Postovala: Senka Ivetić
07
Nov
2012

Blagotvorna dejstva zelenog čaja

Pregledano: 10636 puta

Zeleni čaj pomaže prilikom mršavljenja - uz redovno ispijanje možemo izgubiti jedan kilogram mesečno. On je prirodni antioksidans koji reguliše probavu, topi masne naslage i razbuđuje organizam.

U Kini je u upotrebi više od 5000 godina, a poznata je i stara kineska poslovica da je “bolje 3 dana bez hrane, nego 1 bez čaja”. Zeleni čaj možete da konzumirate sa limunom ili da ga mešate sa drugim aromatičnim biljem radi neutralizacije gorkog ukusa. Ovaj čaj pokazuje antikancerogeno dejstvo, sprečava začepljenje krvnih sudova i srčana oboljenja, ubrzava metabolizam i sagorevanje masti. Takođe, snižava nivi holesterola pa se primenjuje i kod povećnog nivoa holesterola u krvi. Zeleni čaj sadrži fluoride, koji sprečavaju razvoj karijesa. Bogat je antioksidansima, koji sprečavaju razvoj oštećenja ćelija u organizmu. Koristi se kod infekcija, prehlada, smanjujući oštećenja ćelija pod dejstvom virusa.

zeleni caj

Istraživanja su pokazala da konzumiranje zelenog čaja sprečava širenje raka dojke kod žena u predmenopauzi. Žene kojima je dijagnostikovan rak dojke u ranim stadijumima bolesti i koje su pile bar 5 šolja zelenog čaja dnevno pre nego što im je postavljena dijagnoza, imale su manje šanse da se bolest ponovo javi po završetku terapije. Ipak, žene koje su bile u kasnim stadijumima raka dojke imale su male ili nikakve koristi od konzumiranja zelenog čaja. Ipak, jedno veliko istraživanje u Japanu je pokazalo da konzumiranje zelenog čaja nije uticalo na smanjenje rizika za razvoj raka dojke.

Upotrebom zelenog čaja sprečava se razvoj malignih ćelija, a redovno konzumiranje je povezano sa smanjenom incidencom razvoja: raka jajnika, kolona, jednjaka, mokraćne bešike, pluća, pankreasa, prostate, kože. Zeleni čaj dezinfikuje usnu dulju i sprečava razvoj infekcija. Zahvaljujući prisustvu teofilina, zeleni čaj opušta bronhije, pa je svoju primenu našao i kod astme, bronhitisa. Prema nekim istraživanjima, upotreba kafe, čaja i drugih kafeiniziranih napitaka smanjuje rizik od razvoja Parkinsonove bolesti.

zeleni caj

Preparati zelenog čaja se primenjuju lokalno za tretman virusnih infekcija (groznica - herpes virus, polne bradavice).

Ako imate problema sa zadahom iz usta, ranicama u usnoj duplji ili čestim infekcijama grla razmislite o tome da uvedete konzumiranje zelenog čaja ili ispiranje grla istim. Takođe, možete očistiti ranice u ustima vaticom natopljenom čajem.

Koristi se i za povećanje krvnog pritiska.

Osnovno dejstvo zelenog čaja, kao i svih drugih napitaka koji sadrže kofein, jeste povećanje budnosti i saznajnih kapaciteta. Većina energetskih pića upravo sadrži kombinacije kofeina i šećera, tj. stimulator i gorivo koji omogućavaju povećanu budnost. Antioksidansi u zelenom čaju su nekoliko desetina puta efikasniji od vitamina C i E, koji važe za dobre antioksidanse. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala i time pomažu u borbi protiv starenja. Studije pokazuju da ekstrakt zelenog čaja stimuliše metabolizam i pomaže pri sagorevanju masti. Neke studije ukazuju na delotvornost kombinacije zelenog čaja i kofeina u smanjenju i održavanju telesne mase, kod predgojaznih i umereno gojaznih osoba.

U nekim slučajevima ipak ne treba uzimati zeleni čaj. Teoretski, zeleni čaj može smanjiti usvajanje gvožđa, pa se ne preporučuje upotreba kod anemije. U slučaju povećanog unosa coca-cole, guarane, kafe, matee, efedre i energetskih pića (koja uglavnom sadrže ove stimulatore) postoji mogućnost preteranog stimulisanja organizma pri čemu nastaju: ubrzan rad srca, povećanje krvnog pritiska, pojačano izlučivanje tečnosti, nesanica, gubitak apetita. Zeleni čaj se ne preporučuje u slučaju alergije na kofein, kod nesanice, epilepsije.

zeleni caj

Neželjena dejstva uključuju iritaciju želuca i smanjenje apetita. U slučaju unosa većih količina zelenog čaja, mogu se javiti usled prisustva kofeina: nesanica, ubrzan rad srca, povećan krvni pritisak, pojačano izlučivanje tečnosti.

Pri primeni efedrina ne treba unositi zeleni čaj, zbog mogućeg pojačanja stimulativnog dejstva na organizam. Istovremena upotreba sa oralnim kontraceptivima ili hinolonima može smanjiti izlučivanje kofeina za 40-65%, pri čemu se mogu razviti neželjena dejstva povećanog prisustva kofeina. 

Zeleni čaj pomaže prilikom mršavljenja - uz redovno ispijanje možemo izgubiti jedan kilogram mesečno. On je prirodni antioksidans koji reguliše probavu, topi masne naslage i razbuđuje organizam.

Zeleni čaj razgrađuje masne naslage. Ako ste pojeli previše masne ili slatke hrane, šoljica zelenog čaja smanjuje štetne posledice kaloričnog obroka. Za to je pre svega zaslužan katehin koji podstiče razgradnju neželjenih masnih naslaga.
zeleni caj
Takođe, zeleni čaj ubrzava metabolitam i umiruje osećaj gladi. Kalorije se brže troše uz zeleni čaj. Istraživanja su pokazala da osobe koje redovno piju zeleni čaj dnevno potroše 6% više kalorija od osoba koje ga ne konzumiraju. Drugim rečima, ako dnevno unosimo oko 2300 kalorija, 138 možemo anulirati uz zeleni čaj. Zeleni čaj drži nivo insulina pod kontrolom, što znači da je i nivo šećera u krvi stabilan pa organizam traži manje slatkiša. Glad smanjuje i ugodna toplina čaja.

Kako je zeleni čaj antioksidans koji podstiče izlučivanje štetnih materija, a kožu čini glatkom i čvrstom, pomaže i u smanjenju celulita. Proces je posebno delotvoran u kombinaciji s fizičkim aktivnostima. Takođe, zeleni čaj povećava izdržljivost za 25%.

Ako vas muče probavni problemi, popijte veliku šoljicu zelenog čaja s nekoliko kapi limuna. Čaj je učinkovit i u slučaju zatvora.

Osećate se umorno i iscrpljeno? Zeleni čaj osvežava organizam, podiže raspoloženje i stimuliše cirkulaciju.

Ipak, kao i u većini stvari, ni sa zelenim čajem ne treba preterivati. Optimalna dnevna dozu koja iscrpljuje sva pozitivna svojstva zelenog čaja kreće se oko šest šoljica. U čaj po želji možete dodati malo limuna ili mleka. Listiće zelenog čaja nikada nemojte preliti kipućom vodom jer prevelika toplina uništava korisne materije.

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Trešnje protiv reume, celulita i bora

Trešnje protiv reume, celulita i bora

Ponovo je sezona trešanja. Za bečkog profesora Hademara Bankhofera one su "prirodni lek sa drveta" – jer ...
Znate li ko si poznati vegani?

Znate li ko si poznati vegani?

Kelly Osbourne Kada je rešila da skine kilograme,Kelly Osbourne je unajmila kuvara koji priprema ...
Ova devojka je pila 3 litra vode svaki dan, a evo i rezultata toga!

Ova devojka je pila 3 litra vode svaki dan, a evo i rezultata toga!

Takođe, dame se kunu u to da osam čaša vode dnevno čini kožu blistavom i zdravijom, kao i da ...
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • porodičnim odnosima
  • karijeri
  • prijateljskim odnosima
  • pravljenju novca
  • zadovoljstvu samim sobom

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 25°c
min 13°c

Roleri

Bicikl