Postovala: Nataša Ilić
28
Sep
2012

Alkalni način ishrane - hit među dijetama u Holivudu

Pregledano: 6340 puta

Najjednostavnije i laički rečeno, alkalna ishrana je ona koja se sastoji od 75 posto tzv. alkalnih namirnica i 25 posto kiselih. Namirnice koje se ubrajaju u kisele zastupljene su u manjoj meri, jer se smatra da pospešuju kiselost organizma, a to je temel

Alkalna ishrana u poslednje dve godine postala je pravi hit, a predvodnice tog trenda su poznate holivudske glumice poput Gvinet Paltrou, Kirsten Danst i Dženifer Eniston. Mnogi se kunu da su uz pomoć takvog načina ishrane brzo i lako izgubili kilograme. Drugi tvrde da im je alkalna ishrana spasila zdravlje. Na internetu se o takvom načinu ishrane mogu naći mnoge informacije, ali je problem što su mnoge od njih netačne. Šta je  alkalna ishrana?

Najjednostavnije i laički rečeno, alkalni način ishrane je onaj koji se sastoji od 75 odsto takozvanih alkalnih namirnica i 25 odsto kiselih. Namirnice koje spadaju u kisele zastupljene su u manjoj meri, jer se smatra da doprinose kiselosti organizma, a to je temelj za razvoj različitih bolesti. Kiselinsko-bazna ravnoteža ljudskog organizma kreće su u rasponu od 7,35 do 7,45. Neuravnoteženom ishranom ta ravnoteža se remeti i dolazi od acidoze (kada su vrednosti ispod 7,35) ili alkaloze (kada su vrednosti veće od 7,45). Ishrana ne dovodi do patološke promene ove ravnoteže, ali od ishrane zavisi ravnoteža kiselosti, što se u poslednje vreme povezuje sa merljivim činiocima za zdravlje.

Glavni nedostatak prilagođavanja životnog stila alkalnoj ishrani je taj što ne postoji idealan način merenja i određivanja acidoze. Sami ne možete da izmerite kiselost. To se radi samo u medicinskim ustanovama, i to u situacijama kada postoje ozbiljni simptomi bolesti. Sve to može da deluje preventivno ako se biraju namirnice za koje se zna da pridonose boljem stanju organizma.

alkalni nacin ishrane

Gubljenje kilograma nije cilj ove ishrane


Priča o alkalnoj ishrani počinje još početkom 20. veka. Tada je uočeno da zapadnjački način ishrane ima loše karakteristike i nepovoljan uticaj na kiselinsko-baznu ravnotežu. Savremena zapadnjačka ishrana rezultira stvaranjem veće količine kiseline nego, na primer, paleolitska ishrana, tj. ishrana naših evolucijskih predaka. Vegetarijanska ishrana, ako se temelji na voću i povrću, ima povoljan učinak jer pomera kiselinsko-baznu ravnotežu prema baznosti. Ishrana sa naglaskom na hrani životinjskog porekla i žitarice, kao i visok unos natrijuma, odnosno soli, doprinose acidozi.

Informacije da alkalna ishrana povoljno utiče na gubljenje kilograma i vitkost i da čoveka ispunjava energijom lekari ocenjuju kao nagađanja. Iako kod alkalne ishrane krajnji cilj nije gubljenje kilograma, već uravnoteženost organizma i zdravlje, ono se ipak često događa jer je reč o namirnicama niske energetske vrednosti pa dolazi do smanjenja telesne mase. Ali i u alkalnoj ishrani, kao i u svim drugima, ne treba preterivati i slepo se držati samo određenih namirnica.

Ako vam neko kaže da jedete samo voće i povrće, to nije dobro. Šta je sa drugom hranom? Proteini ne bi trebalo da se izbegavaju, jer će doći do acidoze. Žitarice od celog zrna su zdrave, ali one su kisele. Da li to znači da ih treba izbegavati? Ne. Jedite ih za doručak, ali u toku dana jedite voće i povrće jer ćete tako neutralizovati njihov kiseli učinak. Isto tako možete da jedete i meso jer ćete ga neutralizovati voćem i povrćem. Ipak, sa mesom ne treba preterivati. Teoretski, mineralna i obična voda imaju povoljan učinak i predstavljaju jednostavan način da se pomeri ravnoteža kiselosti. Kada je reč o voću i povrću, preporučljivo je jesti svo voće i povrće, jer imaju povoljan uticaj na pH. Izuzeci su donekle brusnice i šljive koje doprinose kiselosti.

pravilna ishrana

Šta jesti?

Na internetu postoje mnoge tablice o alkalnim i kiselim namirnicama. Nažalost, većina tih tablica nije tačna, odnosno nemaju naučnu potporu. Ono što se zaista zna je sledeće:

- Meso, riba, živinsko meso, jaja, sirevi, hleb od celih žitarica, kukuruz, sočivo i orasi doprinose kiselosti.
- Bademi, cvekla, kelj, spanać doprinose baznosti pH urina.
- Mleko, kafa, čaj, med, šećer imaju neutralan uticaj.
- Svo voće osim brusnica i šljiva doprinosi baznosti pH urina.

Kvalitetan život zapravo je vrlo jednostavan. Stručnjaci savetuju da se kiselost može rešiti sa 400 grama voća i povrća dnevno (uključujući bar 30 grama mahunarki, orašastog voća i semenki) i ne više od 500 grama crvenog mesa nedeljno. Što jednostavnija hrana, odnosno što je manje industrijski obrađena, to je bolje, savetuju lekari. Kao i u mnogim stvarima u životu, najveća mudrost se krije u jednostavnosti. To je dobra poruka svima onima koji su skloni da se pridržavaju rigoroznih pravila ishrane koja su najčešće štetna. Tajna je u opuštenosti i umerenosti.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
2
Ljuto
2
Tužno
2
Srećno
2
Bolje
4
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Jogurt dijeta prija stomaku

Jogurt dijeta prija stomaku

Vruće je, a vama treba nešto osvežavajuće i okrepljujuće, nešto što vam istovremeno može ...
Jo jo efekat - nikad više!

Jo jo efekat - nikad više!

Što je dijeta restriktivnija i gubitak kilograma brži, to je jo jo ...
OMG dijeta! Način da smršate, ali...

OMG dijeta! Način da smršate, ali...

OMG ili Oh My God (O moj Bože) dijeta je jedan od najbizarnijih načina ishrane. ...
KINA
3360,oo
prava cena : 4032,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Kozmetika
  • Knjiga
  • Keš
  • Bilo šta
  • Cveće

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -3°c
min -8°c

Roleri

Bicikl