Postovala: Ona portal
19
Feb
2016

Ako bolujete od reumatoidnog artritisa, vreme je da razmislite o doziranom treningu i fizičkoj aktivnosti

Pregledano: 4529 puta

Fizička aktivnost je neophodna ukoliko neka osoba boluje od rematoidnog ili osteoartritisa. Nekada su lekari savetovali mirovanje i pasivnost, ali posle mnogih istraživanja došlo se do zaključka da trening mora biti sastavni deo svake terapije obolelih.

Povećanje obima pokreta će omogućiti da vaši zglobovi funkcionišu bez bola,biće pokretljiviji,opušteniji. Na ovaj način će se i vaše ukupno raspoloženje i količina energije drastično povećati. Svaki početak je težak . Samim tim neophodna je vera u sebe i saznanje da će vam uskoro zdravstveno biti bolje. To saznanje će ojačati vašu psihičku komponentu koja je veoma važna u samom startu započinjanja  individualnog  programa vežbanja. Verujte sebi i vrlo brzo ćete osetiti dobrobiti fizičke aktivnosti i treninga. Problemi sa artritisom su naravno u prošlim godinama ograničili i vašu mogućnost za kretanjem pa je to verovatno dovelo do toga da ste se ugojili i da imate višak kilograma. Vremenom će vaše telo početi da se menja i da topi masne naslage .Smanjenje težine će samim tim da uslovi i mogućnost da i obim vaših vežbi bude drugačiji ,napredniji i progresivniji. Mišići koji služe kao potpora vašem zglobu će imati veću snagu.Drastično će se smanjiti vaš bol u kolenima koji je karakterističan za ovakve zdravstvene probleme.Na početku se obavezno konsultujte sa doktorom. On mora da odobri vašu želju da krenete sa treningom. Konsultacije sa doktorom se moraju nastaviti i dok sprovodite svoj program vežbanja. Najefikasniji i najbezbedniji način da započnete neku vrstu aktivnosti je da ukoliko ste u mogućnosti unajmite ličnog trenera i da sa što manje bola i straha prođete kroz uvodni period  i aklimatizaciju vašeg organizma na nove impulse. Morate naterati sebe da fizička aktivnost postane integralni deo vaše svakodnevnice.Funkcije vašeg organizma će se drastično povećati. Kretanje će biti lakše,ustajaćete i buditi se bez bola.

Povećajte svakodnevni broj koraka

Ne treba vam prevelika organizacija da biste praktikovali svakodnevne šetnje. Neophodna je vaša želja i motiv da krenete napolje na svež vazduh . Park ili šuma ili šetnja na keju će prijati vašim zglobovima i telu. Kardiovaskularna funkcija će se popraviti i mišićna snaga će rasti iz dana u dan. Vrlo brzo će hodanje početi da vam prija.Obratite pažnju da imate adekvatnu obuću jer je to jedan od neophodnih uslova kvalitetnog treninga . Svakodnevne šetnje će vam pomoći da istopite masne naslage i popravite liniju. Manji broj kilograma će vas učiniti poletnijim i lakšim . na taj način će se otvoriti prostor za dalje napredovanje. Ritam vaših treninga će biti povećan.

Neka vaš bicikl ne skuplja prašinu na terasi

Aktivirajte se sa prvim sunčanim zracima. Neka vas proleće izmami napolje i natera da se bavite fizičkom aktivnošću. Okretanje pedala vašeg bicikla će vam podići raspoloženje i imaćete osmeh na licu. Energija će biti u usponu i pomoći će vam da funkciju vaših zglobova polako ali sigurno počnete progresivno da povećavate. Ukoliko je napolju hladno ili duva jak vetar,možete voznju bicikla praktikovati u teretani ili u svom domu.Krenite lagano sa kratkim vremenskim intervalima. Osluškujte svoje telo ali nemojte previše da povećavate obim treninga . Neka to bude postupno. Izdržljivost će se vremenom popraviti i imaćete zavidan nivo kondicije.Verujte u sebe i pronađite motiv. Nije loša ideja da imate i društvo za aktivnosti koje slede. U društvu će vreme brže prođi i neće vam biti dosadno.

Da li je  pametno da probate da potrčite

Kada govorimo o mogućnosti da osoba koja ima  neku vrstu artritisa proba da u svoj dnevni plan treninga ubaci i trčanje,moramo naglasiti da tu treba pristupiti krajnje pažljivo. Trčanje nije zabranjeno kao aktivnost u voom slučaju. Ali, u velikom broju slučajeva se pokazalo da ne prija.Ukoliko je takva situacija nemojte se izlagati riziku ili sačekajte par meseci pa onda probajte ponovo. Ukoliko naprotiv ne osećate neke prevelike teskobe,onda možete krenuti lagano i postupno da gradite svoje minute na trčanju. Birajte izrazito meku podlogu,izbegavajte beton i asfalt. Obratite pažnju da vam obuća bude adekvatna.                                

 Voda i aktivnosti u njoj će vam prijati

Ukoliko ste početnik jedna od najboljih sredina koja će vam pružiti ugodnost i osećaj da možete da izdržite neku aktivnost je voda. Leti ukoliko ste na moru koristite svaki slobodan trenutak da što više vremena provedete u vodi. Ako posećujete bazene obratite pažnju da uslovi u njima budu propisani sa aspekta pristupa i temperature vode u njima. Protok krvi kroz vaš organizam će se vrlo brzo povećati. Ovakva sredina neće vršiti preveliki pritisak na vaše zglobove. Mišićna snaga će napredovati iz treninga u trening. Imaćete u neku ruku i besplatnu masažu,jer je poznato da vodena sredina i boravak u njoj imaju takav efekat na telo. Ukoliko vam to odgovara možete i da pružite korak i da probate da se krećete kroz vodu. Biće zanimljivo i u isto vreme efikasno po vašu fizičku kondiciju.

Možda je pravo vreme da počnete da plešete

Plesanje ume da bude prelepo iskustvo. Može da vas podstakne da još više napredujete u mogućnostima i željama da vaš organizam bude bolji i zdraviji. Kao i svaka nova aktivnost zahtevaće od vas period prilagođavanja ali on neće biti preterano dugačak kao kod nekih drugih aktivnosti. Ples vam nudi dosta raznolikih i kvalitetnih pokreta koji će imati dobar uticaj na vaše telo. Ne trebate se ustezati. Amplitude pokreta u plesu su manje nego u drugim sportovima. Prepustite se aktivnosti i uživajte u njoj svim čulima.Pokrenite svoje zglobove,kukove i celo telo.

 Sprave u fitnes centrima ne treba izbegavati

Godine ne bi trebale da budu prepreka da se uputite u neki  fitnes centar gde će te sa trenerom koji ima iskustva u radu sa osobama koje imaju slične probleme , početi da radite i sprovodite program vežbanja. Nemojte oklevati jer nije fitnes centar samo za osobe koje su fit već je veoma dobro mesto i za oporavak osoba koje imaju određeni zdravstveni problem. Bez obzira na godine, verovatno će vam prijati ovakva vrsta aktivnosti i rada. Sprave koje postoje u teretani su veoma dobre kao opsija za ljude sa artritisom. Mišićna snaga će napredovati i ono što je najvažnije vi ćete vežbati na spravama u zaštićenim položajima po vaše zglobove i telo. Mogućnost povređivanja ukoliko se budete pridržavali saveta trenera, koji ponavljamo mora biti veoma stručan, će se svesti na minimum.

Upražnjavajte jogu jer će prijati vašem telu

Jogom se ljudi bave od davnina. Pomoći će vam da se opustite i da smanjite napetost u zglobovima i mišićima.Obratite pažnju da instruktor joge mora biti iskusan u radu sa osobama koje imaju artritis jer su neke poze vrlo rizične za mišiće i zglobove.  Ne smete ući u rizik da vam se problem dodatno pogorša.

Angažujte stručnog personalnog trenera sa   iskustvom

Ako se dvoumite ili se osećate nesigurnim da bi mogli sami da započnete sa fizičkom aktivnošću ili da sami koncipirate program treninga i opterećenja , mozda je ipak najlogičniji potez angažovanje osobe koja je stručna za pružanje takvog tretmana.Trener će vas sigurno pravilno usmeriti i dodatno motivisati za budući rad.  Zajedno ćete prolaziti kroz stanice vašeg napredovanja i radovati se tome. Vrlo brzo će se neke vaše motoričke sposobnosti popraviti. Priznaćete da nije lako naći motiv i sa bolovima i otocima u kolenima ili rukama kretati svaki dan na trening. E zato je tu osoba koja će vas ohrabriti da uspete u tome i da vam ne bude teško. I verujte uspećete u tome zajedno.

Tagovi : reumatski artritis |

Ona portal

Čekamo da Ona portal napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Vežbe za mršavljenje na pokretnoj traci

Vežbe za mršavljenje na pokretnoj traci

Kad su u pitanju sprave za vežbanje i mršavljenje mnogi stručnjaci kažu-ništa bolje od pokretne trake za ...
Plesom oko šipke do savršenog tela

Plesom oko šipke do savršenog tela

Ovaj vid vežbanj sastoji se iz tri elementa: 1. Fitnes Ne postoji jedan najvažniji ...
Gluteus- vežbom do savršenstva!

Gluteus- vežbom do savršenstva!

Vežbanje je najdelotvornije sredstvo u borbi protiv opuštene i neprivlačne zadnjice. Ukoliko ...
SAMSUNG
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • sestri
  • mami
  • partneru
  • drugarici
  • nikome

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 15°c

Roleri

Bicikl