Postovala: Nataša Ilić
12
Mar
2013

OMG dijeta! Način da smršate, ali...

Pregledano: 3585 puta

Umesto doručka, autor dijete savetuje da popijete crnu kafu bez šećera i mleka

OMG ili Oh My God (O moj Bože) dijeta je jedan od najbizarnijih načina ishrane. Knjiga ''Six Weeks to OMG'', koja objašnjava postulate same dijete, prošlog leta je u rekordnom roku postala prodavanija čak i od najpopularnije Dukan dijete. Autor dijete je lični trener Pol Kana koji je do svoje teorije došao posle analize nekoliko studija o metabolizmu i telesnoj težini.knjiga omg dijeta

Plan je prvobitno napravljen za VIP klijente iz Holivuda, ali je ubrzo postao dostupan svima u već pomenutoj, rasprodatoj, knjizi.

Da bi za šest nedelja skinule oko deset kilograma masnoća, smanjile celulit, izravnale stomak i poboljšale izgled kose, kože i noktiju, kao što to obećava ova dijeta, potrebno je da se pridržavate sledećih pravila.

Trikovi OMG dijete

 • Preskačite doručak pošto ovaj obrok, prema autoru, uopšte nije najvažniji obrok u toku dana. Ako preskočite doručak, pružate telu da od ranog jutra troši masne naslage. Umesto doručka, vežbajte.
 • Umesto doručka pijte crnu kafu (bez šećera i mleka), jer je kafa poznati stimulans, a ako se uzme na prazan želudac, brže topi masno tkivo. Kako stoji u knjizi, takav učinak može da traje četiri do pet sati.
 • Ujutro se okupajte u hladnoj vodi (temperatura vode neka bude između 15 i 20°C), pošto će kupka pokrenuti uspavani metabolizam i aktivirati potrošnju masnih naslaga da bi se održala telesna temperatura. Ako se užasavate na samu pomisao, u hladnu vodu možete da uronite i samo noge na 15 minuta.
 • Ograničite unos ugljenih hidrata na maksimalno 120 grama dnevno. Pritom je svejedno koji je izvor ugljenih hidrata, pa su tako, prema autoru, ugljeni hidrati iz brokolija podjednako loši kao i oni iz koka - kole i treba ih sve izbegavati.
 • Izbegavajte voćne smutije i napitke, ali i smanjite unos voća, jer sadrže fruktozu koja podstiče nastanak masnih naslaga i ne daje osećaj sitosti.
 • Imajte tri obroka dnevno, preskačite međuobroke pošto ćete tako lakše kontrolisati apetit, a i duži periodi bez hrane će pokrenuti telo da sagoreva masne naslage.
 • Jedite dok je dnevno svetlo, jer uzimanje hrane uz veštačko svetlo, po mraku, može da utiče na nivo hormona  i negativno da se odrazi na način na koje se telo ''ponaša'' sa unesenim kalorijama.

crna kafa bez secera i mlekaPrednosti

Bez obzira što bizarno izgleda, dijeta nije bez naučne pozadine. Savet da se jede tokom dana, a ne po noći ima smisla i postoji niz studija koje pokazuju da kasni večernji obroci doprinose gomilanju kilograma.

Takođe, istina je da crna kafa kao stimulans nervnog sistema podstiče sagorevanje masnih naslaga i da će hladna kupka pokrenuti metabolizam, ali je pitanje koliko će taj učinak trajati.

Nedostaci

Dijeta je neozbiljna i banalna. Donosi tek nekoliko saveta od kojih je većina pod znakom pitanja.

Ideja da je bolje preskočiti doručak nije u skladu sa mnogim istraživanjima koja pokazuju da osobe koje redovno doručkuju lakše održavaju telesnu težinu nego one koje to ne čine.

Takođe, stavljanje svih ugljenih hidrata u jedan ''nepoželjni koš'' znak je nepoznavanja nauke o ishrani. Budući da je reč o proteinskoj dijeti, očekivano je da dijeta obiluje i zasićenim mastima sa nepovoljnim učinkom na zdravlje srca i krvnih sudova.

Takođe, dijeta je siromašna složenim ugljenim hidratima koji daju energiju, prehrambenim vlaknima, vitaminima, mineralima i fitohemikalijama. Moguća je pojava zatvora i bolesti creva zbog nedostatka vlakana, a rizik postoji i od bolesti bubrega, kao i od osteoporoze zbog velikog unosa proteina.

Gubitak kilograma koji dijeta obećava je veliki, što ukazuje na to da bi dijeta mogla da uspori bazalni metabolizam i da dovede do ponovnog gojenja posebno jer nema dugoročni plan.

Dijeti nedostaju konkretna uputstva za sve grupe namirnica, zbog čega se ostavlja veliki prostor za unos nezdravih namirnica.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
5
Ljuto
0
Tužno
2
Srećno
1
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Indžajn 2 dijeta za one koji mogu bez mesa

Indžajn 2 dijeta za one koji mogu bez mesa

Neobičan naziv Indžajn 2, što u prevodu znači ...
Trodnevna dijeta: Uskočite u kupaći bez viška kilograma!

Trodnevna dijeta: Uskočite u kupaći bez viška kilograma!

Iako zvuči kao idealno rešenje, sa ovakvim dijetama treba biti oprezan i treba se držati preporučenog perioda ...
Novo brzo skidanje kilograma: Vojna dijeta

Novo brzo skidanje kilograma: Vojna dijeta

No, pre nego što se uputite u ovu "avanturu" neophodno je da se konsultujete sa lekarom. Ova dijeta ima ...
CANON
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
 • Odmorite kod kuće
 • Provedete bilo kako sa voljenom osobom
 • Izađete u provod
 • Popijete kaficu sa prijateljima
 • Leškarite satima u kadi

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 0°c
min -1°c

Roleri

Bicikl