Postovala: Nataša Ilić
23
Oct
2012

Probajte dijetu za jesen i zimu!

Pregledano: 9365 puta

Kako da smršate kada nastupi jesen i zima, kada se obično jede teža hrana, a sve su češća i druženja oko stola? Nutricionisti otkrivaju koje su sve sezonske namirnice pogodne za skidanje kilograma, a posebno preporučuju kikiriki i banane

Nutiricionisti kažu da se može smršati uz bilo koju namirnicu ako ste u stanju da kontrolišete ukupan dnevni unos kalorija. Uzmimo, na primer, bananu. Jedan prosečni komad ima oko 100 kcal. Ako pojedete tri dnevno, to je ukupno 300 kcal, a ako tome dodate kiseli kupus i malo pečenog belog mesa, eto gotove dijete ispod 1000 kcal. kiseli kupus

Kiseli kupus je niskokalorična namirnica, ima svega 22 kcal u 100 grama, što znači da je možete konzumirati 300 grama, a to je 70 kcal. Praktično, kiseli kupus možete dnevno konzumirati u neograničenim količinama, bez ikakve bojazni.

Kiseli kupus, banane i pileća prsa

Upravo zato za jesen i zimu se predlaže dijeta koja se sastoji od kiselog kupusa i banana. Obe namirnice sadrže složene ugljene hidrate. Takvim obrocima možete dodati pečena pileća prsa bez kožice. Pečena pileća prsa sadrže 165 kcal na 100 grama, što znači da bez griže savesti možete dnevno pojesti150 grama koji će pokriti sve vaše potrebe za proteinima.

Sve spomenute namirnice se lako nabavljaju i pripremaju. Jedna napomena - kada se mršavi i sprovodi dijetalni režim, iluzorno je očekivati pripremu jela na način kako to rade kuvari. Ovde se jede '"na ivici gladi", a ne da se zadovolje gastronomski užici. Prema tome, komad pečenih pilećih prsa se jede bez ikakvih priloga (nema hleba, sosova itd.) i najvažnije - nema supa. Kompletan dnevni unos se deli na pet malih obroka.

Ovo bi moglo da funkcioniše za jedan dan, ali se već sutra postavlja pitanje "šta danas"?

Tablica niskokalorične hrane

Da ne bi bilo zabune, nabrojaćemo neke niskokalorične namirnice koje ulaze u jelovnik za mršavljenje:

 • Kiseli kupus 22 kcal/100 grama
 • Brokoli 20 kcal/100 grama
 • Prokelj 21 kcal/100 grama
 • Sočivo 70 kcal/100 grama
 • Sir sa smanjenim procentom masnoće 80 kcal/100 grama
 • Tofu 90 kcal/100 grama
 • Niskomasni jogurt 90 kcal/čašica
 • Niskomasni kefir kcal/čašica
 • Jabuka srednja 65 kcal/komad
 • Banana srednja 100 kcal/komad
 • Pileća prsa, pečena 150 kcal/100 grama
 • Jaje omlet, teflon 150 kcal/100 grama

bananeSve spomenute namirnice spadaju u niskoglikemičke. Za izradu jelovnika ne treba uzimati u obzir namirnice koje prelaze 100 kcal, jer se onda gubi kontrola unosa. Dva komada sira od soje – tofua garantuju da ćete  utoliti glad sa nekih 200 kcal i to vas može držati nekoliko sati.

Dijetalni način kuvanja

Kiseli kupus treba iscediti od viška soli i takav dobro utoli glad. Sočivo, prokelj i brokoli se kuvaju na tradicionalni način (bez dodate masnoće), iscede i serviraju, toplo ili hladno.

Navedenim namirnicama može se dodati nemasno mleko (1,5 odsto mlečne mnasti) koje sadrži minimalno kalorija.

Hleb se konzumira tamni, raženi u minimalnim količinama, a kao povremena zamena za pečeno pileće belo meso, može poslužiti omlet.

Kikiriki i alkohol

Poznato je da kikiriki sadrži mnogo masnoća i da zbog toga 100 grama kikirikija donosi čak 650 kcal. Ali tu ima nešto zanimljivo, jer neslani kikiriki koji je prethodno oljušten odlično eliminiše osećaj gladi, pa je dovoljno imati kod sebe desetak komada. To je zgodno za prekid ustaljene dijete koja vrlo brzo postane i dosadna. Sve u svemu, moguće je da smršate a da ne narušite zdravlje, pod uslovom da dobro razmislite pre nego se nešto unesete u organizam. kikiriki

Skidanje suvišnih kilograma se ne krije se u nekoliko obroka koje ćete pojesti, već u tome koliko dugo ćete takav režim održati.

Najveće iskušenje dolazi u obliku Novogodišnjih i Božićnih praznika. Posebna praznična psihoza koja se ogleda u kupovini, a potom i u nekontrolisanom unosu hrane, idealna je prilika da iskušate vašu snagu. Naime, u sebi treba čvrsto da odlučite da nećete menjati uobičajeni režim ishrane bez obzira na to kolika je ponuda i šta se sve nalazi na stolu.

Najvažnija stvar je apstinencija od alkoholnih pića. Vino, pivo, rakija i konjak su puni nepotrebnih kalorija, jer kao što je poznato, posle masti, na drugom mestu je alkohol. Vrlo je teško prihvatiti da se u vreme praznika pije voda, ali za one koji žele da smršaju, to je jedino ispravno rešenje.

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
5
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Rešite se nadutosti i smršajte: Sedmodnevna detoks dijeta!

Rešite se nadutosti i smršajte: Sedmodnevna detoks dijeta!

Omogućiće vam da lakše uskočite u haljinu ili kupaći, ali će vas očistiti i omekšaće vašu ...
Kako da izgubite 10kg mesečno

Kako da izgubite 10kg mesečno

Gubitak 10 kilograma znači da treba da potrošite 35.000 kalorija više nego što konzumirate. Brzi ...
Jutarnja banana dijeta

Jutarnja banana dijeta

"Jutarnja banana" dijeta, verovali ili ne, stekla je ogromnu popularnost u Japanu, do ...
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
 • Može ali jako retko
 • Nema šanse, potpisujem
 • Može, sve zavisi od partnera
 • Naravno da može, ako oboje to žele zašto ne bi opstala
 • Ne znam, nisam imala takva iskustva

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -1°c
min -3°c

Roleri

Bicikl