stomaku praksa i čini vam se kao odlična ideja, razmislite još ...
Maturska haljina kao bombonica

Maturska haljina kao bombonica

Učenica jedne srednje škole u Viskonsinu u Americi Tara Frej, ima haljinu koju sigurno nijedna ...
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Grčka
  • Crna Gora
  • Turska
  • Lavor i kada
  • Neka od egzotičnih destinacija(i svi vas mrzimo zbog toga)

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 12°c
min -3°c

Bicikl

Roleri