Postovala: Nataša Ilić
02
Oct
2012

Da li biste probale dijetu naizmeničnih dana?

Pregledano: 5014 puta

Autor dijete tvrdi da ovakav cirkularni način ishrane aktivira gen "mršavosti"

Alternate Day dijeta ili dijeta naizmeničnih dana je plan mršavljenja koji se zasniva na drastičnoj restrikciji kalorija svaki drugi dan. U osnovi, dijeta je vrlo jednostavna. Smenjuju se Up (gore) dan ili Down (dole) dan. Kad su Up dane smete da jedete šta god poželite, a kad je Down dan unos hrane treba što više da ograničite.

Dijetu je osmislio dr Džejms Džonson koji je na studijama otkrio da naizmeničan unos hrane rezultira mršavljenjem. Dijeta, navodno, pomaže i obolelima od astme, artiritsa i dijabetesa tip 2.

Principi dijete dijeta

Kad su Up dani smete da jedete što god želite, ali ne da se prejedate, već onoliko koliko vam je potrebno da osetite sitost i zadovoljstvo. S druge strane, narednog dana kada je na redu Down faza, unos hrane treba što više ograničiti. Prve dve nedelje je inicijalna faza dijete kada u Down danima ne smete jesti više od 20  odsto svog ukupnog unosa kalorija. Konkretno, to znači unos od 300 do 500 kalorija. Prema rečima autora, najpraktičniji način da se to izvede su uravnoteženi obroci koji znatno olakšavaju brojanje kalorija.

Posle dve nedelje, sledi dugoročna faza dijete gde u Down danima smete da jedete "pravu“ hranu kao što je voće, povrće, žitarice od celog zrna, nemasno meso i niskomasni mlečni proizvodi i to do 35 odsto standardnog kalorijskog unosa (oko 700 kcal). Posle postignute željene telesne težine, autor predlaže unos od maksimalno 60 odsto standardnog kalorijskog iznosa (oko 1200 kcal) u Down danima da bi se postignuta linija održala.

Gubitak kilogram i po za nedelju dana

Ovakav režim ishrane, navodno, omogućuje gubitak kilogram do kilogram i po nedeljno i to bez vežbe koja nije obavezan deo ove dijete. Autor dijete, dr Džejmes Džonson ponosno tvrdi da ovakav cirkularni način ishrane ima dodatnu prednost, a to je aktivacija tzv. gena "mršavosti“. Aktivirani gen mršavosti pomaže dalje mršavljenje, bez taloženja masti u masnom tkivu i povećavajući metabolizam masti. Posledica je ubrzani metabolizam i lakša kontrola telesne težine.

 dijetaPrimer Down dana posle dvonedeljne inicijalne faze:


  • Doručak

Integra

lni dvopek – 1 komad

Mlečni namaz sa smanjenom masnoćom – 1 kašičica


  • Ručak

Kuvano sočivo sa povrćem – 1 tanjir

Kuvana piletina – 80 grama

  • Večera

Salata od rukole, paprika, paradjza, pasulja, 2 kuvana jaja prelivena dresingom od jogurta sa smanjenom msanoćom i začinskim biljem – pola tanjira

Prednosti i nedostaci dijete

Prednosti

Dijeta je jednostavna i ne zabranjuje unos ni jedne hrane. Takođe, osećaj uskraćenosti koji često prati dijete je znatno smanjen, što povećava upražnjavanje dijete na duge staze. Budući da je unos kalorija ograničen tek svaki drugi dan, ne dolazi do usporavanja metabolizma koji je karakterističan za restriktivne dijete.

Nedostaci

Dijeta ne propagira pravilne navike u ishrani ni uravnoteženu ishranu. Gladovanje za vreme Down dana se može  "obiti o glavu“ u Up danima kada je povećana verovatnoća prejedanja.

Takođe, prerestriktivan unos kalorija u Down danima lako može rezultirati vrtoglavicama i umorom. Povećan je rizik od nedovoljnog unosa važnih hranljivih materija i nije naglašena važnost vežbanja.

Dijeta nije za osobe koje imaju istoriju poremećaja ishrane jer podstiče loše navike u ishrani. Takođe, dijetu nikako ne smeju da primenjuju osobe koje boluju od dijabetesa.

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Sedmodnevna dijeta za plažu: Uskočite u kupaći za nedelju dana!

Sedmodnevna dijeta za plažu: Uskočite u kupaći za nedelju dana!

Ova dijeta od sedam dana pomoći će ti da se osjećaš samopouzdanije te se riješiš viška ...
Frape od ananasa za ravan stomak

Frape od ananasa za ravan stomak

Naduven i tvrd stomak je problem s kojim se većina žena i muškaraca ...
Dijeta sokovima za čist organizam

Dijeta sokovima za čist organizam

Dijeta sokovima zasniva se na ispijanju sokova pripremljenih od voća i povrća. Voće i ...
QUADRO
8754,oo
prava cena : 10504.8,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Fensi
  • Sportski
  • I jedno i drugo
  • Ni jedno, imam neki svoj stil
  • Zavisi od situacije

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 13°c

Roleri

Bicikl