Postovala: Senka Ivetić
01
Jul
2013

Jutarnja banana dijeta

Pregledano: 4220 puta

"Banana za doručak je zlata vredna, za ručak srebra, a za večeru je ravna ubistvu!"

"Jutarnja banana" dijeta, verovali ili ne, stekla je ogromnu popularnost u Japanu, do te mere da je u jednom momentu nastala nestašica banana. Cela mudrolija ove dijete sa bananama leži u tome da se svakoga jutra za doručak pojede jedna ili dve banane uz običnu vodu, koja ne sme da bude hladna. Na dalje nije bitno šta se jede tokom dana, tvrdi Hitoši Vatanabe izumitelj ove spektakularne banana dijete, jer će "jutarnja banana" znatno ubrzati sagorevanje masti u organizmu i doprineti da izgubimo čak 3 kg nedeljno.

Hajde sada da vidimo koliko u tome može biti istine.

banana

Kao prvo, opšte je poznato da je doručak veoma važan faktor u "buđenju" metabolizma koji je tokom noći "uspavan". Zato je dobro "probuditi" ga što ranije. Kao drugo, banana sadrži jednu vrstu skroba, koji za 25% poboljšava sagorevanje masti i to tokom celog dana. I kao treće, ovo voće se dugo vari, stvara osećaj sitosti i delimicno blokira apsorbciju ugljenih hidrata. Pri tom banana je hranljiva i daje trenutnu energiju. Naučnim istraživanjima je ustanovljeno da dve banane dnevno obezbeđuju dovoljnu količinu energije koja je potrebna za 90 minuta napornog rada. Dakle, uopšte nije loše započeti dan sa "jutarnjom bananom" bogatom vlaknima i bez masti.

banana

U svakom slučaju japanska dijeta "jutarnja banana" nije zahtevna i lako se sprovodi, pa ukoliko se odlučite za ovu vrstu dijete (da se ne biste razočarali), naš je savet da ipak povedete računa o tome šta jedete za ručak i večeru. Smanjite unos nepotrebnih kalorija, izbegavajte slatko, gazirana i alkoholna pića. Nemojte da jedete u kasnim večernjim satima. Ukoliko još i povećate fizičku aktivnost imaćete mnogo veće šanse za postizanje vitke linije.

Još po nešto o bananama

Banane sadrže tri vrste šećera i to: fruktozu, glukozu i saharozu. Organizmu daje trenutnu energiju i krepkost, čini da ostanemo u dobroj kondiciji pa je zato omiljeno voće sportista, pogotovo atletičara. Triptopan iz banane u organizmu se pretvara u serotonin (hormon sreće), što znači da nam upotreba ovog voća može popraviti raspoloženje i tako pomoći u lečenju blažih oblika depresije.

banana

Zatim, banane su bogate kalijumom, vitaminom B6 i B12. Mogu biti korisne i kod odvikavanja od pušenja jer organizmu ublažavaju stres od gubitka nikotina.

Zdravije je jesti zrele od zelenih banana i na kraju ne zaboravite izreku o bananama: "Banana za doručak je zlata vredna, za ručak srebra, a za večeru je ravna ubistvu!".

Izvor: priroda-leci-sve.com

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
3
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
3
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Sedmodnevna dijeta za plažu: Uskočite u kupaći za nedelju dana!

Sedmodnevna dijeta za plažu: Uskočite u kupaći za nedelju dana!

Ova dijeta od sedam dana pomoći će ti da se osjećaš samopouzdanije te se riješiš viška ...
Brokoli dijeta: Smršajte osam kilograma za deset dana!

Brokoli dijeta: Smršajte osam kilograma za deset dana!

Brokoli je jedna od najzdravijih namirnica. Iako mnogi ne vole ukus ...
Paradajz dijeta - gubte kilograme i izgledajte mlađe

Paradajz dijeta - gubte kilograme i izgledajte mlađe

Dijetu je osmislila nutricionista specijalizovana za dijete, Monika Grenfel. Dijeta traje sedam dana i uz nju možete ...
HP
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Svaki dan sam u teretani
  • Sezona u solarijumu je otvorena
  • Nisam,ugojila sam se 10 kila
  • Da,za borbu sa alergijama
  • Spremna za sta ?

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 3°c
min 1°c

Roleri

Bicikl