Postovala: Senka Ivetić
12
Feb
2014

Žaklina Džeki Kenedi- najslavnija prva dama Amerike

Pregledano: 11724 puta

Zapamćena je kao hrabra i dostojanstvena žena, vredna poštovanja. Obeležavale su je tri stvari: "Ljubav prema rečima, privrženost porodici i avanturistički duh", rekao je njen sin Džon.

Lepa supruga ubijenog američkog predsednika Džona F. Kenedija, Žaklina Kenedi, bila je oličenje šarma, dobrog ukusa i društvenih normi. Zapamćena je kao hrabra i dostojanstvena žena, vredna poštovanja. Obeležavale su je tri stvari: "Ljubav prema rečima, privrženost porodici i avanturistički duh", rekao je njen sin Džon.
dzeki kenedi
Bila je jedna od najuticajnijih žena prošlog veka, poznata kao supruga najmlađeg američkog predsednika Džona F. Kenedija, kao i jednog od najbogatijih ljudi na svetu, grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa. Izazivala je oduševljenje svojim ponašanjem, lepotom i gracioznošću. Njen osećaj za umetnost i poznavanje istorije omogućili su joj da se lično pobrine za unutrašnje preuređenje Bele kuće, vraćajući joj nekadašnji originalni izgled.

dzeki kenedi
dzeki kenedi
Žaklina je još kao tinejdžerka stasala u lepoticu otmenog držanja i aristokratskih manira. Išla je u najbolje američke koledže za dame, odlično je govorila francuski koji je učila odmalena, volela je da jaše i veoma se dobro razumela u konje. Pisala je pesme i priče, crtala ilustracije za njih i išla na časove baleta. Tokom svojih čestih putovanja u Evropu, naročito u Francusku (tokom 1949. je boravila na "Sorboni"), izbrusila je svoj osećaj za stil i estetiku. Godine 1951. završila je umetnost na Univerzitetu "George Washington".

dzeki kenedi
dzeki kenedi
Prvi posao je dobila kao fotograf, a zatim kao urednica u "Washington Times-Heraldu", zahvaljujući kojem postaje zapažena u vašingtonskom političkom miljeu. Jednom prilikom joj je pružena mogućnost da intervjuše demokratskog senatora iz Masačusetsa Džona F. Kenedija, kojeg je štampa već bila proglasila novim mogućim američkim predsednikom. Zaljubili su se na prvi pogled. Žaklina Buvije i Džek Kenedi venčali su se 12. septembra 1953. u Njuportu. Ona je imala 24, a on 36 godina. Sedam godina kasnije ostvarile su se Džonove političke ambicije - 1961. je postao američki presednik. On i Žaklina su se sa svoje tada dvoje dece uselili u Belu kuću. Žaklina je, inače, sa Džonom rodila četvero dece: Arabelu 1956. koja je umrla odmah po rođenju, Karolinu 1957, Džona Juniora (1960-1999) i Patrika (rođen i umro u augustu 1963.).

dzeki kenedi
dzeki kenedi
Prve godine zajedničkog života su proveli u Džordžtaunu. Žaklina je bila potpuno osvojila porodicu Kenedi svojim rafiniranim načinom života. Posebno su je obožavali Džonov otac i brat Robert. Tako je glava porodice Kenedijevih, impresioniran snahom, znao da kaže: "Političar mora da ima ženu, a katolički političar mora da ima ženu katolkinju. Ona mora da ima nivo. Džeki ima više otmenosti nego ijedna druga devojka koju sam upoznao". Kada je Kenedi pobedio Ričarda Niksona na predsedničkim izborima 1960. i postao 35. američki predsednik, Džeki je postala jedna od najmlađih "First Lady" u istoriji. I mada je izjavila kako će najpre biti supruga i majka pa tek onda Prva dama, našla je načina da se prilagodi strogom političkom životu i polako ali sigurno gradila je imidž idealne žene političara. Pomagala je Džonu u osmišljavanju govora i vodila brigu o njegovoj garderobi, bila je uz njega kada je držao govore u Senatu, prisustvovala je političkim skupovima i prijemima, koktelima i svečanim ručkovima, te se uključila u senatorski komitet Crvenog krsta i kulturni kružok žena senatora. Ona je u Belu kuću unela novi duh. "Džeki je od Bele kuće htela da napravi američki Versaj, kuću koja odiše stilom i okuplja najblistavije umove", rekao je Oleg Kasini, Amerikanac francuskog porekla, Žaklinin službeni savetnik za modu. Njena naklonjenost prema Francuskoj nailazila je na kritike onih malo više patriotski nastrojenih Amerikanaca, što joj nije smetalo da zahvaljujući svom posebnom stilu postane prepoznatljiva ikona internacionalne elegancije. "Novine pišu da trošim 30.000 dolara godišnje kupujući parisku odeću i da me žene zbog toga mrze. Ne bih toliko mogla da potrošim i da nosim veš od hermelina", izjavila je jednom prilikom.

 

dzeki kenedi

Ipak, njeno ime i dalje je simbol ženstvenosti, besprekornog ukusa i unutrašnje snage. Bila je omiljena žena Amerike, oličenje glamura i prefinjenog stila. Prepoznatljiva po svojim velikim Šanel naočarama za sunce, klasičnim haljinama i malenim kapama. Ona je i dan danas ostala modna ikona. Uvek obučena klasično, skromno, ali vrlo pažljivo izabrano. Strogo je pazila o svakom detalju koji je imala na sebi, od frizure, do posebno stilizovanih haljina. Ona je jedna od onih žena koje nameću trendove, a ne koje ih slede.

dzeki kenedi

Izvor: paunpress.com

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Ilustracije kroz istoriju

Ilustracije kroz istoriju

Zlatno doba ilustracije bilo je u Americi 1880.godine. To je bilo vreme novina, časopisa ...
Viva Vox - beogradski hor postao internet senzacija

Viva Vox - beogradski hor postao internet senzacija

Video snimak na kome beogradski hor uživo i bez instrumentalne pratnje izvodi obradu ...
Psihologija ukusa: Ljuto vole koketni i željni avantura, a slatko sujetni i šarmantni!

Psihologija ukusa: Ljuto vole koketni i željni avantura, a slatko sujetni i šarmantni!

Baš kao i omiljena boja, najdraži filmovi i muzika, žudnja za slanim čipsom, ljutim papričicama, nečim ...
SAMSUNG
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • mlekom za telo
  • kremom, mlekom, gelom protiv celulita
  • samo sapunom i vodom
  • imam jednu klasičnu kremu i za lice i za telo
  • redovnim tretmanima u salonima + odgovor pod 2

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 24°c
min 10°c

Bicikl

Roleri