01
Jul
2011

Zašto ne smeš biti gladna dok si na dijeti

Pregledano: 6126 puta

Zašto nije dobro da budemo gladni dok držimo dijetu.

Mnogi misle da je u redu biti gladan dok se drži dijeta, da je to zapravo i njena poenta. Međutim, to je i više nego pogrešno. To je baš ono čega treba da se čuvaš, da ne bi posustala i da bi stigla do cilja. Zašto?

 

 

Razlog br. 1: Nemoj zamisliti plavog slona. Jesi li ga zamislila? Da, upravo tako! Ovo je bio jednostavan primer kojim je dokazano da, kada ti neko kaže da ne razmišljaš o nečemu, baš o tome razmišljaš. No, šta to konkretno u ovoj priči znači? Znači da, kada si na dijeti, stalno razmišljaš o hrani. Postavljaš sebi pravila šta smeš, šta ne smeš da jedeš, opterećena si hranom, a to je baš ono što te najviše muči. Misliš o hrani a pokušavaš da manje jedeš. Zato su dijete teške i naporne. Kada na to dodamo još i to da si gladna, o hrani maštaš više nego ikad. Tada upadaš u opasnu zonu: dobijaš želju za visokokaloričnom hranom, slatkišima, i to velikim porcijama toga. Rađeno je istraživanje u kojem je dokazano da mozak ljudi koji su gladni više reaguje na fotografije na kojima su prikazane visokokalorične namirnice, nego na one na kojima je voće, povrće i uopšte zdravija hrana. Zato, nikada ne biraj dijete u toku kojih ćeš biti gladna.

 

zasto ne smes biti gladna dok si na dijeti
Razlog br. 2: Kada se hraniš neuravnoteženo, tvoje telo to itekako registruje i pamti. Tako da, ako si često gladna, tvoj organizam razmišlja na ovaj način: „Ne dobijam dovoljno hrane. Kada sledeći put budem dobio hranu, moram se potruditi sve to da sačuvam, moram stvoriti zalihe. Jer ko zna kada ću ponovo dobiti neku hranu.“ Iako deluje smešno, tako je. To znači da se upravo tako i gojiš. Dok si ti ponosna na sebe što si danima gladna, tvoje telo pati, ne funkcioniše kako treba i taloži sve što unosiš.

 

 

Ovi razlozi ti jasno pokazuju da ne smeš da dozvoliš sebi da stalno budeš gladna. Sem toga što to šteti tvom organizmu, dolazićeš u velika iskušenja da se prejedaš, da biraš nezdravu hranu... Treba da imaš najmanje pet obroka dnevno, od kojih tri glavna i dve užine. Pij dosta vode, i hrani se uravnoteženo.

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
2
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Trodnevna dijeta: Uskočite u kupaći bez viška kilograma!

Trodnevna dijeta: Uskočite u kupaći bez viška kilograma!

Iako zvuči kao idealno rešenje, sa ovakvim dijetama treba biti oprezan i treba se držati preporučenog perioda ...
Borba Kristine Riči sa viškom kilograma i anoreksijom

Borba Kristine Riči sa viškom kilograma i anoreksijom

Filmska i pozorišna glumica Kristina Riči je uzor mnogim devojkama. Svojim obožavateljima ...
Dijeta sa jajima

Dijeta sa jajima

Najnovija i izuzetno popularna dijeta za koju sam danas čula je Dijeta sa ...
KINA
3180,oo
prava cena : 3816,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Fensi
  • Sportski
  • I jedno i drugo
  • Ni jedno, imam neki svoj stil
  • Zavisi od situacije

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 12°c

Bicikl

Roleri