01
Jul
2011

Zašto ne smeš biti gladna dok si na dijeti

Pregledano: 6069 puta

Zašto nije dobro da budemo gladni dok držimo dijetu.

Mnogi misle da je u redu biti gladan dok se drži dijeta, da je to zapravo i njena poenta. Međutim, to je i više nego pogrešno. To je baš ono čega treba da se čuvaš, da ne bi posustala i da bi stigla do cilja. Zašto?

 

 

Razlog br. 1: Nemoj zamisliti plavog slona. Jesi li ga zamislila? Da, upravo tako! Ovo je bio jednostavan primer kojim je dokazano da, kada ti neko kaže da ne razmišljaš o nečemu, baš o tome razmišljaš. No, šta to konkretno u ovoj priči znači? Znači da, kada si na dijeti, stalno razmišljaš o hrani. Postavljaš sebi pravila šta smeš, šta ne smeš da jedeš, opterećena si hranom, a to je baš ono što te najviše muči. Misliš o hrani a pokušavaš da manje jedeš. Zato su dijete teške i naporne. Kada na to dodamo još i to da si gladna, o hrani maštaš više nego ikad. Tada upadaš u opasnu zonu: dobijaš želju za visokokaloričnom hranom, slatkišima, i to velikim porcijama toga. Rađeno je istraživanje u kojem je dokazano da mozak ljudi koji su gladni više reaguje na fotografije na kojima su prikazane visokokalorične namirnice, nego na one na kojima je voće, povrće i uopšte zdravija hrana. Zato, nikada ne biraj dijete u toku kojih ćeš biti gladna.

 

zasto ne smes biti gladna dok si na dijeti
Razlog br. 2: Kada se hraniš neuravnoteženo, tvoje telo to itekako registruje i pamti. Tako da, ako si često gladna, tvoj organizam razmišlja na ovaj način: „Ne dobijam dovoljno hrane. Kada sledeći put budem dobio hranu, moram se potruditi sve to da sačuvam, moram stvoriti zalihe. Jer ko zna kada ću ponovo dobiti neku hranu.“ Iako deluje smešno, tako je. To znači da se upravo tako i gojiš. Dok si ti ponosna na sebe što si danima gladna, tvoje telo pati, ne funkcioniše kako treba i taloži sve što unosiš.

 

 

Ovi razlozi ti jasno pokazuju da ne smeš da dozvoliš sebi da stalno budeš gladna. Sem toga što to šteti tvom organizmu, dolazićeš u velika iskušenja da se prejedaš, da biraš nezdravu hranu... Treba da imaš najmanje pet obroka dnevno, od kojih tri glavna i dve užine. Pij dosta vode, i hrani se uravnoteženo.

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
2
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Rešite se nadutosti i smršajte: Sedmodnevna detoks dijeta!

Rešite se nadutosti i smršajte: Sedmodnevna detoks dijeta!

Omogućiće vam da lakše uskočite u haljinu ili kupaći, ali će vas očistiti i omekšaće vašu ...
Zašto ne smeš biti gladna dok si na dijeti

Zašto ne smeš biti gladna dok si na dijeti

Mnogi misle da je u redu biti gladan dok se drži dijeta, da je to zapravo i njena poenta. Međutim, to ...
Dijeta sa jajima

Dijeta sa jajima

Najnovija i izuzetno popularna dijeta za koju sam danas čula je Dijeta sa ...
SAMSUNG
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • porodičnim odnosima
  • karijeri
  • prijateljskim odnosima
  • pravljenju novca
  • zadovoljstvu samim sobom

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 0°c
min -3°c

Bicikl

Roleri