Postovala: Milica Zorić
09
Jul
2011

Od alavice do mršavice

Pregledano: 7034 puta

Od alavice do mršavice


Isprobali ste 678 904 dijete i svaki put isti problemi. Taman preživite početne napade gladi, nervoze i suzbijete nagon da ubijete svakog ko jede sladoled u vašem prisustvu, smršate nekih par kg, kad jedno jutro namirišete pekaru i kao narkoman zalepite nos za onu njihovu vitrinu.
 
„Izvolite?“
„Sveee, dajte mi sveeeee“, vrišti u meni ali ipak kupujem samo pola pekare.
 
I svo prethodno mučenje pada u vodu. A onda jovo na novo. Tantalove muke (to beše onaj Zevsov sin koji je zbog drskosti i nepoštovanja ostatka bogova osuđen na večne muke - sinonim za uzaludno i neispunjeno iskušenje. Voda u kojoj je bio bi se izmicala kada bi pokušao da je popije, voće iznad glave bi se povuklo kada bi pokušao da ga ubere. Zvuči poznato?). Kao i naša savršena linija. Uvek je tu i na dohvat ruke. A mi se večno mučimo. I stvarno ne znam za vas, ali ja nisam uvredila ni jednog grčkog Boga. Tako da sam rešila da presečem sa tim starogrčkim mučenjima i iščupam se iz začaranog kruga. Evo par trikova kako da kontrolišete apetit, prestanete sa amplitudama i nastavite život kao jedna srećna zgodnica.
 
 
 
 
1. Jedite  manje a češće
 
Čuli ste ovo bezbroj puta. E pa sad je pravo vreme da poverujete i počnete da primenjujete. Zašto?
 
Prvo želudac će stalno biti zaposlen, samim tim će na varenje trošiti kalorije i što je najvažnije neće doći do onog osećaja „rupa bez dna“ (za neupućene(i ako sumnjam da iko ko čita ovaj tekst ne zna taj osećaj) to je stanje kada vam zbog dijeta ili neredovnih obroka šećer toliko padne da se osećate pregladnelo i kad počnete da jedete imate osećaj kao da lagano možete slistiti sve iz frižidera... sa frižiderom zajedno)).
 
Druga važna stvar je što vašem telu za funkcionisanje treba određen nivo energije koji on crpi iz obroka i vi nesvesno preumorni jedete i jedete i jedete ne biste li smanjili umor i stres. Bez obzira koliko kalorija uneli organizam uzima samo koliko mu je potrebno (podjednaku količinu kalorija će uzeti iz salate sa piletinom i 6 čizburgera sa dva velika pomfrita i saldoledom) tako da svaki višak se taloži. Posebno ga taloži kada ste mu prethodni obrok dali dosta davno . U strahu da ćete ga ponovo ostaviti bez glavnog pokretača onsve što pojedete čuva.
 
Zato jedite na 3 sata. Jedite kada niste gladni. Male količine zdravih namirnica će učiniti za vašu liniju više nego čarobni štapić. Imajte 3 glavna obroka (normalna, zdrava, ne preterano masna) i bar 2 užine. I nikako ne sme da vas mrzi ili zaboravite da prezalogajite. Uvek noste sa sobom jabuku, neko povrće, malo sirovog badema, pola intergalne kifle. Izgleda kao ništa ali verujte, u tome je ključ. Pokrenućete uspavani metabolizam sa više obroka a pošto oni neće biti prekalorični vaše salo će nestajati.
 
 
 
2. Jedite polako
 
Ne samo da se ne biste zadavili ili nagutali vazduha po posle štucali nego jer mozgu treba minimum 10 min da primi informaciju da je nešto u želudcu. I ako vi deset minuta halapljivo i brzinski slistite 300g čokolade on če tek posle završene cele čokolade dobiti signal isti kakav je mogao da dobije i da ste jednu štanglu jeli lagano.
 
 
 
 
3. Pijte dosta vode
 
I još vode i posle toga opet popite vodu. Voda je vaš glavni saveznik. Najjeftiniji, najdelotvoriniji i najzdraviji suzbijač apetita. Često čak i osećaj žeđi mešamo sa osećajem gladi pa jedemo kada smo zapravo našem telu uskratili samo hidrataciju. Nikada je nećete popiti previše. Napuniće vam stomak, odbiti vas od jela a ukoliko imate problem sa prevelikim zadržavanjem tečnosti u organizmu tu važi pravilo klin se klinom izbija. Što više vode pijete više ćete je izbacivati iz organizma i manje ćete je zadržavati.
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Zavolite zeleniš 
 
U svakom obliku. Što više svežeg povrća na vašem meniju će vas naterati u kupovinu novih, par brojeva manjih farmerki. Em što je zdrav, nutritivno bogat a kalorijski slab, em što je bogat biljnim vlaknima za čije varenje stomak troši dodatne kalorije em odlično suzbija glad. Posebno leti će vam prijati. Napravite punu činiju miks salate i tako u početnom periodu pobedite glad dok se želudac ne „smanji“ i navikne na manje porcije.
 
 
 
 
 
5. Spavajte
 
Nikako manje od 5 sati. Naučnici su dokazali da čak neverovatnih 50% ispitanika koji ne spavaju dovoljno imaju problem sa kilažom. U toku sna se luče hormoni koji suzbijaju apetit i regenerišu naš organizam pa samim tim se sprečavaju one faze jela zbog iscrpljenosti. Ali podjednako izbegavajte i kasno ustajanje. Spavajte oko 8 sati, naviknite svoj organizam na isti tempo i ritam i trudite se da mu obroke svaki dan servirate u isto vreme. 
 
 
 
 
 
 
Samo mi poverujte i probajte. Ostalo sve će postati deo vaše istorije i priče kako ste uspeli da se izborite sa svih viškovima. A Tantala ćemo ostaviti tamo gde mu je i mesto - u mitologiji.

Milica Zorić

Čekamo da Milica Zorić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
5
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
2
Bolje
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

5:2 dijeta - najpopularnija dijeta u 2013!

5:2 dijeta - najpopularnija dijeta u 2013!

5:2 dijetu su smislili novinar i nutricionista Majkl Mozli i novinarka Mimi Spencer. Ona dozvoljava da se jede šta ...
UN Dijeta

UN Dijeta

Dijeta traje 90 dana i oslabi se od 18 - 25 kg. Ako je potrebno oslabiti manje, dijeta se ...
Kako da izgubite 10kg mesečno

Kako da izgubite 10kg mesečno

Gubitak 10 kilograma znači da treba da potrošite 35.000 kalorija više nego što konzumirate. Brzi ...
XWAVE
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • mlekom za telo
  • kremom, mlekom, gelom protiv celulita
  • samo sapunom i vodom
  • imam jednu klasičnu kremu i za lice i za telo
  • redovnim tretmanima u salonima + odgovor pod 2

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 14°c

Roleri

Bicikl