Postovala: Senka Ivetić
18
Apr
2014

Tehnike farbanja uskršnjih jaja

Pregledano: 10633 puta

Farbanje uskršnjih jaja predstavlja jedan od najlepših i najradosnijih hrišćanskih običaja pogotovo za decu.Skuvajte jaja koja se lako ljušte i imaju najrazličitije boje i šare. Neka vaša uskršnja jaja budu najlepša.

Farbanje uskršnjih jaja predstavlja jedan od najlepših i najradosnijih hrišćanskih običaja pogotovo za decu.Skuvajte jaja koja se lako ljušte i imaju najrazličitije boje i šare. Neka vaša uskršnja jaja budu najlepša.

Da vam se jaja lako ljušte potrebno je da nisu skroz sveža. Njbolje je ako ste kupili jaja najmanje nedelju dana pre farbanja i držite ih u frižideru do upotrebe.

Preduhitrite pucanje jaja. Najvažnije je da na vreme izvadite jaja iz frižidera da se izjednači temperatura jaja sa sobnom temperaturom. Složite jaja u veliku šerpu, tako da budu u samo jednom redu, naspite hladnu vodu da prekrije jaja oko 2 cm stavite kašiku soli i pustite voda da provri. Na tihoj vatri kuvajte jaja oko 5 minuta.

Možete farbati jaja na razne načine evo nekoliko naših predloga.

Farbanje jaja veštačkim bojama.

Postoje razne boje u prašku i u epruvetama. Koristite ih po uputstvu sa kesice i dobićete prelepa jaja. Ofarbana jaja premažite nauljenom vatom i složite ih u korpicu.

uskrs

Šarena jaja

Naspite u veliku šerpu litru vode i stavite da prokuva. Složite kuvana jaja u cediljku i pospite ih raznobojnim praškastim bojama (crvena, plava, zelena, ljubičasta, žuta...). Stavite cediljku sa jajima iznad pare, i celu šerpu prekrite poklopcem ili sa dve krpe i ostavite oko 5 minuta da se boja razlije i pomeša. Gotova jaja ostavite da se ocede, premažite ih nauljenom vatom i složite u korpicu.

Izgrebana jaja

Ofarbajte jaja po uputstvu sa kesice pa svako pažljivo izgrebite žicom za pranje posudja. Gotova jaja premažite nauljenom vatom i složite u korpicu.

Prugasta jaja

Kupite boje u epruvetama ili napravite koncentrisaniji rastvor praškastih boja. Kanap dužine oko 30cm umočite u boju pa pažljivo namotajte kanap u željenom smeru na skuvano jaje. Ostavite par minuta da boja deluje pa sklonite kanap. Možete ponavljati postupak različitim bojama i u suprotnim smerovima.

Jaja u gaćama

Gaće za uskršnja jaja su plastične šarene kesice koje oblože i obuku jeje. Gaće možete kupiti spojene po 8 komada, isecite gaće makazama pa na svako jaje navucite šarene gaće i pažljivo jaje spustite u ključalu vodu tako da se plastične gaće odma zalete za jaje i oblože ga. Možete obući sveža jaja i kuvana samo je razlika u dužini kuvanja jaja sa gaćama. Sveža jaja ostavite da se kuvaju 10-12 minuta, dok je kuvana jaja potrebno samo spustiti u ključalu vodu. Možete obući nefarbana jaja u šarenu foliju, a možete i jednobojna ofarbana jaja obući u gaće sa sličicama.

uskrs

Ukrasite jaja salvetama

Za ukrašavanje jaja salvetama potrebne su vam lepe salvete, sa zanimljivim motivima. Makazama pažljivo isecite motiv sa salvete, pa razdvojite salvetu na slojeve, koristite tanki sloj salvete na kome je slika. Za ovakvo farbanje jaja potrebna su vam kuvana, ohladjena jaja. Jedno belance penasto umutite viljuškom. Stavite motiv salvete na željeni deo jajeta, pridržavajte salvetu jednom rukom, a drugom pažljivo četkicom nanesite belance od sredine prema krajevima slike sve vreme ravnajući sliku četkicom, dok se salveta ne natopi belancetom i zalepi za jaje. Ostavite ukrašena jaja da se belance potpuno osuši, a zatim jaja premažite uljem da se lepo sijaju.

Farbanje jaja prirodnim bojama.

Posebno zanimljivo i jako dekorativno može biti vraćanje farbanju jaja domaćim sastojcima. Tako na primer za crvenkasto-braon boju koristite ljusku crnog luka, za bledo žutu cvetove kamilice, za ljubicastu borovnicu, za narandžastu narendanu šargarepu, za zelenu koprivu i spanać... Napravite vrele rastvore željenih boja i sem voća ili povrća stavite i kašiku sirćeta. Stavite jaja u ove rastvore i držite ih do dobijanja željene boje (može i preko noći).

Farbanje jaja ljuskom od luka

Da bi ste ofarbali jaja u ''lučevini'' potrebne su vam ljuske od 1-2kg crnog luka. Tako da je poželjno da se ovoga setite na vreme.

Ljuske potopite u hladnu vodu, promešajte i tu prvu vodu prospite. Naspite novu hladnu vodu koja je dovoljna da prekrije željeni broj jaja. Stavite rastvor da se kuva oko deset minuta na tihoj vatri pa pažljivo spuštajte jaja da se kuvaju zajedno sa ljuskama oko 10-15 minuta u zavisnosti od intenziteta boje koji hoćete da dobijete. Gotova jaja stavite da se ocede, premažite ih nauljenom vatom i ostavite u korpicu.

uskrs

Ukrasite jaja listovima

Naberite listove koji su vam najlepši: detelina, peršun, paprat, cvet maslačka...koristite tek ubrane listove, lakše se postavljaju na jaje.

Možete koristiti sveža ili kuvana jaja kako želite samo je razlika u dužini kuvanja u boji.

Pažljivo postavite list ili cvet na željeno mesto, pa obložite jaje starom najlon čarapom. Zavežite koncem čarapu i spustite jaje da se kuva u pripremljenoj boji. Gotova jaja ostavite kratko da se ocede, pažljivo rasecite čarapu izvadite jaje i skinite list. Premažite jaje nauljenom vatom i složite u korpicu.

Mermerna jaja

Prvi način za farbanje mermernih jaja: Sitno isecite makazama ljusku od luka, najbolje je pomešati ljuske crnog i belog luka u tanjir. Pokvasite jaje pa ga mestimično uvaljajte u pripremljene ljuskice, zatim ih stavite u najlon čarapu. Zavežite čarapu koncem i spustite jaja da se skuvaju. Gotova jaja dok su još u čarapi spustite u pripremljene različite boje. Kad dobijete željenu boju, izvadite jaja, rasecite čarapu i sperite ljuskice. Premažite jaja nauljenom vatom i ostavite ih u činiju.

Drugi način za farbanje mermernih jaja: Isecite na komade makazama ljuske crnog i belog luka. Živo jaje uvite sa malo ljuski i zavite ga u foliju. Ovako zavite svako jaje pojedinačno. Spustite jaja da se kuvaju oko 12 minuta. Gotova jaja izvadite iz folije, sklonite ljuske i jaja premažite nauljenom vatom.

Šaranje jaja voskom

Za šaranje jaja voskom potrebna vam je drvena olovka, čiode, sveća od voska, jaja i boje po želji.

Upalite voštanu sveću i pustite je malo da gori da se oko fitilja napravi barica voska. U olovku zabodite čiodu. Zagrejte čiodu nad plamenom umočite je u vosak pa crtajte po jajetu crticama, tačkicama... što budete iskusniji lepše će vam biti šare. Našarana jaja spustite u boje koje ste pripremili po uputstvu sa kesice. Izvadite gotova jaja, sastružite vosak i premažite jaja sa nauljenom vatom.

uskrs

Lakši način je da vosak zamenite voštanim bojicama. Iscrtate jaje i ponovite postupak kao sa voskom.

Najvažnije je da se zabavite i uživate, farbajte jaja sa decom i prepustite se mašti. Kombinujte razne načine i koristite još lepak, šljokice, sličice, mak, pesak, flomastere... mogućnosti su brojne eksperimentišite.

Nadamo se da smo vam dali neke zanimljive ideje kako farbati jaja. Hristos vaskrse!

Izvor: erecepti.com

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
2
Ljuto
1
Tužno
1
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Spavate na stomaku? Ne, nikako!

Spavate na stomaku? Ne, nikako!

Ako vam je spavanje na stomaku praksa i čini vam se kao odlična ideja, razmislite još ...
“Oscar goes to...”

“Oscar goes to...”

Film Ben Afleka “Argo”, koji je imao sedam nominacija, odneo je tri Oskara: ...
Šta vaše omiljene SANDALICE govore o vama?

Šta vaše omiljene SANDALICE govore o vama?

Defenitivno su opsesija svake od nas. I nikada ih nije dosta. Od onih sa neverovatno visokom ...
DIGITUS
1690,oo
prava cena : 2028,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Svaki dan sam u teretani
  • Sezona u solarijumu je otvorena
  • Nisam,ugojila sam se 10 kila
  • Da,za borbu sa alergijama
  • Spremna za sta ?

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 26°c
min 16°c

Roleri

Bicikl