05
Mar
2014

Psihologija ukusa: Ljuto vole koketni i željni avantura, a slatko sujetni i šarmantni!

Pregledano: 3231 puta

Omiljeni ukusi jedan su od najmoćnijih prozora u podsvest, pa otkrivaju brojne tajne temperamenta, poput tipa društvenosti, sklonosti pustolovini, ali i flertu i riziku...

Baš kao i omiljena boja, najdraži filmovi i muzika, žudnja za slanim čipsom, ljutim papričicama, nečim kiselim ili slasnim, čokoladnim kolačima usko je povezana sa karakterom i nečijom ličnošću, bar kako tvrdi američki neurolog Alan Hirsč u knjizi "Koji je ukus vaše ličnosti?". 

Tokom 25 godina, prateći 18.000 ispitanika, sproveo je više od 200 istraživanja o neurološkim reakcijama čula ukusa, otkrivši pritom da pojačanje određenih ukusa i mirisa utiče na prehrambene navike, raspoloženje, percepciju, čak i na brzinu kojom učimo. Baš kao što miris iz detinjstva može trenutno da nas vrati u vreme kada smo se kao deca igrali u dvorištu, tako će i omiljeni ukus uspeti da dešifruje skrivene mehanizme ličnosti.

Volite li začinjeno, ljuto, slatko ili slano?

Na primer, ljubitelji začinjene hrane su perfekcionisti, strogi su i kruti, i ne osećaju se tako prijatno u velikom društvu kao sladokusci. Važni su im detalji, vole red i besprekornu organizovanost. Odeća u njihovim ormarima je uredno složena, a čak su i razmaci među ofinjgerima gotovo isti. Većina ljubitelja začinjenih zalogaja su i pravi kontrol-frikovi, te ih svaki poremećaj u njihovom savršeno uređenom svetu doslovno izluđuje. Iz takta ih izbacuje i gubljenje vremena, u šta spada i druženje s ljudima koji im nisu važni. Ali, recimo, ljubitelji ljutog su i u stalnoj potrazi za senzacijama, novim iskustvima i uzbuđenjima, pa zato rado i eksperimentišu s novim začinima. Obdareni su vrlo istančanim čulom mirisa i ukusa, pa mogu sa preciznošću vrhunskog degustatora da prepoznaju začine u hrani.

Ljubitelji ljutih ukusa takođe neprestano tragaju za novim uzbuđenjima i često uživaju u ekstremnim sportovima. Skloniji su koketiranju i flertovanju nego ljubitelji blagih ukusa. Pretpostavlja se da kapsacin, sastojak koji feferonima daje ljutinu, povećava strast za adrenalinom i želju za opasnim životom na ivici. Ljubitelji ljutih papričica bolje se prilagođavaju i promenama jer vole uzbuđenja koja im donose novi doživljaji.

Ljubitelji hrskavog od sebe očekuju mnogo, vole tačnost i jako su pedantni. Energični su, zabavni i puni entuzijazma.

Ljubitelji slatkog žele da budu uvek primećeni i cenjeni. Vole kada se osećaju posebno, ali i kada ih drugi smatraju posebnima. Obožavaju dobar provod, avanture i rizik te se upuštaju u poduvate za koje mnogi nemaju hrabrosti i živaca. Prema sebi su popustljivi, ugađaju sebi i smatraju da za njih ništa nije predobro ni preskupo. Njihov je moto: "Radije ću žaliti zbog nečega što sam učinio, nego zbog nečega što sam propustio".

Ljubitelji čokolade su šarmantni i koketni. Iako uživaju u intimnosti i romantici, često u ljubavi preterano dramatizuju, što ih čini emocionalno ranjivima. Više se oslanjaju na intuiciju nego na logiku. Čokoladoljupci su najčešće pravi prototip svog pola - to su u pravilu mačo muškarci i vrlo ženstvene žene. Ali za razliku od društvenih ljubitelja tamne čokolade koji su srce zabave, ljubitelji mlečne čokolade su često zatvoreni i više vole dobru knjigu ili predstavu. Tihi su, pa ih okolina često pogrešno doživljava kao stidljive.

Oni čijem su nepcu najdraži slani ukusi veruju u sudbinu. Smatraju da imaju malo ili nimalo kontrole nad životom. Uvereni su da se sve događa prema scenariju koji je “zapisan u zvezdama”, kao i da na sudbinu ne mogu bitno uticati. Kada učine nešto dobro, slanokusci priželjkuju malu nagradu i znak zahvalnosti, tvrdi dr. Hirsč. 

Ustanovio je i da su ljubitelji čipsa ambiciozni, takmičarskog duha, te dostojni protivnici konkurentima. Frustriraju ih neugodnosti poput gužve u saobraćaju ili dugih redova na blagajnama. 

- Bilo da su na izletu ili za upravljačem automobila, ljubitelji slanog uvek su u žurbi - kaže Hirsč.

Ako volite slano, moguće je i da pripadate "supertasterima" koji imaju veći broj receptora za ukus te čine četvrtinu stanovništva. Obdareni superukusom ne vole gorku ni hranu jakih ukusa, ali istraživanje je pokazalo da njihova nepca voli so, jer, smatraju stručnjaci, natrijum ublažava gorčinu u hrani. Ljubitelji testenine, hleba i ostalih ugljenohidrata po prirodi su vrlo ozbiljni, promišljeni i oprezni, te ne vole promene i rizik.

Ljubitelji gorkog su izbirljivi i često imaju averziju prema kiseloj hrani. Oni koji vole kiselo mnogo su tolerantniji na ekstremne ukuse, spremniji su da isprobaju nove stvari, šire vidike i pomeraju granice.

Omiljeni začin otkriće vam kakvi ste

Oni koji vole ljute začine - crvenu pariku, kari i čili, hrabro preuzimaju odgovornost, bore se za ono što žele i otvoreno kažu što misle. Ljubitelji oporih začina, belog luka, klinčića, kadulje i šafrana verni su prijatelji i jaki zagovornici onoga u što veruju. Dodavanje limunove kore, ruzmarina, timijana i estragona u hranu, odaje društvene, duhovite ljude koji su puni energije i omiljeni u društvu. Ljubitelji cimeta miroljubivi su i imaju obzira prema drugima. Ma gde da se nađu, mogu dobro da se uklope. Oni koji jela začine lukom, semenkama celera ili sirćeta kreativni su, ne vole rutinu i veruju u sebe.

Ljubitelji slatko-slanog su inteligentni i kreativni, ali nemaju strpljenja s ljudima. 

Strast za egzotične i neobične ukuse, od puževa do žabljeg mesa obeležje je fleksibilnih koji su otvoreni za nova iskustva. Oni su ležerni i za njih je hrana pustolovina. 

Privlačnost miriše na vanilu, cimet i jasmin

Interesantno je i da samo deset posto ukusa dugujemo nepcima, a čak 90 posto receptorima mirisa koji su okidač za emocije. Na primer, miris ružičastoga grejpa utiče na percepciju, pa će zbog njega žena biti privlačnija i izgledati i do šest godina mlađe, tvrdi dr. Alan Hirsč. Miris čili papričice pojačava seksualnu želju, a mirisni su afrodizijaci i miris jasmina i mente, ali samo ako ih koristite u manjim količinama. U suprotnom ćete drugom polu biti privlačniji uz mešavinu mirisa vanile i cimeta. Muškarce uzbuđuje i miris lavande, pa čak i pite od bundeve, a oba pola su seksualno zagrejanija uz miris krastavaca ili kolača s bananama.

Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Aperol Spritz! Srećni rekord!

Aperol Spritz! Srećni rekord!

Na hiljade ljudi okupilo se najpoznatijem trgu Svetog Marka u Veneciji kako bi učestvovali u ...
Top pet najbizarnijih stvari ikada otkrivenih u svemiru!

Top pet najbizarnijih stvari ikada otkrivenih u svemiru!

5. „Božji bar ruma”: Ako nešto može da probudi interesovanje javnosti, onda je to ...
Vino i čokolada

Vino i čokolada

U biranju "pravog vina", u kojem ćete uživati uz vašu omiljenu ...
NOKIA
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Da vas bezuslovno voli
  • Fizički izgled
  • Prisnost, poverenje i osećaj sigurnosti
  • Njegovo materijalno stanje i status u društvu
  • Da je zanimljiv, šarmantan i nepredvidiv

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 25°c
min 10°c

Bicikl

Roleri