Postovala: Nataša Ilić
07
May
2013

Dijeta sokovima za čist organizam

Pregledano: 4442 puta

Ova dijeta se zasniva na unosu sokova od voća i povrća

Dijeta sokovima zasniva se na ispijanju sokova pripremljenih od voća i povrća. Voće i povrće treba da se koristiti u svežem obliku, najčešće uz upotrebu sokovnika koji odvaja pulpu (meso voća i povrća) od istisnutog soka. Ipak, mogu da se koriste i sveže pripremljene kaše od voća i povrća koje uključuju ceo  samleveni plod, stabljiku ili listsokovi od voca i povrca

Za razliku od soka, takva kaša će sadržati i dijetalna vlakna, nešto proteina i ugljenih hidrata koje voće i povrće ima, dok će u sokovima biti voda, vitamini, minerali i fitohemikalije istopljene u vodi.

Dijetu sokovima je lako držati ako se planira unapred i nabavlja sveže voće i povrće od kog se svakog dana priprema sok. Sokovi se mogu pripremiti i unapred, ali treba znati da se stajanjem na vazduhu deo vitamina gubi. Najbolji primer je vitamin C koji vrši oksidaciju na vazduhu.

Ipak, sokovi se mogu pripremati i od zamrznutog voća i povrća ili se mogu kupovati gotovi sokovi bez dodatog šećera, veštačkih boja, aroma i konzervansa, iako je preporuka da se konzumira što više u svežem obliku. Takođe se preporučuje upotreba organski uzgajanih namirnica da bi se za vreme dijete, koja je prvenstveno detoksikacijska izbegao unos štetnih materija  u organizam.

ispijanje sokaDijeta sokovima se sprovodi  dva puta godišnje

Dijeta sokovima se može prilagoditi, pa se  uvode i supe od povrća koje ne sadrže dodate začine ili ulja. Takva supa može biti pasirana, pa se konzumira cela ili se može piti samo isceđena tečnost posle kuvanja povrća. Supe se posebno preporučuju u toku hladnijih dana kada je telu potrebna toplina, dok se sokovi preporučuju za vreme vrućina kada organizam, uz umereni fizički rad, ne zahteva veliku količinu energije.

Dijeta  sokovima je prvenstveno detoksikacijska i svrha joj je uklanjanje nagomilanih štetnih materija iz organizma i nije namenjena dugoročnom skidanju suvišnih kilograma. Može se primenjivati jedanom  nedeljno, ili u kontinuitetu nedelju dana, ali ne više od dva puta godišnje. Stručnjaci upozoravaju da dugotrajno hranjenje samo sokovima može dovesti do ozbiljnih poremećaja u radu organizma.

Prednosti

Dijeta je jednostavna za primenu, može se pripremiti kod kuće ili kupiti već gotovi sokovi od voća i povrća. Na početku je potrebna osnovna edukacija o učincima i svrsi dijete i o načinu primene. Dijeta je bogata antioksidansima, različitim vitaminima i mineralima i ako se kratko primenjuje, može da osveži organizam, podstakne lučenje probavnih sokova i ponovo da vrati zdrav apetit.

Nedostaci

Jedan od glavnih nedostataka dijete sokovima je vremenska ograničenost trajanja dijete. Naime, prema preporukama stručnjaka, dijeta se možete primenjivati maksimalno nedelju dana. Ipak, ukoliko je cilj dijete lečenje određenih bolesti, dopuštena je i duža ishrana po ovom sistemu, ali isključivo uz lekarski savet i nadzor. Takođe, dijetom sokovima ne menjaju se navike u ishrani osoba koje je konzumiraju, ne sadrži proteine, ugljene hidrate i masti, pa se ne može smatrati načinom ishrane.

Mišljenje nutricionista sok za gubljenje kilograma

Dijeta sokovima može biti korisna kada je potrebno pročistiti organizam. Dijeta je bogata tečnostima, pa se za veme sprovođenja organizam hidrira, podstiče se probava i apetit koji se može izgubiti za vreme kontinuiranog prejedanja. Njome se unosi velika količina vitamina i minerala i raznih antioksidativnih materija koje pozitivno deluju na različite sastave organizma.

Napomena stručnjaka

Posle dijete sokovima, pošto je energetski vrlo oskudna, treba postupno prelaziti na normalnu ishranu da se izbegne nastanak jo-jo efekta zbog naglog prelaska na uobičajenu ishranu. Ako se dijeta sprovodila jedan dan, tada se sledeći dan jede samo voće, povrće, žitarice i nemasne namirnice u svežem obliku ili kuvane bez mnogo začina i masnoća, a ostale namirnice takođe postepeno. Kod dijete sokovima koja je trajala nedelju dana, nekoliko sledećih dana treba paziti na ishranu.

Primer jelovnika

Doručak: sok od cvekle, limuna i pomorandže

Ručak: sok od raznog povrća

Večera: sok od krastavaca

 

Izvor: zdravakrava

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Od alavice do mršavice

Od alavice do mršavice

Isprobali ste 678 904 dijete i svaki ...
Dijeta za gojenje

Dijeta za gojenje

Uzroci manjka kilograma mogu da imaju svoje korene u nekom već postojećem, ali ne nužno i dijagnostikovanom ...
Probajte dijetu za jesen i zimu!

Probajte dijetu za jesen i zimu!

Nutiricionisti kažu da se može smršati uz bilo koju namirnicu ako ste u stanju da ...
XWAVE
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • mlekom za telo
  • kremom, mlekom, gelom protiv celulita
  • samo sapunom i vodom
  • imam jednu klasičnu kremu i za lice i za telo
  • redovnim tretmanima u salonima + odgovor pod 2

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 25°c
min 15°c

Bicikl

Roleri