Postovala: Nataša Ilić
23
Aug
2012

Dijete za izbegavanje

Pregledano: 3436 puta

Ovo su najopasniji režimi ishrane koje nipošto ne bi trebalo primenjivati

Postoji niz čudnih dijeta i saveta za skidanje kilograma. Iz mnogih knjiga o dijetama i multimedijalnih izdanja u kojima poznate ličnosti pokazuju kako da izvajate telo i da smršate, zaključili smo da svi autori žele samo da zarade. Ovo je spisak loših dijeta koje, i pored toga, imaju svoje pobornike u svetu slavnih.

Dijeta sa dečjim kašicama

decja hrana

Neki od fanova ove dijete su Lejdi Gaga, Gvinet Paltrou i Dženifer Eniston. Za vreme dijete svakog dana se jede do 14 bočica dečje hrane i jedan obrok za odrasle.

Dečja hrana bi trebalo da bude upravo to - hrana za decu, a ne sredstvo za skidanje kilograma i to iz nekoliko razloga. Ova dijeta sadrži voće i povrće koje je pročišćeno i sadrži mnogo manje vlakana. Takođe, žvakanje hrane povezano je sa osećajem sitosti, pa je bolje uzeti jabuku ili šargarepu nego bočicu.

Dijeta sa sirovom hranom

sirova hrana

Neprolaznu ocenu zaslužuje i dijeta u kojoj se jede samo sirova hrana i nepasterizovani, nehomogenizovani mlečni proizvodi. Među poznatima, ovu dijetu vole Demi Mur, Natali Portman i Vudi Harelson. Mana ove dijete je što je sirova hrana siromašna kalcijumom, vitaminom D, gvožđem, cinkom i belančevinama. Pošto se mnoge namirnice konzumiraju tek kad prođu termičku obradu, (kao što su pirinač, testenina, hleb, krompir, pasulj i ostale mahunarke) njih u ovoj dijeti nema.

Dukan dijeta

dr pjer dukan

Pobornici Dukanove dijete su vojvotkinja Kejt Midlton i njena majka Kerol Midlton, Dženifer Lopez i Žizel Bundšen. Komplikovana dijeta od četiri faze se temelji na unosu belančevina i na strogoj kontroli obroka i kalorija.

Ne postoje nikakvi naučni dokazi koji bi ukazali na njenu medicinsku ispravnost, dok se s druge strane zna da je izbacivanje određenih hranjivih sastojaka iz jelovnika škodljivo. Ovde je to slučaj sa ugljenim hidratima. Čak je i tvorac dijete, dr Pjer Dukan, upozorio na probleme koje njegova dijeta može da izazove, kao što su nedostatak energije, usporena probava i loš zadah.

Dijeta po krvnim grupama

dijeta po krvnim grupama

Dijeta po krvnim grupama takođe spada u nepoželjne, iako su pobornici dijete Šeril Kol, ser Klif Ričard i Kortni Koks Arket. Ova dijeta se temelji na kvazi naučnoj tvrdnji da se različite hranljive materije različito razgrađuju u telu u zavisnosti od krvne grupe.

Tako, oni sa krvnom grupom A treba da izbegavaju mlečne proizvode, a ishrana bi trebalo da bude bazirana na povrću. Grupa B bi trebalo da jede što raznovrsniju hranu, uključujući i mlečne proizvode, koji su ostalima zabranjeni. Pripadnicima krvne grupe AB savetuje se da kombinuju dijete krvnih grupa A i B, a krvna grupa O bi trebalo da jede mnogo mesa i da izbegava mlečne proizvode, kao i brašno i žitarice. Isključivanje određene hrane iz jelovnika nikada nije dobro, osim ukoliko je to preporuka lekara.

Ova dijeta može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema zbog manjaka kalcijuma. Kao i kod ostali navedenih dijeta, kilogrami se tope, jer je značajno smanjen unos kalorija, ali se uz kilograme se topi i zdravlje.

Na žalost, ne postoji čarobni štapić kojim ćete skinuti kilograme, ni čudesna dijeta koja će vas na brzinu učiniti vitkijima, a bez rizika po zdravlje. Većina tih formula nudi kratkoročno rešenje i dugoročni problem. Možda ovaj savet zvuči banalno, ali je potpuno istinit - ako želite da smršate, jedite raznovrsnu hranu i umerene porcije, a pritom trošite više kalorija nego što ste unele.

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
2
Srećno
1
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Da li biste probali Gugl dijetu?

Da li biste probali Gugl dijetu?

Poznato je da zaposleni u kompaniji Gugl imaju mnoge povoljnosti i olakšavajuće ...
Dijeta sa svežim kravljim sirom idealna za tople dane

Dijeta sa svežim kravljim sirom idealna za tople dane

Svaka dijeta kojoj je osnova unos male količine kalorija i hrana koja je jednolična je ...
Indžajn 2 dijeta za one koji mogu bez mesa

Indžajn 2 dijeta za one koji mogu bez mesa

Neobičan naziv Indžajn 2, što u prevodu znači ...
KINA
4200,oo
prava cena : 5040,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Cigarete/Žvake
  • Novine
  • Feniranje
  • Ne bih potrošila poslednje pare, čuvala bih
  • Kozmetiku

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 9°c
min 3°c

Roleri

Bicikl