11
Jul
2013

Tajne lepote starih Egipćana

Pregledano: 7420 puta

U starom Eegiptu gajili su kult lepote, redovno posvećujući pažnju higijeni, nezi tela, lica i kose, ne zaboravljajući da uvek budu doterani, sa „tip top” šminkom i frizurom! Ko bi rek'o?

Žene starog Egipta bile su poznate po lepoti, zavodljivosti, lepoj odeći, egzotičnim mirisama i neobičnim frizurama. Neuobičajeno za drevne civilizacije, Egipćanke su često koristile sapune, kreme, ulja za negu kose, parfeme, čak su i imale primitivne SPA tretmane.

Vodili su se izrekom „Čisto je blizu božanskom”, što donekle i objašnjava svojevrsnu opsednutost higijenom, pa su tako sapune upotrebljavali već 1500 godina pre naše ere, praveći ih do životinjske ili biljne masti i soli.

Tvorci su i svojevrsne kupke za tuši, kombinujući vodu i sodu bikarbonu, posle koje su kožu mazali uljima od tamjana, da bi se zaštitili od izrazito vrućeg i suvog vazduha.

Rado su upotrebljavali raznorazna ulja, kreme i maske za lice napravljene od specifičnog rastinja za to podneblje, poput grčke deteline, badema ili dragocene aloa vere. Poznati su i po kupanju u mleku, koje je popularisala Kleopatra, a navodno mlečna kiselina dubinski čisti i podmlađuje kožu.

Stare Egipćanke puno pažnje posvećivale su i nezi kose i umetnosti frizeraja, razvivši veštinu bojenja, pletenja, šišanja i brijanja kose, a često su se služili i perikama. Perike su pravljene od ljudske kose ili vune u crvenim, plavim i zelenim bojama, a pored ukrasne, imale su i funkciju zaštite glave od sunca.

Žene su obično stavljale periku preko svoje kose čiji su se pramenovi videli na čelu. Prema rangu bilo je dozvoljeno da žene visokog društvenog položaja imaju debele pramenove, a njihove službenice tanke. Kovrdžave perike nosile su se samo u posebnim prilikama.

  

Egipćani su takođe voleli šminku, ali ne samo iz estetskih, već i veoma praktičnih razloga. Naime, šminka je sadržala sastojke koji su imali antibakterijsko dejstvo, te su odbijali sunce, ali i insekte.

Kao današnji puder koristilu su osnovu za ten od belog olova i mirisnih ulja, dok su oči akcentovali prahom malahitom - najstarijom senkom za oči na svetu.

Naknadno kao apsolutni vladari trendova u šminkanju starih Egipćana namentuli su se ugljen i antimon pomoću kojih su uokvirivali oči crnim linijama, dok su se kapci senčili u plavu ili zelenu boju, u zavisnosti od nijanse perike. Obrazi i usta bojili su se u jarko crveno, a trepavice i obrve u crno.

Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
7
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
5
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Drvene dekorativne đakonije (2.deo)

Drvene dekorativne đakonije (2.deo)

I sami ste svesni činjenice u koliko stresnom vremenu živite. Protiv toga se treba boriti zarad vašeg zdravlja i ...
NOKIA
1730,oo
prava cena : 2076,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 12°c
min -3°c

Bicikl

Roleri