Postovala: Nataša Ilić
04
Jun
2013

Dijeta 17 dana za brze rezultate

Pregledano: 5338 puta

Ako su vam dosadne dijete koje svaki dan/nedelju donose iste namirnice i pristup, onda biste mogli da isprobate dijetu 17 dana. Ova dijeta je postala popularna od 2011. kada je i objavljena od strane lekara i nutricioniste Majkla Morena

Sedamnaestodnevna dijeta može da se sažme u dve reči: brzi rezultati. U zavisnosti od vaše težine na početku i vrsti vašeg metabolizma, možete očekivati gubitak od četiri do šest kilograma prvih 17 dana. Naravno, što ste dalje od svoje idealne težine, u početku ćete gubiti više na težini. plan dijete 17 dana

Ova dijeta je napravljena za postizanje brzih rezultata, ali ne zato što vas tera na izgladnjivanje, već zato jer je uravnotežena kombinacija hrane i vežbanja koji prilagođavaju vaše telo i metabolizam da troše masno tkivo, iz dana u dan. Takođe, ovo  je važno: deo dijete koji se odnosi na smanjivanje telesne težine je ograničen na samo 17 dana po jednoj kuri (ukupni proces ovog dijetnog režima završava 68. danom poslednje faze) pa vaš moral neće biti poljuljan mišljenjem da vacs čekaju dugi meseci izgladnjivanja. Neće doći do zasićenja kao što je čest slučaj kod drugih dijeta. Dijeta 17 dana drži vaše telo i metabolizam u stanju pripravnosti. Autor to zove "zbunjivanjem tela". Sa svakim sedamnaestodnevnim ciklusom, menjate količinu kalorija i hranu koju jedete.

Menjajući ove činioce, vaše telo se ne prilagođava. Manja je mogućnost da će vam vaga stati na jednom broju. Zbunjenost je dobra! Na kraju 17. dana, nastavljate sa drugim sedamnaestodnevnim ciklusom, zatim sa trećim i na kraju dolazite do ciklusa dijete za stabilizaciju težine u kome možete da jedete različitu hranu, uključujući i vašu omiljenu hranu, u granicama.

Ali, morate da budete svesni da ovo nije prijatna dijeta. Morate da prestanete da jedete nezdrave namirnice. Morate da jedete povrće, voće i krto meso. Kod ove dijete niko vas ne tera da zavirite u dubinu vašeg unutrašnjeg žderača i da otkrijete skrivene emotivne razloge zbog kojih ste debeli. Ali vas podstiče da smanjite svoje porcije, smanjite unos masne, slatke i slane hrane i da se pokrenete iz fotelje. Nećete izgubiti svest o gladi i nećete se naći u kuhinji usred noći kako jedete čokoladne pahuljice ili keks. Možete raditi i to, jer svako može da raditi šta želi 17 dana.

i vezbe i hranaŠta smete da jedete?

Dijeta 17 dana zagovara konzumiranje zdrave hrane, bez procesiranih šećera i hrane, pržene hrane i drugih nezdravih namirnica.

Prvi ciklus dozvoljava neograničene količine "neskrobnog" povrća i nemasne proteine (uključujući dva jaja dnevno, ako imate normalan nivo holesterola), kao i ograničene količine voća, probiotika (jogurt) i malo "prijateljskih" masnoća kao što su maslinovo ulje ili ulje lana. U ovoj fazi preporučuje se dnevni unos od oko 1200 kalorija. U prvoj fazi se većinom gubi voda.

Primer menija iz 1. ciklusa:

neograničena količina proteina
neograničena količina povrća bez ili sa veoma malo skroba
2 voćke sa malo šećera
2 probiotika
1-2 male porcije zdravih masnoća
zeleni čaj
2 litre vode dnevno

Detaljnije to izgleda ovako:
Doručak: kajgana jednog celog jajeta i jednog belanca, grejpfrut i zeleni čaj.
Ručak: zelena salata sa tunjevinom, sirćetom i maslinovim uljem, zeleni čaj
Večera: Pečena piletina i pečeno povrće

Drugi ciklus je sličan kao i prvi ciklus, samo što se u njemu masnoće smanjuju na jednu malu porciju i dodaju se dve porcije zdravih (integralnih) ugljenih hidrata. Neke od opcija su: mahunarke, smeđi pirinač, kukuruz, tikvice, batat (slatki krompir)... U ovoj fazi preporučuje se dnevni unos od oko 1500 kalorija i neizmenično menjanje dana sa manje kalorija sa onima sa nešto više kalorija.

Primer menija iz 2. ciklusa: plan zdrave ishrane

Doručak: integralni tost, pomorandža i zeleni čaj
Ručak: salata od piletine, smeđi pirinač preliven jogurtom
Večera: pečeni losos i pečeno povrće

Treći ciklus dozvoljava dodavanje još zdravih namirnica koje će postaći menjanje prehrambenih navika – i podstaći  vas da se zauvek zdravo hranite. Lista namirnica uključuje zdravo voće, proteine, masnoće i ugljene hidrate. Plan ishrane je sličan kao i u drugom ciklusu, samo što je količina proteina ograničena na veličinu dlana (bez prstiju), dodata je opcija jedne porcije alkohola i 100 kalorija za grickalice.

Primer menija iz 3. ciklusa:

Doručak: tost, kuvano jaje, grejpfrut i zeleni čaj
Ručak: pečena piletina, zelena salata, tost, sveže voće i zeleni čaj
Večera: pečena teletina, mešana salata i 1 dcl crnog vina

Četvrti ciklus pretpostavlja da ste ili postigli ili se približili svojoj ciljanoj težini (naravno, kada su u pitanju realni i ostvarivi ciljevi). Za vreme ove faze treba da se pridržavateuputstava iz prvog, drugog ili trećeg ciklusa, jedino što ovaj ciklus dozvoljava još više slobode – naime, za vikend se možete "opustiti". Autor dozvoljava jedno do dva omiljena jela, što god to bilo i jedno do dva alkoholna pića u subotu i nedelju ( i ne, ne možete ih spojiti samo zato jer je ponoć prošla). Isto tako on upozorava da opet ne preterujete i prežderavate se. To smatrajte više kao strateško varanje u dijeti. "Ako sebi date oduška malo, zadovoljićete želju, a opet ćete se lako vratiti na stari program od ponedeljka", kaže Moreno.

On predlaže da u ovom ciklusu "zgrešite" jednom nedeljno i ako vidite da ste ponovo počeli da se gojite (maksimalno dva kilograma su dozvoljena) ponovo se vratite na ciklus dva dok vam se težina ne vrati u normalu.

sve zbog lepog telaPrimer menija iz 4. ciklusa (vikend):

Doručak: kajgana, grejpfrut i zeleni čaj
Ručak: pečeni losos, zelena salata i zeleni čaj
Večera: odrezak, zelena salata, slatki pečeni krompir i dve čaše crvenog vina

U ovoj fazi držanja dijete važno je paziti na porcije, obavezno jesti doručak, mnogo salata... Preporučuje se i korišćenje što više začina (posebno beli luk i cimet), zdrave zamene (bolje senf nego majonez) i da se, ako je baš nužno, koristi malo voćnog šećera umesto rafinisanog. Ni voće ni ugljeni hidrati nisu dozvoljeni iza 15 časova, a preporučuje se unos  najmanje dve litre vode dnevno, leti i tri litre.

Moraju li te vežbe za vreme sedamnaestodnevne dijete?

Da, ali to ne znači da treba da vežbate dok ne padnete s nogu, ili da pumpate i osećate kako mišići peckaju. Drugim rečima – nema preterivanja u vežbanju. S obzirom da ćete smanjiti unos kalorija, treba manje da vežbate, inače ćete se izmoriti i mišići će vam biti bolni, posebno za vreme prva dva ciklusa. Prema autoru, ključ mršavljenja su kardio vežbe usmerene na izgaranju masnog tkiva i dovoljno je samo 17 minuta dnevno (na primer brza šetnja) u prvom i drugom ciklusu. U trećem ciklusu preporučuje se 40 do 60 minuta aerobnog vežbanja tri do pet puta nedeljno, a u četvrtom treba dodati još najmanje sat vremena vežbanja vikendom.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Magični napitak za mršavljenje od zelenog čaja

Magični napitak za mršavljenje od zelenog čaja

Doktor Oz kom veruje cela Amerika, ali i mnogi gledaoci njegove emisije širom sveta, nebrojeno puno puta hvalio je ...
Vodena dijeta za brzo mršavljenje

Vodena dijeta za brzo mršavljenje

Na vodenoj dijeti se može izgubiti pola kilograma dnevno. Međutim, ona sme da se sprovodi svaki drugi dan. I to ne na ...
Zašto ne smeš biti gladna dok si na dijeti

Zašto ne smeš biti gladna dok si na dijeti

Mnogi misle da je u redu biti gladan dok se drži dijeta, da je to zapravo i njena poenta. Međutim, to ...
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Cigarete/Žvake
  • Novine
  • Feniranje
  • Ne bih potrošila poslednje pare, čuvala bih
  • Kozmetiku

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 12°c

Bicikl

Roleri