04
Aug
2011

Vežbanje kod kuće: dobre i loše strane

Pregledano: 8531 puta

Dobre i loše strane vežbanja kod kuće.

Teretane, razni fitnes centri i aerobik sale jednostavno nisu za tebe. Ipak, želela bi da budeš u formi i da održavaš liniju i zato si odlučila da počneš da vežbaš kod kuće. Koje su dobre, a koje loše strane treninga kod kuće?

 

Dobre strane.

 


1. Ušteda vremena. Jedna od prednosti vežbanja kod kuće je vreme koje ćeš uštedeti jer nećeš morati da odlaziš do nekog fitnes centra.

 


2. Spremanje. Kada vežbaš kod kuće ne moraš da misliš o tome kakvu ćeš opremu imati, odnosno šta ćeš obući, koje patike ćeš poneti, da li su one dovoljno udobne, ne moraš da tražiš torbu dovoljno veliku da u nju stane još i peškir, voda, dezodorans, možda čak i fen...

 


vezbanje kod kuce3. Vreme treninga. Sama sebi određuješ kada ćeš vežbati i koliko. Ako si zauzeta tokom celog dana, vežbe možeš odraditi i kasno uveče ili rano ujutru.

 


4. Vrsta vežbi. Pošto sama sebi određuješ treninge, možeš ih osmisliti baš onako kako ti odgovara. Jedan dan možeš raditi pilates, sledeći dan jogu, kombinovati različite vrste aerobika, a kada želiš da se opustiš možeš jednostavno plesati uz omiljenu muziku.

 


5. Nema blamiranja. Nekim ženama je problem da idu na grupne treninge i u teretane jer ne žele da se blamiraju. Sramota ih je njihove kilaže, ne žele da drugi vide da ne mogu da urade veliki broj ponavljanja, a možda neke vežbe uopšte ni ne umeju da odrade. Kod kuće te niko ne vidi.

 


Loše strane.

 


1. Istrajnost. Možda najveći problem jeste prava motivacija koja ne bi dozvolila da se od vežbanja odustane. Mnogi koji vežbaju kod kuće nisu u tome istrajni, jer nema nikog ko im neće dozvoliti da posustanu. Očekuju da će se desiti čudo i da će rezultati biti izuzetno veliki i vidljivi posle samo nekoliko treninga, a ako se to ne desi, vrate se svojim lošim starim navikama – nevežbanju. Takođe, ako su vežbe teške, nemaju dovoljno volje da sami sebe nateraju da nastave.

 


vezbanje kod kuce 22. Nestručnost. Takođe veliki problem je što se, ako nisi stručna, lako može desiti da sebi ne smisliš dobar plan vežbanja i da ne izabereš onu vrstu treninga koja bi tebi odgovarala. Isto tako, nepravilno rađenje vežbi može dovesti i do ozbiljnih povreda. Kada se sve to spoji, rezultati nisu dobri.

 


3. Neinformisanost. Ako baš i nisi sportski tip, a oko sebe nemaš nekoga ko će te uputiti u osnove treniranja, može ti se desiti da iz dana u dan ponavljaš neke greške. Na primer, možda ne znaš da najmanje pola sata pre vežbanja ne treba ništa da jedeš i slično. To opet može dovesti do toga da, ne samo da očekivani rezultati ne dolaze, nego i da ti vežbanje uopšte ne prija.

 

4. Kućne sprave. Mnogi dolaze u iskušenje da kupe sve sprave za kućno vežbanje koje se nude na tržištu. Misle da im je sve to potrebno, ali većina tih sprava nije dobra za zdravlje i namenjena je profesionalnim vežbačima sa odličnom kondicijom. Budi sigurna da se može vežbati i bez ikakvih rekvizita, a mali tegovi za ruke i, na primer, elastična traka ti mogu biti sasvim dovoljni.

 

U svakom slučaju, ako se odčučiš da treniraš kod kuće, naoružaj se motivacijom i pravim informacijama o vrsti vežbi koje planiraš da radiš, kao i o osnovama sporta, što će ti pomoći da dođeš do svog cilja.

 

 

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
8
Ljuto
3
Tužno
4
Srećno
7
Bolje
6
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Vežbanje kod kuće: dobre i loše strane

Vežbanje kod kuće: dobre i loše strane

Teretane, razni fitnes centri i aerobik sale jednostavno nisu za tebe. Ipak, želela bi da budeš ...
Vežbe na rolerima

Vežbe na rolerima

Vožnja rolera je aktivnost sa kojom se mogu izgubiti suvišni kilogrami, ...
Oblikujte svoje butine

Oblikujte svoje butine

Oblikovanje kvadricepsa: Početna pozicija: sedite u stolici na poslu ili kod kuće, ...
CANON
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 9°c

Bicikl

Roleri