Postovala: Nataša Ilić
12
Jun
2013

Jogurt dijeta prija stomaku

Pregledano: 3238 puta

Savršen način da smršate u vreme vrućina

Vruće je, a vama treba nešto osvežavajuće i okrepljujuće, nešto što vam istovremeno može pomoći da smršate? To je moguće sa popularnim ukusnim mlečnim proizvodom  - jogurtom!

Jogurt dijeta je plan ishrane koji uključuje intenzivnu konzumaciju jogurta. Ovo nije dijeta u pravom smislu reči, iza koje stoje autor i strogo određeni plan ishrane, već je reč o internet fenomenu i postoji mnogo različitih verzija.  dijeta sa jogurtom

Osnovna načela

Dejstvo jogurt dijete se zasniva, navodno, na svojstvu probiotičkih jogurta da stimulišu rast zdrave crevne flore, a koja kao posledicu ima bržu probavu, eliminaciju toksina, pa tako i gubljenje kilograma. Kada se hrana temeljno svari, ujedno se unapređuje zdravlje creva i opšte zdravlje organizma. Crevna flora je sastavljena od različitih bakterija koje žive u  čovekovom digestivnom traktu koje imaju i funkciju zaštite organizma od infekcija.

U čovekovom organizmu prisutno je od 400 do 500 različitih vrsta bakterija i većina na organizam utiče pozitivno. Ostale su potencijalno škodljive, posebno kada crevna flora nije uravnotežena. Do neuravnoteženosti može doći zbog stresa, lošeg zdravlja, konzumacije antibiotika i loše hrane. Preporučuje se uzimanje čak do dve litre jogurta svaki dan. Uz jogurt se može jesti sveže voće, a treba izbegavati zašećerene jogurte.

Jogurt se ne pije sam već se uz njega preporučuje konzumacija hrane sa dozvoljene liste.

Jedna od internet verzija jogurt dijete izgleda ovako:

Prvi dan

Doručak
Ujutro pojedite voćni ili obični nemasni jogurt sa pahuljicama po želji.

Ručak
Na maslinovom ulju prodinstajte povrće i na kraju pomešajte sa pirinčem. Osim soli i bibera u povrće nemojte dodavati nikakve začine. Za desert pojedite voćni jogurt.

Večera
Pre spavanja zasitiće vas salata sa šunkom i šargarepom. Dakle, iseckajte jednu šargarepu, jabuku i 50 g šunke, pa sve propržite na maslinovom ulju. Sve zajedno pomešajte sa nemasnim jogurtom.


jogurt kao zdrava namirnicaDrugi dan

Doručak
Za salatu od krastavaca potrebni su vam jogurt i krastavac koji ćete iseckati na kockice i na kraju sve zajedno pomiješati.

Ručak
Posolite i pobiberite malo ćuretine iseckane na kockice i ispecite na maslinovom ulju. Dodajte iseckane šampinjone, jedan paradajz i papriku. Kada povrće omekša dodajte jogurt.

Večera
Dve čaše jogurta pomešajte sa nekoliko bobica mešanog šumskog voća.

Treći dan

Doručak
Sa jogurtom pomešajte sir, isseckanu jabuku, malo cimeta i na kraju malo posolite i pobiberite.

Ručak
Ispecite 150 grama filea od oslića, a kao prilog napravite salatu od jogurta, iseckanog krastavca i malo senfa.

Večera
Skuvajte 100 g testenine, dodajte jednu iseckanu papriku i kuvano jaje. Sve zajedno pomešajte sa jogurtom.


Uticaj na zdravlje

Probiotički jogurti su korisni za zdravlje, ali za sada ne postoje čvrsti naučni dokazi koji povezuju jogurt dijetu sa mršavljenjem niti sa prethodno iznesenim teorijama o jogurt dijeti. Kratkotrajna primena ove dijete (jedan do dva dana) sigurno neće škoditi  zdravim ljudima, ali se ne preporučuje dugotrajno držanje ove dijete. Mršavljenje se postiže kalorijskom restrikcijom. Dijeta je postala popularna jer je jednostavna za primenu i ne košta mnogo.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Ultra metabolizam dijeta

Ultra metabolizam dijeta

Ultra metabolizam dijeta je detaljno opisana u knjizi "UltraMetabolism: The Simple Plan for Automatic ...
Alkalni način ishrane - hit među dijetama u Holivudu

Alkalni način ishrane - hit među dijetama u Holivudu

Alkalna ishrana u poslednje dve godine postala je pravi hit, a predvodnice tog trenda su poznate ...
Praznična dijeta!

Praznična dijeta!

Naravno, ne govorimo o mučnim dijetama koje iziskuju mnogo truda i vremena, već o malim promenama koje će vam pomoći ...
NOKIA
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Cigarete/Žvake
  • Novine
  • Feniranje
  • Ne bih potrošila poslednje pare, čuvala bih
  • Kozmetiku

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 12°c

Roleri

Bicikl