Postovala: Filip Pejovic
07
Feb
2014

Burgeri obogatili fast food ponudu Beograda

Već nekoliko godina, najpre stidljivo, a onda sve slobodnije i češće, u Beogradu su počeli da se pojavljuju burgeri. U početku mnogi i nisu obraćali pažnju na njih, rečunajući da su to samo pljeskavice, koje je gazda preimenovao u želji da se urbanizuje.

Kako vreme odmiče, burgeri polako postaju popularniji i stiču nove poklonike i na ovom prostoru. Fas fud restorani su skoro na svakom ćošku. Pekare su i dalje neprikosnoveni vladari ovog tržišta. Tu su i nazaobilazni kiosci iz kojih miriše roštilj meso. I giros je prihvaćen brzo, kao i palačinke. Onda su se ovde – onde pojavili i kineski restorani. Na sve to došli su i burgeri i nije im bilo teško da se dopadnu ovdašnjim sladokuscima. Sada se već mogu probati na više mesta. Neka od tih mesta su u „kiosk“ obliku, druga više liče na restorančiće.

Prave se od mlevene junetine, osim ako nije drugačije naznačeno. Služe se u kajzericama sa susamom, a uz njih idu prženi krompiri. Na vruć komad mesa može da se stavi parče tvrdog sira, a najbolje je dodati i nešto od svežeg povrća. Pa ko voli nek izvoli. Ukoliko su sastojci od kojih je sve ovo spravljeno sveži, burgeri ne mogu da budu loši, je l' da.

Veliki grad je, po pravilu, pun gladnih i zauzetih ljudi. To održava u životu sve koji rade u sektoru brze hrane, ali i sektor brze hrane održava mnoge u životu. I s tog aspekta je dobro što su se pojavili burgeri, jer je bolje za one koji kupuju da budu na „mukama“, da ne mogu da se odluče šta da kupe. Ako je već vreme u kojem se porodica svaki dan okuplja kod kuće na ručku prevaziđeno, onda bar neka bude kvalitetne hrane „na brzaka“. Burgeri nemaju lak zadatak. Valja se probiti u zemlji koja ima veliku tradiciju u spravljanju mesa sa roštilja. Nije tu čak ni toliko reč o tradiciji, koliko o navici. Pa ko još pomisli na burger kad mu pomenete samleveno meso i roštilj? Zna se šta se krije iza tih asocijacija. Pljeskavica, naravno.

Ali sigurno je da će vremenom broj onih koji će probati i nastaviti da probaju ovo jelo biti sve veći. Pod uslovom da burgeri koje probaju budu dobri.

Naravno, za to je potrebno dosta vremena. Ovde još uvek ne pravimo razliku između burgera i pljeskavice. Način pripremanja mesa je različit za ova dva jela. Pored razlike u pripremi, postoji i razlika u sastojcima, koja je možda i krucijelna. Naime, burgeri se, kao što rekosmo, prave od junetine, dok se kod roštilj mesa koristi i svinjetina, a po drugoj varijanti ovčetina. A ova činjenica mnogo toga govori i mnogo toga menja. To jest, menja ukus.

Odakle su došli burgeri

Kao gotovo sva jela koja danas jedemo, burgeri su u Srbiju došli iz druge zemlje. Čak i sa drugog kontinenta. Dok su kod nas kao nacionalna usvojena jela sa istoka, ovo je jelo došlo sa zapada, iz Amerike, koji tvrde da je prvi burger nastao 1900. godine.

Više informacijama o burgerima kao proizvodima koji su sve više zastupljeni u fast food-vima, pogledajte na sajtu www.burgerplus.rs

Filip Pejovic

Čekamo da Filip Pejovic napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Pogačice sa spanaćem

Pogačice sa spanaćem

Sastojci 500 g ...
Nikoljdanski ručak:slavski kolač,pihtije s ribom,posni minjoni

Nikoljdanski ručak:slavski kolač,pihtije s ribom,posni minjoni

Slavski kolačNAMIRNICE: 1 kg mekog brašna, 1 pakovanje svežeg kvasca, 250 ml vode, so, ...
Makaruni-poslastica sa stilom

Makaruni-poslastica sa stilom

Ovi šareni lepotani postali su prava kulinarska moda. Ni jedna proslava, žurka ...
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • samo jednom
  • volim svakog sa kim sam u vezi
  • najviše dva-tri puta
  • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
  • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 25°c
min 10°c

Roleri

Bicikl