Postovala: Nataša Ilić
23
Aug
2012

Jo jo efekat - nikad više!

Pregledano: 3687 puta

Saveti da vam se izgubljeni kilogrami ne vrate

Što je dijeta restriktivnija i gubitak kilograma brži, to je jo jo efekat izraženiji. Prvi korak ka sigurnoj vitkoj liniji je kvalitetna dijeta, a ne moderne kure mršavljenja. Ne treba  zaboraviti da je redovno vežbanje vrlo važno kod sprečavanja da se kilogrami vrate.

Mršavljenje zahteva trud, disciplinu i promenu načina ishrane, a retki su oni koji su svesni da je sve to potrebno i da se izgubljeni kilogrami ne bi vratili.

Većina proces mršavljena doživljava kao period kažnjavanja. Onog trenutka kad dijeta prestane, vraćaju se na predhodnu hedonističku ishranu koja je i dovela do debljanja. Zato su retki oni koji vitku liniju imaju dugo posle držanja dijete. Da vi ne biste postali deo "crne statistike“, treba da usvojite zdrave navike u ishrani.

jo jo efekatZašto se kilogrami vraćaju?

Glavni krivac za vraćanje kilograma je mozak. Naime, kada ste na dijeti mozak "zna“ da se smanjuje masno tkivo i čini sve da ga povrati. Jedan od načina kako to čini je da usporava metabolizam da bi se masti lakše "hvatale“.

Takođe, mozak stalno misli na hranu i pojačava se osećaj gladi. Što je dijeta restriktivnija i gubitak kilograma brži, to je ovaj učinak izraženiji. Zato je prvi korak ka dugoročno vitkoj liniji praćenje kvalitetnog programa mršavljenja, a ne moderne, brze dijete.

Zdrave navike su put do vitke linije

Zdrave navike koje usvojite za vreme faze mršavljenja ne bi smele da nestanu kada smršate. Naravno da možete da jedete nešto više nego što ste to činile na dijeti, ali ključ je da živite zdravim i aktivnim životom.

Ishrana i dalje treba da se zasniva na celim žitaricama, voću, povrću, mlečnim proizvodima sa minimumom masti, živinskom mesu i ribi. Pravilna ishrana nije važna samo za vitku liniju već i dugoročno smanjuje rizik od hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca i krvnih sudova, dijabetesa, i karcinoma. 

Doručak je ključ uspeha

Navika koju treba da usvojite je redovan doručak. Istraživanja pokazuju da je doručak važan činilac u održavanju željene telesne mase posle dijete. Najbolje je da se doručak sastoji od pahuljica od celog zrna ili hleba od celog zrna kao izvora složenih ugljenih hidrata, mleka i mlečnih pšroizvoda ili jaja koja su izvor visokokvalitetnih proteina, zatim voća ili prirodnog voćnog soka, kao izvora vitamina, minerala i fitohemikalija.

Zdrav doručak pomoći će kod napada gladi i prejedanja u toku dana. Pri odabiru obroka, ne morate da budete kritične  kao kad ste bile na dijeti, ali uvek imajte na umu šta jedete i koliko kalorija, masti i šećera unosite. Birajte manje masne alternative i prirodne napitke koji nisu puni šećera. Kalorije se vrlo brzo gomilaju, pa dobro zapamtite koje su namirnice niskokalorične.

Bez vežbanja nema uspeha

Redovna vežba je vrlo važan faktor u sprečavanju povratka kilograma. Studije pokazuju da osobe koje su smršale i uspele da održe težinu, vežbaju oko pet sati nedeljno. Ako vam se to čini mnogo, dobra vest je da ne morate toliko da vežbate, ali MORATE da vežbate!

Savetuje se da se nedeljno provodi bar 150 minuta u umereno intenzivnoj aerobnoj aktivnost,i kao što je brzo hodanje ili pola sata šetnje svaki dan, što nije mnogo.

Dodatne strategije vaga

Na temu održavanja postignute telesne težine sprovedena su mnoga istraživanja, a naučnici su saglasni da sledeće strategije mogu dodatno da pomognu.

Pisanje dnevnika ishrane - zapisivanjem onoga što ste pojele možete lako da pratite svoj kalorijski unos i tako ga ograničiti. Takođe, možete izbaciti hranu kojoj nije mesto u vašem jelovniku.

Merenje jednom nedeljno - broj na vagi, ukoliko je veći od očekivanog, može da posluži kao odličan motiv za borbu protiv mozga koji šalje poruke da jedete.

Jačanje samopouzdanja - obraćanjem pažnje na sopstvene kvalitete možete ojačati samopouzdanje, a time i prestati sa “jedem zbog nezadovoljstva”.

Grupna podrška - pronalaženje osoba koje su u sličnoj situaciji. Razmena skustva i eventualnih poteškoća na putu ka idealnoj težini pomoćiće vam u uvođenju pravilnih navika u ishrani i redovnom vežbanju. Ako u blizini nemate nikoga ko održava svoju, mukom postignutu vitku liniju, sapatnike potražite na netu.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

OMG dijeta! Način da smršate, ali...

OMG dijeta! Način da smršate, ali...

OMG ili Oh My God (O moj Bože) dijeta je jedan od najbizarnijih načina ishrane. ...
Najbrža dijeta ikada: 3 kg za 3 dana

Najbrža dijeta ikada: 3 kg za 3 dana

Ova dijeta sigurno nije najzdravija i preporučljiva, ali je ipak veoma efikasna u danima kada nemate vremena za primenu ...
Zdravo i lako: Za 10 dana 5 kilograma manje!

Zdravo i lako: Za 10 dana 5 kilograma manje!

Ako vam je neophodno da u ekspresnom roku izgubite par kilograma viška, a ...
SANDISK
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Jednom nedeljno
  • Svakih par dana
  • Jednom mesečno
  • Samo za posebne prilike
  • Ne posećujem

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 16°c

Bicikl

Roleri