Postovala: OnaPortal
30
Mar
2012

Sve o sladoledu

Pregledano: 3516 puta

Razne zanimljivosti o sladoledu

Znati sve o sladoledu, bila bi nekako grupa konstrucija ili nekakav kalup u koji bi nevešti stihoklepci ili ljudi koji za sebe misle da su od pere pokušali da stave ovu božanstvenu poslasticu koja na razne pojedince u zavisnosti iz kog ugla i sa kojom namerom posmatramo čitavu stvar mogu može izvršiti slobodno se može reći različit uticaj.

Preteča današnjeg sladoleda takozvani miks leda i mleka pojavio se još prema drevnim zapisima u Kini. Prvi Evropljanin koji je na Kublaj- Kan dvoru probao popularni ledeni krem bio je Marko Polo. Arapi su za vreme svoje vladavine u Siciliji naučili italijane veštini zamrzavanja slatkog krema, te se može reći da su oni doneli prvi pravi sladoled u Evropu.

Za sladoled, ovu čarobnu ledenu poslasticu, vezane su i razne legende, te tako se priča da je Čarls II platio pozamašnu sumu novca svom kuvaru kako bi time obezbedio da se ledena čarolija služi samo na njegovom stolu. Međutim kada je vladar 1649. godine svrgnut sa prestola recept više nije bio tajna i služio se i na drugim evropskim dvorovima i u njemu su mogli da uživaju čak i obični smrtnici.

Industrijsku proizvodnju sladoleda započeli su Amerikanci, a prvu mašinu za njegovo pravljenje izumela je Nensi Džonson 1846. godine. Naravno, govorimo o mašini koja je bila krajnje jednostavna, a slične njoj čak i danas možemo videti u nekim poslastičarnicama.

Italo Marćioni poslastičar sa Vol Strita izmislio je kornet, a predstavio ga je na Svetskom sajmu u St. Luisu 1924. godine.

Prvi sladoled na štapiću preliven čokoladom pojavio se 1934. godine, a tvorac je Kris Nelson, koga je na ovaj izum inspirisao dečak koji nikako nije mogao da se odluči da li da kupi sladoled ili čokoladu.

Danas postoje razni vrste sladoleda koje su godinama formirane prema ukusima potrošača, mi smo specijalno za naše čitaoce odabrali jedan univerzalni recept za takozvani domaći sladoled za koji je potrebno dva šlag krema od vanile, tri komada jaja, pet kašika šećera, tri supene kašike kisele pavlake i po izboru u njega možete dodati mleveni keks, voće, čokoladu...

Kada smo kod čokolade, a želimo da znamo pa ne sve, ali gotovo sve o sladoledu, ne smemo zaboraviiti da tu su i orasi te će biti onih koji će sa oduševljenjem konstatovati da se ledena poslastica može koristiti i u "ljubavne" svrhe, te u tom kontekstu dolazi u obzir i vizuelno izazivanje i da sladoled iskoristite kao afrodizijak, ali da da i sami poslužite kao poslužavnik u tom slučaju preostaje mi samo da kažem prijatno i da poližete tanjir...

OnaPortal

Pravi ženski portal. Ljubav, Moda, Lepota, Sex, Kuhinja, Saveti, Poznati.
Prate: 1
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
3
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

'Slatka foto prevara' koja je osvojila svet!

'Slatka foto prevara' koja je osvojila svet!

Karl Vorner svoju uspešnu karijeru započeo je još kao dete, crtajući po svakoj praznoj ...
Diznijevi šmekeri - gde su danas?

Diznijevi šmekeri - gde su danas?

"Moja mama priča bajke svake noći o nekakvim prinčevima što će doći... " uspavljivale su nas mame još ...
Knjaz Miloš nagrađuje posetioce tržnog centra Ušće

Knjaz Miloš nagrađuje posetioce tržnog centra Ušće

Knjaz Miloš odlučio je da nagradi i obraduje sve ...
HP
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Fensi
  • Sportski
  • I jedno i drugo
  • Ni jedno, imam neki svoj stil
  • Zavisi od situacije

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 14°c
min 2°c

Roleri

Bicikl