Postovala: Nataša Ilić
23
Aug
2012

Dijete za izbegavanje

Pregledano: 3634 puta

Ovo su najopasniji režimi ishrane koje nipošto ne bi trebalo primenjivati

Postoji niz čudnih dijeta i saveta za skidanje kilograma. Iz mnogih knjiga o dijetama i multimedijalnih izdanja u kojima poznate ličnosti pokazuju kako da izvajate telo i da smršate, zaključili smo da svi autori žele samo da zarade. Ovo je spisak loših dijeta koje, i pored toga, imaju svoje pobornike u svetu slavnih.

Dijeta sa dečjim kašicama

decja hrana

Neki od fanova ove dijete su Lejdi Gaga, Gvinet Paltrou i Dženifer Eniston. Za vreme dijete svakog dana se jede do 14 bočica dečje hrane i jedan obrok za odrasle.

Dečja hrana bi trebalo da bude upravo to - hrana za decu, a ne sredstvo za skidanje kilograma i to iz nekoliko razloga. Ova dijeta sadrži voće i povrće koje je pročišćeno i sadrži mnogo manje vlakana. Takođe, žvakanje hrane povezano je sa osećajem sitosti, pa je bolje uzeti jabuku ili šargarepu nego bočicu.

Dijeta sa sirovom hranom

sirova hrana

Neprolaznu ocenu zaslužuje i dijeta u kojoj se jede samo sirova hrana i nepasterizovani, nehomogenizovani mlečni proizvodi. Među poznatima, ovu dijetu vole Demi Mur, Natali Portman i Vudi Harelson. Mana ove dijete je što je sirova hrana siromašna kalcijumom, vitaminom D, gvožđem, cinkom i belančevinama. Pošto se mnoge namirnice konzumiraju tek kad prođu termičku obradu, (kao što su pirinač, testenina, hleb, krompir, pasulj i ostale mahunarke) njih u ovoj dijeti nema.

Dukan dijeta

dr pjer dukan

Pobornici Dukanove dijete su vojvotkinja Kejt Midlton i njena majka Kerol Midlton, Dženifer Lopez i Žizel Bundšen. Komplikovana dijeta od četiri faze se temelji na unosu belančevina i na strogoj kontroli obroka i kalorija.

Ne postoje nikakvi naučni dokazi koji bi ukazali na njenu medicinsku ispravnost, dok se s druge strane zna da je izbacivanje određenih hranjivih sastojaka iz jelovnika škodljivo. Ovde je to slučaj sa ugljenim hidratima. Čak je i tvorac dijete, dr Pjer Dukan, upozorio na probleme koje njegova dijeta može da izazove, kao što su nedostatak energije, usporena probava i loš zadah.

Dijeta po krvnim grupama

dijeta po krvnim grupama

Dijeta po krvnim grupama takođe spada u nepoželjne, iako su pobornici dijete Šeril Kol, ser Klif Ričard i Kortni Koks Arket. Ova dijeta se temelji na kvazi naučnoj tvrdnji da se različite hranljive materije različito razgrađuju u telu u zavisnosti od krvne grupe.

Tako, oni sa krvnom grupom A treba da izbegavaju mlečne proizvode, a ishrana bi trebalo da bude bazirana na povrću. Grupa B bi trebalo da jede što raznovrsniju hranu, uključujući i mlečne proizvode, koji su ostalima zabranjeni. Pripadnicima krvne grupe AB savetuje se da kombinuju dijete krvnih grupa A i B, a krvna grupa O bi trebalo da jede mnogo mesa i da izbegava mlečne proizvode, kao i brašno i žitarice. Isključivanje određene hrane iz jelovnika nikada nije dobro, osim ukoliko je to preporuka lekara.

Ova dijeta može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema zbog manjaka kalcijuma. Kao i kod ostali navedenih dijeta, kilogrami se tope, jer je značajno smanjen unos kalorija, ali se uz kilograme se topi i zdravlje.

Na žalost, ne postoji čarobni štapić kojim ćete skinuti kilograme, ni čudesna dijeta koja će vas na brzinu učiniti vitkijima, a bez rizika po zdravlje. Većina tih formula nudi kratkoročno rešenje i dugoročni problem. Možda ovaj savet zvuči banalno, ali je potpuno istinit - ako želite da smršate, jedite raznovrsnu hranu i umerene porcije, a pritom trošite više kalorija nego što ste unele.

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
2
Srećno
1
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Vodena dijeta za brzo mršavljenje

Vodena dijeta za brzo mršavljenje

Na vodenoj dijeti se može izgubiti pola kilograma dnevno. Međutim, ona sme da se sprovodi svaki drugi dan. I to ne na ...
Zašto ne smeš biti gladna dok si na dijeti

Zašto ne smeš biti gladna dok si na dijeti

Mnogi misle da je u redu biti gladan dok se drži dijeta, da je to zapravo i njena poenta. Međutim, to ...
South beach dijeta

South beach dijeta

Brze dijete su danas najpoularnije, ali zdravstveno najmanje bezbedne gubitak težine ...
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Svaki dan sam u teretani
  • Sezona u solarijumu je otvorena
  • Nisam,ugojila sam se 10 kila
  • Da,za borbu sa alergijama
  • Spremna za sta ?

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 11°c

Bicikl

Roleri