14
Jun
2011

Priprema za dijetu: uspeh zagarantovan

Pregledano: 6937 puta

Kako se pripremiti za dijetu, da bi bilo lakše istrajati do cilja.

Odlučila si: krećeš na dijetu. Izabrala si koju, izabrala si datum i sada jedeš poslednju čokoladicu, onako, za oproštaj. Nadaš se da će ti (ovaj put) uspeti da skineš baš onoliko kilograma koliko si zacrtala i da nećeš odustati... Ali, biće teško, znaš iz iskustva. Kako da (ovaj put) izdržiš do kraja i stvarno uspeš?

 

Držanje dijete podrazumeva veliku promenu u tvom svakodnevnom životu. Najteže je promeniti navike koje nam prijaju isto ili više nego što nam štete. Ako si se lepo osećala dok si jela, jednostavno ti je prijalo da budeš sita, ili su te slatkiši činili raspoloženom (makar dok se ne pogledaš u ogledalo), trebaće ti jaka volja da se toga odrekneš. Zato, pre nego što započneš dijetu moraš da se dobro psihički pripremiš za ono što te čeka. Sama dijeta nije dovoljna ukoliko zaista zauvek želiš da se oslobodiš viška.vaga

 


MOTIVACIJA. Ako hoćeš da smršaš dva, tri kilograma, razlog „lepše ću izgledati“ će ti verovatno biti dovoljan da u tome istraješ. Ali, ako imaš više neželjenih kilograma, trebaće ti više vremena da ispuniš svoj cilj, i samim tim jača volja. Prvenstveno treba da poželiš da smršaš da bi bila zdravija. Gojaznost sa sobom nosi i veći rizik od raznih bolesti, a to je svakako ozbiljnije i važnije od samog izgleda.

 

zapisivanjeUPOZNAJ SEBE. Pre nego što započneš dijetu, moraš da vidiš u čemu je zapravo problem, odnosno, zašto jedeš više nego što bi zapravo htela. Ili, zašto ne jedeš zdravije, zašto ne vežbaš više isl. Moraš da otkriješ šta te je dovelo dotle, da bi to kod sebe mogla da ispraviš.

Dakle, uzmi jednu svesku i nedelju dana, svaki dan zapisuj sledeće:

 

- napiši sve, ali apsolutno sve, šta si pojela u toku dana, i kada. Ne laži samu sebe. Svaki zalogaj se računa! Veoma bitno:voce zapiši, kada si uzela nešto da jedeš, zašto si to uzela. Navedi da li si tada bila tužna, ili ti je bilo dosadno...

- zatim napiši sve fizičke aktivnosti koje si odradila u toku dana. I tu budi detaljna, koliko si šetala, da li si uradila neke vežbe... Opet, budi iskrena, važno je.

 

Nakon nedelju dana, pažljivo pročitaj šta si zapisivala. Obeleži crvenom bojom sve ono što ne valja: npr. kada si pojela nešto iz dosade, ili si presedela ceo dan... Kada uočiš te loše obrasce koje ponavljaš iz dana u dan, bićeš svesna srži problema, i u toku dijete ćeš znati na šta treba da obratiš pažnju. To je ono što treba da promeniš u svom ponašanju.

 

 

PLAN I BIRANJE DIJETE. Kada shvatiš zbog čega nisi uspevala da dostigneš i održiš željenu težinu, vreme je da napraviš plan. Sve zapisuj: kog datuma ćeš započeti dijetu, koliko tačno želiš da smršaš, čega treba da se paziš... Naravno, moraš da odrediš šta ćeš tačno jesti, do koliko sati itd. Pritom je izuzetno važno da budeš realna. Takođe, nikako nemoj izabrati neki ekstreman režim ishrane, tipa jedna jabuka dnevno i slično. To će ti samo uništiti organizam, možda i nepovratno. Budi svesna da je sve u redu dok je umereno i postepeno. Jedino tada su rezultati dugotrajni, i jedino je to zdravo. Nemoj da šokiraš svoje telo.

 


vezbeVEŽBE. Samo promenjenim načinom ishrane ćeš možda dostići željenu težinu posle nekog vremena, ali verovatno nećeš biti zadovoljna svojim izgledom. Treba da vežbaš da bi se zategla i da bi brže i zdravije stigla do cilja. To je jedini pravi način. Zato, napravi detaljan plan koliko ćeš vežbati, kojim sportom ćeš se baviti i slično. Ni u tome ne smeš preterati. Najbolje je da konsultuješ stručnjake koji će ti preporučiti ono što je najbolje za tebe.

 

Kada se ovako pripremiš, budi sigurna da ćeš lakše istrajati i uspeti u svojoj nameri da izgubiš neželjene kilograme.

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
8
Nasmejano
2
Ljuto
3
Tužno
4
Srećno
5
Bolje
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Hrana za gubljenje kilograma

Hrana za gubljenje kilograma

1. Jaja Veliki broj odraslih koji su jeli dva jaja za doručak izgubili su 65 ...
Najbrža dijeta ikada: 3 kg za 3 dana

Najbrža dijeta ikada: 3 kg za 3 dana

Ova dijeta sigurno nije najzdravija i preporučljiva, ali je ipak veoma efikasna u danima kada nemate vremena za primenu ...
Brza proteinska dijeta: Mršavite bez imalo muke

Brza proteinska dijeta: Mršavite bez imalo muke

Cilj ove dijete jeste da se ubrza metabolizam, čime se automatski podstiče ...
NOKIA
1978,oo
prava cena : 2373.6,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 17°c

Bicikl

Roleri