Postovala: Nataša Ilić
17
Mar
2014

Sveštenik sa detelinom - Sveti Patrik

Pregledano: 5422 puta

Ponovo je taj dan. Dan svetog Patrika. Srbi vrlo revnosno obeležavaju i ovaj “praznik” godinama unazad

Volimo mi da pronalazimo neke veze sa Ircima, tačnije Keltima. Našli smo da smo rođaci, da imamo slično poreklo, a to su nam i naučnici potvrdili. Ipak, kad već toliko volimo da se oblačimo u zeleno i prizivamo duhove Kelta, znamo li ko je bio taj sveti Patrik?

Odmah da razjasnimo – nije bio ni Irac. A za neke je pitanje i da li je postojao. Tvrnje su i da je on neka vrsta irskog svetog Petra.

Rođen je oko 385. godine u Škotskoj u aristokratskoj, hrišćanskoj porodici pod imenom Magonus Sukatus Patrikijus. Priče kažu da mu je i otac bio sveštenik. Mladog Patrika religija nije mnogo zanimala, ali sudbina je sve uredila tako da ovom mladiću religija postane jedina bitna stvar. Naime, u 16. godini kidnapuju ga irski gusari i prodaju ga kao roba u Irskoj. On tada postaje pastir koji čuva ovce za svog gazdu. Čuvanje ovaca nateralo ga je da počne da razmišlja o veri. Najednom, postaje veliki vernik. Njegovo ropstvo je trajalo sedam godina, kada je najzad dobio priliku da pobegne. Navodno, neki glas mu se javio u snu i rekao mu da je došlo vreme njegove slobode. On beži, ukrcava se na gusarski brod i vraća se kući. Međutim, opet mu se javlja glas koji ga zove nazad u Irsku.

sveti patrik

Patrik postaje sveštenik, a onda i biskup. Na zahtev pape Celestina I vraćen je u Irsku. Propovedao je hrišćanstvo u celoj Irskoj, ali nije uvek i svuda bio dobro prihvaćen. Naime, često je prebijan, mučen (jednom čak i zatvoren na dve nedelje), stalno upozoravan i hapšen. Napisao je knjigu “Ispovesti” na latinskom jeziku u kojoj je opisao svoje zarobljeništvo i kako je naučio irski jezik. Probleme su mu pravili keltski sveštenici – druidi. I pored problema, Patrik je prvo krenuo da hrišćanstvo propoveda kralju i njegovoj sviti. Kako je kralj to prihvatao, tako je to činio i narod, pa je Irska jedina zemlja gde je hrišćanstvo došlo bez naslništva i prolivanja krvi.

sveti patrik

Ne bi sve bilo zanimljivo da nema legendi i priča. Navodno, Patrik je proterao sve zmije, guštere i slepe miševe iz Irske. I stvarno, u toj zemlji nema ni zmija, ni guštera, a ni slepih miševa ni dan danas. Međutim, za to postoji naučno objašnejnje – Irska je okružena ledenom vodom i prosto je nemoguće da hladnokrvne životinje tu opstaju. Patrik je progon zmija u Irskoj objašnjavao dolaskom novog doba, to jest hrišćanstva koje dolazi umesto paganstva. Prema pričama, Patrik je uz pomoć deteline sa tri lista pričao o svetom trojstvu i tako propovedao hrišćanstvo. Čak kruže legende da je bio vidovit i da je proricao budućnost, kao i da je bio čudotvorac.

sveti patrik

Umro je 17. marta 461. kod irskog grada Douna. Ubrzo je zaboravljen. Ali, očigledno je istorija htela da bude upamćen.

Nekih 400 godina kasnije, sveti Patrik postaje zaštitinik Irske. Odjednom, za dan svetog Parika glavna boja postaje zelena, pije se pivo i veoma često se prave parade. Inače, boja svetog Patrika je bila plava, ali je vremenom zbog simbolia Irske (koja obiluje bujnom vegetacijom) postala zelena. A tu je i detelina koja je takođe zelena.

detelina

Međutim, postoje teorije da je zaboraviljen da bi se ispričala priča o ranijem irskom prihvatanju hrišćanstva, a ne u petom veku kao što je to ispričano u priči o svetom Patriku. Naravno, postoje spisi da se još sveti Bernard u 12. veku žalio da se hrišćanstvo nije dobro primilo u Irskoj i da su tamo “na snazi” još paganski obredi. Takođe, sveti Patrik se poistovećuje sa keltskim bogom deteline Trefuilngidom, koji je čuvar trostrukog ključa, uzgaja čudotvorne plodove i jabuke besmrtnosti i, po nekim tvrdnjama, smatra se da je sveti Patrik on, samo u hrišćanskom obličju.

detelina

Irci su svog svetitelja obeležavali u krugu porodice kada na taj dan prekidaju uskršnji post i jedu specijalno pripremljenu govedinu koja je usoljena, sa kupusom. Međutim, Amerikanci taj praznik počinju da proslavljaju bukom i paradom, a sve po ugledu na irske vojnike koji su davne 1762. na bučan način u Njujorku obeležili 17. mart, sa paradom i slavljem. Danas u Americi ima više od 100 velikih proslava ovog dana, a najveselije je svakako u Bostonu, dok Čikago reku oboji u zeleno. Ipak, ne sme se zanemariti čnjenica da u Americi živi 30 miliona Iraca (dok ih u Irskoj živi tek četiri miliona).

parada na dan svetog patrika

Često će se uz svetog Patrika videti i vilenjak lobaircin koji potseća na tipičnog Irca – mali, debeljuškast, obučen u zeleno, sa riđom bradom i zelenom kapom. On nema nikakve veze sa svecem koji se proslavlja na današnji dan. Irci su oduvek verovali u vilenjake i nestvarna bića, a za ovog vilenjaka važi priča da je krpio obuću drugim vilenjacima i da je za to dobijao novac. Taj novac je sakrivao u ćupu i ostavljao ih na kraju duge. Ako ga nekad neko i sustigne, lobaircin je trebalo da mu ispuni tri žellje. Običaj je u Irskoj da odrasli sakriju novčiće, a da ih deca traže u nadi da će sresti lobaircina.

parada na dan svetog patrika

Do 1970. pabovi nisu radili u Irskoj na ovaj dan. Tek od 1995. je ovaj praznik iskorišćen za promociju turizma u Irskoj. Danas će na ulicama Dablina najmanje milion ljudi prodefilovati u maskama lobaircina.

Ubrzo, sveti Patrik je postao praznik i za ceo svet. U Pragu se na današnji dan organizuju rok koncerti, a u Srbiji se takođe sveti Patrik poslavlja po lokalnim pabovima i sa irskom muzikom. U praznovanju ne zaostaju ni bivše jugoslovenske republike. Na neki način, ovo je svojevrsna proslava dolaska proleća.

Bitno je da danas imate nešto zeleno na sebi. Ako nemate – uštinite se i razbijte maler. Ili bar popite crno pivo. Kažu, valja se.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

'Slatka foto prevara' koja je osvojila svet!

'Slatka foto prevara' koja je osvojila svet!

Karl Vorner svoju uspešnu karijeru započeo je još kao dete, crtajući po svakoj praznoj ...
Znate li koji je najviši vodopad na svetu?

Znate li koji je najviši vodopad na svetu?

“Salto Angel” (Angel vodopad) je najviši vodopad na svetu. Nalazi se u Venecueli i ...
10 zabluda o čokoladi

10 zabluda o čokoladi

Latinski naziv za drvo kakaa glasi Theobroma cacao, a u prevodu znači ‘hrana bogova’. Iako ...
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Da vas bezuslovno voli
  • Fizički izgled
  • Prisnost, poverenje i osećaj sigurnosti
  • Njegovo materijalno stanje i status u društvu
  • Da je zanimljiv, šarmantan i nepredvidiv

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 9°c

Roleri

Bicikl