Postovala: Nataša Ilić
02
Apr
2013

Ultra metabolizam dijeta

Pregledano: 4523 puta

Ultra metabolizam dijeta se temelji na hrani koja nije termički obrađena

Ultra metabolizam dijeta je detaljno opisana u knjizi "UltraMetabolism: The Simple Plan for Automatic Weight Loss" autora Marka Hajmana i temelji se na tvrdnjama da odabirom pravih namirnica možete smanjiti svoju želju za hranom i posledično gubiti na težini. knjiga dr marka hajmana

Dijeta je rezultat desetogodišnjeg rada dr Hajmana koji je i sam trpeo promene raspoloženja, manjak energije i umor. Otkrio je da je tome uzrok nezdrava hrana bogata šećerima, mastima i kofeinom. Zato je postavio tezu da odabir hrane koja organizmu pruža mnogo hranjivih materija može da "probudi"gene čija je uloga razgradnja masnih naslaga.

Tri koraka do vitke linije

Pre nego što započnete sa ultra metabolizam dijetom morate da ispraznite frižider i špajz od hrane koja sadrži šećer, kukuruzni sirup bogat fruktozom, hidrogenisane masnoće, rafinisane žitarice, alkohol i kofein. Onda sledi poseta prodavnici i kupovina sirove hrane. Zato je u ovoj fazi važno da u svom domu imate mnogo šarenog voća i povrća, žitarica od celog zrna i tremički neobrađene hrane, ribe i živinskog mesa, orašastih plodova, soje i sojinih proizvoda i mahunarki.

Posle početne faze čišćenja kuhinje od nepoželjnih namirnica, sledi tri nedelje detoksikacijske faze I. Za vreme ove faze cilj je da jedete  nutritivno bogate  obroke, istovremeno eliminišući  potencijalne alergene kao što su mleko i mlečni proizvodi, pšenica i jaja. Ideja je da se otkrije jeste li alergični na uobičajne alergene.

Faza II započinje četvrte nedelje i traje doživotno. Za vreme ovog perioda postepeno se u ishranu uključuju potencijalni alergeni iz faze I da bi se otkrilo koliko ih dobro podnosite. Ako vam bilo koja namirnica stvara probleme (na primer, ako vas boli stomak kada pijete mleko), treba da je izbegavate.

Ultra metabolizam dijeta dopušta unos alkohola, ali ga ograničava na tri čaše nedeljno. Ljubitelji kafe mogu da piju pola šolje kafe dnevno, ali poželjno je da se oslobode te navike i pređu na zeleni čaj.

Da bi maksimalno aktivirali metabolizam i kontrolisale glad, savetuje se da jedete svaka tri sata.  Ne bi trebalo da grickate tri sata pre spavanja. Dijeta nema kalorijske restrikcije niti ograničava veličinu porcije pošto je stav dr Hajmana da sa ovom ishranom sve prirodno "dolazi na svoje mesto".

Jednom kada metabolizam počne lepo da radi, gubitak kilograma dolazi kao poželjna nuspojava.

mrsavljenjeSedam ključnih promena za uspešan gubitak kilograma

Kako bi dijetu prilagodila svom metabolizmu, dr Hajman savetuje sedam ključnih koraka:

 1. Kontrolišite apetit
 2. Ograničite izloženost stresu
 3. Smanjite upalne procese
 4. Sprečite oksidativni stres
 5. Pretvorite kalorije u energiju
 6. Poboljšajte rad štitne žlezde
 7. Očistite jetru

Za svaki od navedenih koraka, knjiga donosi niz kvizova koji vam pomažu  da otkrijete problematična područja i načine kako da ih poboljšate. U sklopu dijete, vežbanje se smatra pametnim izborom, ali nije neophodna, a preporuka je i da koristite dodatke u ishrani uključujući kvercetin, ženšen, probiotike itd.

Prednosti

Ishrana zasnovana na termički neobrađenoj hrani ima svoju naučnu stranu i najveća je prednost ove dijete. Ona nije restriktivna poput nekih zbog čega je veća verovatnoća da ćete je lakše izdržati na duge staze. Takođe, redovni obroci su garancija da, dok ste na režmu, nećete biti gladni.

Dijeta obiluje vitaminima, mineralima, fitohemikalijama i prehrambenim vlaknima zbog čega ima i povoljan učinak na zdravlje.

Nedostaci konzumacija sirove hrane

Dijeta može biti vremenski i finansijski dosta zahtevna, što mnogima može da predstavlja problem. Sloboda pri unosu kalorija i veličini obroka može biti kontraproduktivna kod nekih osoba.

Vežbanje je stavljeno u drugi plan što nikako nije u skladu sa osnovnim postulatima kvalitetnog mršavljenja i  akcenat je na dodacima u ishrani.

Mišljenje stručnjaka

Reč je o dijeti koja je u skladu sa većinom preporuka nutricionističke zajednice. Ipak, potpuno izbacivanje hrane koja, na primer, sadrži šećere može da ima suprotan efekat, pošto u svemu treba naći meru, pa tako i u konzumaciji slatkiša .

Zato je za "ovisnike" o slatkišima povremeno uživanje u tamnoj čokoladi sasvim prihvatljivo.

Na duge staze, reč je o teškoj dijeti, osim ako se ne uvede manje restrikcija.

Napomena

Dijeta nije prikladna za osobe kojima su potrebna striktna pravila i ograničenja da bi smršali. 

Primer jelovnika

Doručak

 • Žitarice sa jagodama i orasima

Užina

 • Sezonsko sveže voće, orašasti plodovi i semenke

Ručak

 • Kuvani pasulj sa barenom blitvom

Užina

 • Avokado sa limunom

Večera

 • Odrezak lososa na žaru, kuvani krompir i špargle

 

Izvor: zdravakrava.hr

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
5
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Praznična dijeta!

Praznična dijeta!

Naravno, ne govorimo o mučnim dijetama koje iziskuju mnogo truda i vremena, već o malim promenama koje će vam pomoći ...
Dijeta za gojenje

Dijeta za gojenje

Uzroci manjka kilograma mogu da imaju svoje korene u nekom već postojećem, ali ne nužno i dijagnostikovanom ...
Dijabetičarska dijeta Hale Beri

Dijabetičarska dijeta Hale Beri

Hale Beri spada u najlepše žene šou biznisa iako ima 46 godina. Zbog ...
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
 • samo jednom
 • volim svakog sa kim sam u vezi
 • najviše dva-tri puta
 • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
 • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -2°c
min -4°c

Bicikl

Roleri