Postovala: Nataša Ilić
16
Apr
2013

Indžajn 2 dijeta za one koji mogu bez mesa

Pregledano: 7362 puta

Indžajn 2 dijeta je bogata vlaknima što doprinosi osećaju sitosti

Neobičan naziv Indžajn 2, što u prevodu  znači Motor 2 je dijeta siromašna mastima i bogata biljnom hranom. Njen autor, Rip Eselstin smatra da se uz pomoć njegove dijete povećava mišićno tkivo, gube suvišni kilogrami, oštri um i telo dobija neophodnu energiju. Saznajte osnovne principe ove dijete kao i njene prednosti i nedostatke. indzajn 2 dijeta

Principi dijete

Za početak, autor predlaže da odredite jeste li spremne na trenutnu promenu i izbacivanje hrane životinjskog porekla, termički obrađenih prehrambenih proizvoda i biljnih ulja. Ako niste za nagle promene, autor predlaže  izazov od 28 dana za vreme kog prelazite iz "prehrambene ekstravagancije u prehrambenu izvrsnost". Princip je da po nedeljama treba postepeno izbacivati iz ishrane pojedine namirnice. U prvoj nedelji se treba odreći mleka, mlečnih proizvoda i termički obrađenih namirnica, druga nedelja je rezervisana za izbacivanje svih životinjskih namirnica uključujući ribu i jaja. Treće nedelje se izbacuju biljna ulja, dok je četvrte nedelje potrebno pridržavati se programa.

Dijeta bez kalorijskih restrikcija

Posle 28 dana, ishrana se sastoji od voća, povrća, celih žitarica, orašastih plodova i semenki koji se konzumiraju u količinama po želji, to jest nema kalorijskih restrikcija. Dijeta dopušta i konzumaciju tofua i sojinog jogurta, ali zahteva zamenu šećera prirodnim zaslađivačima i aromatizovanje hrane zamenama za so. Vežba je važan deo Indžajn 2 dijete, pa autor preporučuje 20 do 40 minuta aerobne aktivnosti (npr. hodanje, plivanje, tenis) tri puta nedeljno.

Dva dana u nedelji potrebno je pratiti tzv. "I2 program vežbanja" koji podrazumeva tri kruga vežbi snage i aerobne izdržljivosti. Vežbe su detaljno objašnjenje u knjizi. Vežbe, recepte, kao i motivacijske video materijale moguće je naći na internet stranici. Stranica ujedno nudi i onlajn zajednicu za podršku gde je moguće dobiti pomoć kod planiranja jelovnika, gde su uključeni popusti za događaje i škole kuvanja. Dijeta zahteva uzimanje vitamina B12 kao dodatak ishrani.

Prednosti i nedostaci dijete

dijeta i vezbaPrednosti

Kao i sve biljne dijete i Indžajn 2 plan mršavljenja je siromašan masnoćama i kalorijama, a bogat prehrambenim vlaknima, što doprinosi osećaju sitosti. Nema količinskih ograničenja, brojanja kalorija niti gladovanja. Dijeta je siromašna holesterolom i zasićenim masnoćama, a bogata vitaminima, mineralima i fitohemikalijama, pa ima povoljan učinak na zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema. Jedan od najvećih problema veganske dijete je nedostatak vitamina B12, u ovom  slučaju je rešen dodatkom ishrane, a pozitivno je i podsticanje na vežbanje. Onlajn podrška olakšava držanje dijete i može delovati motivacijski. 

Nedostaci

Kratkoročno, dijeta daje dobre rezultate, ali zbog velike restrikcije mala je verovatnoća dugoročnog pridržavanja. Restriktivnost se najviše vidi u unosu masti koje u najboljem slučaju osiguravaju 15 odsto ukupne energije, što je malo za normalno funkcionisanje organizma. Dijeti nedostaju esencijalne omega-3 masne kiseline i kalcijum.

Mišljenje stručnjaka

Ako se odlučite za ovu dijetu, osim za vitaminom B12 posegnite i za mineralnim dodatkom koji obezbeđuje adekvatne količine kalcijuma, gvožđa i cinka i svakako razmislite o dodatnim količinama omega-3 masnih kiselina.

Primer jelovnika

Doručak

  • Zobene pahuljice sa suvim grožđem, lanenim semenkama, orasima i sojinim jogurtom
  • Banana, kivi

Ručak

  • Pica od integralnog testa sa povrćem (paprika, brokoli, pečurke, luk)

Večera

  • Sendvič: integralno pecivo, spanać, zelena salata, paradajz

Desert

  • Pita od jabuka

 

Izvor: zdravakrava.hr

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
6
Nasmejano
3
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
3
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Od alavice do mršavice

Od alavice do mršavice

Isprobali ste 678 904 dijete i svaki ...
OMG dijeta! Način da smršate, ali...

OMG dijeta! Način da smršate, ali...

OMG ili Oh My God (O moj Bože) dijeta je jedan od najbizarnijih načina ishrane. ...
Herbalife dijeta za mršavljenje

Herbalife dijeta za mršavljenje

Za sprovodjenje ove dijete biće vam potrebni proizvodi kompanije Herbalife.Proizvođač tvrdi da su njihovi ...
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Fensi
  • Sportski
  • I jedno i drugo
  • Ni jedno, imam neki svoj stil
  • Zavisi od situacije

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 15°c

Bicikl

Roleri