05
Feb
2014

Kako do neophodnih 10.000 koraka dnevno?

Pregledano: 3555 puta

Stučnjaci za dobru kondiciju i bolje zdravlje preporučuju najmanje deet hiljada koraka dnevno. Deluje "strašno"? I nije tako kao što se na prvi pogled čini...

Da je šetanje zdravo i višetruko korino svi znamo... Ali, koliko je zaita potrebno hodati dnevno? Čarobna brojka koju brojni stručnjaci preporučuju je 10 000 koraka dnevno, što je otprilike 8 kilometara, ali olakšavajuća okolnost je što se u tu cifru ubraja baš svaki korak koji u toku dana napravite. Možda vam se i dalje ta brojka čini nedostižna, s obzirom na opštu užurbanost i nedostatak vremena... Kome je još do šetnje? Ipak, nije neophodno izdvojiti previše vremena za dugu šetnju, sve što je potrebno izmeniti neke navike, kako bi živeli zdravije, ali i podstakli mršavljenje uz tih famoznih 10.000 koraka. Evo i načina kako do njih:


1. Budite odlučni: Već do podneva morali biste da pređete nekih 2000 koraka, ili nešto više od kilometara. Ako vam je teško da se orijentišeete, najbolje je da nabavite pedometar koji meri vaše korake. Idite do prodavnice, siđite dve,tri stanice ranije kada idete na posao, obavite kupovinu, izvedite psa u dužu šetnju, prošetajte sa komšinicom ili sami se opustite hodajući uz omiljenu muziku u ušima.

2. Prošetajte sa decom do škole: Ukoliko imate dečicu koja idu u vrtić ili školu, ili mlađu sestru i brata trudite se da ih što češće otpratite do škole pešaka, a ne automobilom ili prevozom. Ovo je jednostavan način da doprinesete cifri od deset hiljada koraka dnevno, ali i da uštedite na benzinu.
 
3. Šetajte sa prijateljima: Umesto komunikacije na "fejsubuku", "skajpu", "viberu" ili nekoj drugoj društvenoj mreži prošetajte sa koleginicom, poznanicom, drugaricom, sestrom, mamom, rođakom.
 
  

4. Zaboravite na lift: Stepenice umesto lifta, uvek i svuda! Kad vam vude naporno, samo se setite kakvo će čudo to učiniti za vaše noge!
 
5. Što više izbegavajte kola: Jednostavno za svaku relaciju koju možte pešaka da pređete zaboravite automobil. Zašto biste za nekoliko stotina metara palili automobil? Daleko je korisnije prošetati. Ako ništa, bar se parkirajte na nekoliko minuta hoda od odredišta. I to će pomoći! Ako se vozite gradskim prevozom, izađite nekoliko stanica ranije i protegnite noge.


Šetanje je najjednostavniji i najnenaporniji način da učinite nešto za svoje zdravlje i liniju. Osećaćete se bolje i lepše izgledati, ali ćete preventivno uticati i na potencijalne bolesti srca ili osteoporoze, a hodanje i kretanje pomaže i u otklanjajnju nervoze i depresije.
 

Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako istrajati u vežbanju?

Kako istrajati u vežbanju?

Jedno istraživanje pokazuje da čak skoro 50% početnika u vežbanju odustane nakon ...
Boks je rešenje za suvišne kilograme!

Boks je rešenje za suvišne kilograme!

Boks je postao jedan od najpopularnijih fitnes treninga na svetu, što nije ...
Vežbe bez truda

Vežbe bez truda

Većina žena bi volela da može da ostane u formi bez malo truda. Odlazak u teretanu ...
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Nego šta!!!
  • I više od toga.
  • Nema boljih od mene.
  • Nisam zgodan al sam neophodan
  • Trebalo bi da se posvetim više sebi.... Jeb...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 14°c

Bicikl

Roleri