14
Aug
2011

Zašto zapravo kupujemo kozmetičke proizvode?

Pregledano: 3241 puta

Rezultati jednog istraživanja kažu da kupujemo kozmetičke proizvode jer čine da se osećamo bolje.

Koliko kozmetičkih preparata, krema, šminke i sličnog trenutno imaš? Da li si ih zapravo kupila zato što su korisni i preko potrebni ili zato što se zahvaljujući njima osećaš bolje?

 

Rezultati jednog istraživanja pokazuju da žene zapravo kupuju kozmetičke proizvode zato što se osećaju bolje kada ih koriste. Tačno je da su neki od tih proizvoda korisni, ali osnovno razlog zašto ih toliko upotrebljavamo jeste taj što nam pružaju osećaj samopouzdanja.

 

kozmetika 1Velike kompanije koje nam svakodnevno nude gomile novih krema, anticelulit gelova, šminke sa mineralima, mleka za telo sa kojekakvim vitaminima su nas prvo ubedile da nam je sve to preko potrebno. Kako? Da li si nekada na nekoj reklami za takve proizvode videla ženu sa nekim nedostatkom, sa celulitom, pokojom bubuljicom, borom ili, ne daj Bože, viškom kilograma? Ne, naravno. Na reklamama su prikazane žene savršene lepote, zapravo nestvarne. Nekima od nas je jasno da je sve to Fotoshop, previše šminke, dobro podešena svetla, a neke su ubeđene da su te žene stvarno savršene. Kako god, svakako nam je time poručeno da, ako nismo takve, to moramo dostići po svaku cenu. Koristeći baš njihov proizvod, naravno.

 

kozmetika 2Bez savršenog tena (čitaj: kilograma šminke na licu) ni ne pomišljamo da izađemo napolje, koža mora biti glatka (tretirana sa gelom, urađen piling, šest puta namazan losion za telo, nanet sprej sa svetlucavim česticama), bore ne smeju da se vide ni lupom (već si skoro potrošila onu kremu sa kolagenom za koju si dala pola plate)... zašto? Zato što imamo utisak da nećemo biti privlačne i prihvaćene ako svi navedeni uslovi nisu ispunjeni. Naveli su nas da mislimo da nećemo biti poželjne muškarcima jer oni žude za onim savršenim manekenkama, žene će nam se podsmevati i tako redom... Iz tih razloga pribegavamo čitavoj paleti kozmetičkih proizvoda koji će nas približiti savršenom izgledu koji će nam, navodno, otvoriti mnoga vrata.

 

Naravno da treba da budemo negovane, ali ne treba preterivati. Ne dozvoli da te ubede da nije normalno imati bore i da ne smeš imati nijedan drugi „nedostatak“. Lepota je u različitosti, u simpatičnim nesavršenostima koje nas čine posebnima. Kozmetičke proizvode koristi za negu, ali ne dozvoli da ti oni postanu jedini izvor samopouzdanja. I da, žene sa reklama ne izgledaju ni približno tako u stvarnosti...

 

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Vi poklanjate drugima, EUCERIN poklanja VAMA!

Vi poklanjate drugima, EUCERIN poklanja VAMA!

Eucerin® je zato pripremio praznična poklon iznenađenja koja vam daju mogućnost da među poklon neseserima, čija ...
Prolećna detoksikacija lekovitim čajevima

Prolećna detoksikacija lekovitim čajevima

Svi znamo da se otpadne stvari u organizmu nakupljaju u krvi, tkivima organa i telesnim sokovima, a kada se u telu ...
Nega lepote širom sveta: 8. Brazil, sok od šargarepe

Nega lepote širom sveta: 8. Brazil, sok od šargarepe

Prethodni deo ovog teksta pogledajte ...
SAMSUNG
1879,oo
prava cena : 2254.8,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • samo jednom
  • volim svakog sa kim sam u vezi
  • najviše dva-tri puta
  • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
  • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 1°c
min -1°c

Bicikl

Roleri