Postovala: Nataša Ilić
08
Aug
2012

Pilates na plaži

Pregledano: 7745 puta

Ako se već izležavate na plaži, možete učiniti nešto vrlo korisno za vaše telo

Jeste da je vreme odmora i da vam po ovim vrućinama ne pada na pamet da se dodatno umarate, ali mi vam predlažemo da, ukoliko smatrate da ste se ulenjili, evo načina da se uz izležavanje i malo razmrdate. Preporučujemo vežbe za stomak, guzu i bedra.

Najbolje vreme za vežbanje je rano ujutru ili kasno popodne. U oba slučaja se ubrzava metabolizam i telo se puni potrebnom energijom

Svaka vežba se izvodi brojanjem do deset. Dišite duboko i snažno tako da udišete na nos, a na napornijem delu vežbanja izdišite na usta. Ako obrazac disanja nije sasvim jasan, ne treba paničiti, već samo dišite prirodno, vodeći računa da ne zadržavate dah.

Makaze na peškiru

Makaze i kruženje nogama su odlične vežbe za trbušne mišiće koje možete da radite, a da vam se ne smeje cela plaža. Legnite na leđa, opružite ruke uz telo i prislonite noge na podlogu. Izdahom aktivirajte trbušne mišiće i primaknite donji deo leđa podlozi. Zatim, dignite noge u vazduh  i ispružite ih.

U prvoj vežbi izvodite makaze tako da na izdah jednu nogu primičete podlozi, zadržavajući poziciju donjeg dela leđa. Na udah vratite nogu u početnu poziciju i novim izdahom ponovite isto sa drugom nogom.

U drugoj vežbi imate istu početnu poziciju kao u prvoj, ali sada pokrete izvodite sa obe noge zajedno. Pravim nogama kružite tako da izdišete kada se noge primiču podlozi, a udišete kad se noge vraćaju u početnu poziciju. Ponovo držite zategnut stomak i poziciju donjeg dela leđa, makar pri tome morale da smanjite amplitudu pokreta.

Vežba za gluteus i bedra

Podizanje nogu iz klečećeg stava je delotvorna vežba za stražnjicu i stražnji deo bedara. Zato, kleknite i postavite dlanove u ravni sa ramenima. Stisnite trbušne mišiće i vodite računa da ne propadnete u donjem delu leđa i u ramenima.

Opružite jednu nogu i malo je podignite u vazduh. Na izdah podignite nogu do linije tela, a udahom je vratite u početnu poziciju.

Skelkovi na steni

Sklek je nezaobilazna vežba za jačanje gornjeg dela tela uključujući grudne mišiće, ramena, leđa, ruku i abdomena. Problem kod skleka je što većina ne zna pravilno da ga radi,  jer za to nema snage. Zato preporučujemo sklek u stojećoj poziciji.

Ono što vam treba kod ove vežbe su stene ili zid na otvorenom i moći ćete da se pohvalite kako možete da uradite deset sklekova u cugu. Stojeći, oslonite se o stenu rukama, a dlanove postavite šire od širine ramena. Stisnite stomak i guzu. Udahom savijte ruke u laktovima, a snažnim  izdahom ih ispružite, zadržavajući ravnu liniju tela.

Toj vežbi možete pridodati i ovu vežbu za guzu:

Oslanjajući se pravim rukama o stenu, stojte na jednoj nozi dok drugom izvodite pokret. Snažnim izdahom podižite nogu kojom radite u kuku, zadržavajući ostatak tela u položaju. Slobodno stisnite guzu za vreme napornijeg dela vežbe.

Ojačajte stomak

Na samom molu iskoristite vez za čamce i brodove za vežbe abdomena, simulirajući vežbe na lopti. Sedite uspravno na početak veza i ispružite ruke ispred tela.

Snažnim izdahom, aktivirajući abdominalne mišiće, spuštajte telo do pola formirajući slovo "C". Udahom se vratite.

Posle nekoliko ponavljanja možete zadržati telo u "C" poziciji i podizati ruke izdahom, a spuštati ih udahom. Za vreme zadržavanja ovog položaja grčite stomačne i dišite snažno.

Nabolje vreme za vežbanje

Najbolje vreme za trening je rano ujutru ili kasno popodne. U oba slučaja ubrzavate metabolizam, razbudićete se, a telo će dobiti potrebnu enegriju.

Ako ne vežbate redovno, ali ste odlučile da baš ovog leta preduzmete nešto u tom prvcu, možda vam baš ove vežbe pomognu. Za ovo vam nije potrebna Nova godina, dovoljan je i godišnji odmor.

Fotografije: www.zdravakrava.hr

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako do neophodnih 10.000 koraka dnevno?

Kako do neophodnih 10.000 koraka dnevno?

Da je šetanje zdravo i višetruko korino svi znamo... Ali, koliko je zaita potrebno hodati ...
Vežbe za mršavljenje na pokretnoj traci

Vežbe za mršavljenje na pokretnoj traci

Kad su u pitanju sprave za vežbanje i mršavljenje mnogi stručnjaci kažu-ništa bolje od pokretne trake za ...
VOX
8656,oo
prava cena : 10387.2,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Svaki dan sam u teretani
  • Sezona u solarijumu je otvorena
  • Nisam,ugojila sam se 10 kila
  • Da,za borbu sa alergijama
  • Spremna za sta ?

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 9°c

Bicikl

Roleri