08
Oct
2013

Ajurveda za savršenu kožu

Pregledano: 2319 puta

Ajurveda nas uči da glavni uzrok kožnih problema leži u krvi zatrovanoj toksinima. Ako čovek jede previše hrane u kojoj preovladava kiseo i slan ukus, prefinjeni kanali kojima teku hranljive materije biće zapušeni i hemijski sastav krvi će početi da se me

Bilo koji simptomi bolesti koji se pojavljuju na površini, posledica su poremećaja duboko u telu i duhu. Ovo je više nego očigledno kod kožnih bolesti, naročito kod hroničnih poremećaja kao što su psorijaza i ekcemi. Savremeni čovek se uporno trudi da ove probleme reši raznim kremama, preparatima i sličnim povišnim pristupima, ali poboljšanja nema — iz godine u godinu stanje je sve gore. Ako dobar baštovan vidi da lišće na drvetu počinje da se suši ili da gubi boju, on svakako neće početi da zaliva oštećena mesta. Shvatiće da hranljive materije, koje dolaze iz korena, nisu dovoljno kvafitetne i da će posle listova početi da se suše i grane, a na kraju i celo drvo. Zato će on, posle pažljivog ispitivanja stanja, delovati pre svega na koren.

Ajurveda nas uči da glavni uzrok kožnih problema leži u krvi zatrovanoj toksinima. Ako čovek jede previše hrane u kojoj preovladava kiseo i slan ukus, prefinjeni kanali kojima teku hranljive materije biće zapušeni i hemijski sastav krvi će početi da se menja. U krvotoku počinju da se nagomilavaju štetne materije poznate kao pitađa ama i osoba počinje da oseća slabost, sklonost ka ljutnji, besu, mrznji i sličnim poremećajima pita doše (telesni princip odgovoran za metabolizam, održava telesnu toplotu, daje sjaj koži, a sedište mu je u krvi). Emocije ovog tipa stvaraju još više toksina u krvi, što dovodi do različitih poremećaja koji su najčešće praćeni upalama, temperaturom, krvarenjem, svrabom i kožnim bolestima. Ako se ne preduzmu mere za čišćenje krvi, otrovi se i dalje nakupljaju i bolesti postaju hronične. Dakle, kožne bolesti nastaju zbog potisnutih emocija (bes, mržnja, ljutnja, ljubomora) i toksina koji se unose putem hrane, vode i vazduha (teški metali, pesticidi, herbicidi) ili se stvaraju u telu usled previše kiselog i slanog ukusa ili usled nepravilnog kombinovanja namirnica (na primer mleko i meso, mleko i sir).

Za uklanjanje kožnih problema ajurveda savetuje sledeće mere: povećajte količinu zelenog lisnatog povrća, pšenice, pirinča, ječma, pročišćenog maslaca , slatkog sezonskog voća, hrane slatkog, gorkog i oporog ukusa (ali izbegavajte čokoladu i kakao).
Izbegavajte naročito kiseo ukus (sve vrste sira osim tofua, jogurta, kisele pavlake i ostalih kiselih mlečnih proizvoda, kiselog voća, svih vrsta sirćeta, turšije, ajvara, kečapa, paradajza, gaziranih pića, kafe, čokolade i tako dalje) i preterano slanu hranu (razne vrste čipsa i drugih "grickalica", industrijska hrana kao što je salama, kobasica, majonez, pašteta, slanina itd.)
Pored svih vrsta industrijske, konzervisane hrane i pića, treba izbegavati i nošenje odeće od veštačkih vlakana. Izbegavajte bes i druge negativne emocije tako što ćete provesti slobodno vreme u šetnji pored reke ili na svežem vazduhu, uživajući u prirodnim lepotama, a ne gledanjem agresivnih filmova ili slušanjem agresivne muzike (rok, hevi metal i buka). Ako sledite prva tri saveta koji zaustavljaju dalje trovanje organizma, počnite sa pročišćavanjem duha i tela. Kako biste pročistili krv, svako veče pre spavanja popijte jednu šolju čaja od korena čička ili rastvorite jednu kašičicu trifala praha u 50 ml vode i popijte na prazan stomak, ujutro i uveče. Ova jednostavna sredstva možete naći u svakoj boljoj prodavnici zdrave hrane. Trifala je moćno sredstvo za čikenje jetre, žuči i krvi, pa je zato veoma dobra za kožu, oči, nokte i kosu.

Pročistite emocije — uživajte u prirodnim lepotama, pogledajte dobru komediju, opustite se u krugu porodice i prijatelja. Naučno dokazano sredstvo protiv stresa je i vežba transcendentalne meditacije dva puta dnevno po 20 minuta.

Tagovi : |

Dragana Djordjevic

Čekamo da Dragana Djordjevic napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Višnja kao lek za nesanicu

Višnja kao lek za nesanicu

Miris lavande ili topla šoljica kakaa poznati su kao metode opuštanja pre spavanja. No novo istraživanje ...
Kako pripremiti čaj za ubrzavanje metabolizma?

Kako pripremiti čaj za ubrzavanje metabolizma?

Za pripremu čaja potreban vam je đumbir, bosiljak u začinu, indijski orah u začinu i ...
Ajurveda za savršenu kožu

Ajurveda za savršenu kožu

Bilo koji simptomi bolesti koji se pojavljuju na površini, posledica su poremećaja duboko u telu i duhu. Ovo je ...
XWAVE
2876,oo
prava cena : 3451.2,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Fensi
  • Sportski
  • I jedno i drugo
  • Ni jedno, imam neki svoj stil
  • Zavisi od situacije

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 15°c

Bicikl

Roleri