Postovala: Nataša Ilić
19
Feb
2013

Pirinčana dijeta

Pregledano: 4622 puta

I pored imena u kome stoji da je glavno jelo pirinač, osobe koje su na pirinčanoj dijeti, jedu više od samog pirinča

Pirinčana dijeta datira iz davne 1934. godine kada je dr Valter Kempner, pridruživši se timu lekara na Djuk Universitetu, počeo da uvodi ishranu sa niskim procentom soli i masti u lečenju raznih bolesti poput bolesti bubrega. Termin ''pirinčana dijeta'' vodi poreklo iz činjenice da je tada svaki pacijent uz obrok dobijao porciju pirinča. pirinac

Vrlo brzo se pokazalo da takav način ishrane, osim što povoljno utiče na zdravlje, rezultira gubitkom kilograma.

Osnovne premise dijete

Uprkos samom imenu, osobe koje primenjuju pirinčanu dijetu, jedu više od samog pirinča. Tačnije, pirinač čini jednu od 30 dozvoljenih namirnica koje su  bogate složenim ugljenim hidratima, a imaju manjak soli, masti, proteina i šećera. Primarni cilj uključenih namirnica je detoksikacija tela uz prevenciju ili lečenje hroničnih bolesti, a mršavljenje dolazi ''samo po sebi''. Dijeta obuhvata tri faze. Prva faza je detoksikacija koja traje nedelju dana. Za vreme te faze unos hrane je oskudan, a uključuje tek nekoliko skrobnih namirnica poput smeđeg pirinča ili kvinoje. Voće je dozvoljeno samo jedan dan u prvoj nedelji, a ostalih šest dana sa skrobnim namirnicama se kombinuje povrće i niskomasni mlečni (ili sojini) proizvodi. U prvoj fazi se unosi 800 kalorija dnevno, ugljeni hidrati čine i do 89 odsto energije, a unos natrijuma doseže tek 300 miligrama.

pirinac za dijetuDruga faza je faza aktivnog gubitka kilograma koja traje dok se ne postigne željena telesna masa. Jelovnik je nešto liberalnij,i jer dopušta 1200 kalorija dnevno, a od prve faze se razlikuje po tome što se jedan dan umesto povrća se sme jesti proteinska namirnica – na prvom mestu riba, a tek zatim niskomasni mlečni proizvodi ili meso bez masti. U drugoj fazi ugljeni hidrati osiguravaju oko 80 odsto ukupne energije, a unos natrijuma  dostiže 500 miligrama. Poslednja faza je faza održanja koja se od druge faze razlikuje u dodatnih 200 kalorija dnevno koje se osiguravaju uvođenjem namirnica poput tofua, sira, maslina i orašastih plodova. Dva puta nedeljno treba jesti ribu, a ako se i dalje gubi na težini, moguće je i treći dan povrće zameniti proteinima.

Samanjen unos soli

Smanjen unos soli je veoma bitan deo dijete, jer autori smatraju da slane namirnice otvaraju apetit i dovode do gojenja. Umesto soli savetuje se upotreba biljnih začina. Neka osnovna pravila dijete podrazumevaju i tri obroka dnevno i vežbanje tai čija ili joge jedan sat dnevno. Onima kojima to ne odgovara, mogu se baviti i plivanjem ili šetnjom. Pošto je sama dijeta siromašna kalcijumom i vitaminom D, njeni autori preporučuju multivitaminski dodatak ishrani.

Ljubitelje kafe će obradovati vest da je dozvoljena jedna šolja kafe dnevno (ne za vreme prve faze) doduše bez mleka, šlaga ili šećera. Kafu ipak možete zasladiti medom ili javorovim sirupom. Prema autorima, na pirinčanoj dijeti možete očekivati gubitak od deset do 15 kilograma u prvih mesec dana i zatim prosečni gubitak kilogram do kilogram i po nedeljno, u zavisnosti od intenziteta vežbe.

Prednosti dijete zena jede pirinac

Dijeta ima dugu istoriju pa je na Djuk Univerzitetu , napravljen kompletan program za poboljšanje zdravlja i postizanje vitke linije. Dijeta nudi brz i učinkovit gubitak suvišnih kilograma, iako se dovodi u pitanje njeno dugotrajno dejstvo.

Najveća prednost je ograničenje unosa soli koja u današnje vreme poprima alarmantne razmere. Visok unos soli dovodi do nakupljanja tečnosti u organizmu, ali i povećava rizik od raznih bolesti, posebno povišenog krvnog pritiska. Lista namirnica koje se mogu jesti dok ste na dijeti  nije velika, ali je reč o hranljivim namirnicama poželjnim u svačijoj ishrani. Redovna vežba i kontrola stresa su dodatne pozitivne stvari u vezi sa ovom dijetom.

Nedostaci dijete

Pirinčana dijeta verovatno dobro funkcioniše u kontrolisanom okruženju Univerziteta Djuk, ali u kućnoj atmosferi  je znatno zahtevnija. Potrebna je velika disciplina za njeno sprovođenje, a zbog velike restriktivnosti teško je da se pridržava dugoročno.

Unos masti, kao i proteina u samoj dijeti je vrlo ograničen i manji od preporučenog, zbog čega se rizikuju brojni deficiti. To je i jedan od razloga zašto dijeta može dovesti do velikog gubitka mišićne mase. Dodatno, dijeta ne pruža dovoljno objašnjenja kako postići tako nizak unos masti.

Napomene

Dijeta je dobar izbor za one koji zbog medicinskih razloga moraju brzo da smršaju, ali samo uz prethodno odobrenje lekara.

Primer jelovnika

Doručak

 • Kriška integralnog hleba i pola šolje posnog sira
 • Jabuka

Ručak

 • 1 šolja rižota sa šampinjonima
 • Čaša nezaslađenog prirodnog voćnog soka

Večera

 • 1 šolja kuvane testenine sa brokulijem
 • Pomorandža

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
2
Ljuto
1
Tužno
2
Srećno
5
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Dijeta za gojenje

Dijeta za gojenje

Uzroci manjka kilograma mogu da imaju svoje korene u nekom već postojećem, ali ne nužno i dijagnostikovanom ...
Da li biste probali Gugl dijetu?

Da li biste probali Gugl dijetu?

Poznato je da zaposleni u kompaniji Gugl imaju mnoge povoljnosti i olakšavajuće ...
Da li biste probale dijetu naizmeničnih dana?

Da li biste probale dijetu naizmeničnih dana?

Alternate Day dijeta ili dijeta naizmeničnih dana je plan ...
SAMSUNG
1879,oo
prava cena : 2254.8,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
 • Kozmetika
 • Knjiga
 • Keš
 • Bilo šta
 • Cveće

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 2°c
min -2°c

Roleri

Bicikl