30
Jul
2011

Bolest vožnje

Pregledano: 6868 puta

Šta je to bolest vožnje, koji su joj uzroci, kako je sprečiti?

Bolest vožnje podrazumeva neprijatan osećaj mučnine, vrtoglavice, glavobolje itd. u toku putovanja nekim prevoznim sredstvom: automobilom, avionom, vozom, autobusom, a nekada se čak javlja pri ljuljanju na ljuljašci. Na ovu bolest su najosetljivija deca između četiri i 12 godina, ali se može javiti u svim uzrastima. Šta je uzrok ove bolesti i kako je sprečiti?

 

KOJI SU SIMPTOMI? Simptomi bolesti vožnje mogu biti: uopšteno loš osećaj, produkcija prekomerne količine pljuvačke, glavobolja, mučnina, vrtoglavica, nedostatak daha, prekomerno znojenje, slabost, crvenilo lica, povraćanje. Simptomi mogu biti blagi, ali i ozbiljni. Ako se javi često povraćanje, treba se javiti lekaru jer to može dovesti do dehidratacije i pada pritiska.

 

ZAŠTO SE OVA BOLEST JAVLJA? U unutrašnjosti srednjeg uha nalaze se kanali popunjeni sa tečnošću – lavirint. Kada se glava pomera, pomeranje ove tečnosti u kanalima šalje informaciju mozgu koliko daleko, koliko brzo i u kom pravcu se glava pomera. Informacije o pokretu mozak takođe prima iz očiju i mišića. Bolest putovanja nastaje kada mozak dobija suprotne informacije. Dok putujete, tečnost iz unutrašnjeg uha šalje informaciju da se krećete, dok mišići miruju i poručuju da se ne krećete, a oči šalju jednu ili drugu informaciju u zavisnosti od toga gde gledate (da li, na primer, čitate knjigu ili gledate na put). Ovakve oprečne informacije se prenose do dela mozga koji je blizu onog dela mozga zaslužnog za povraćanje. Često se dešava da su osobe koje su već iskusile ovu bolest, veoma nervozne pre putovanja jer strahuju da će im se to opet desiti. Ta anksioznost doprinosi pogoršanju stanja, a takve osobe čak mogu osećati mučninu i pre samog putovanja, na psihičkoj bazi.

 


ŠTA AKO STE DUGO IZLOŽENI OVOJ BOLESTI? Ako dugo putujete, na primer, autobusom i počinjete da osećate simptome, ako se ne zaustavite i ne prekinete putovanje, teško da će taj loš osećaj proći sam od sebe. Ako ste, pak, na putovanju dugom nedelju dana, koliko traju neka putovanja brodom, telo će se vremenom navići i simptomi će prestati posle nekog vremena.

 

KAKO SPREČITI OVU BOLEST? Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da sprečite ili barem umanjite simptome bolesti vožnje:

 


bolest putovanja 11. Gledajte put, predele koje prolazite da bi i oči slale informaciju mozgu da se zaista krećete. Nemojte čitati knjige i slično.


2. Smestite se tamo gde ćete najmanje osećati kretanje, na primer, ako putujete brodom budite na sredini, u autobusu nemojte sedeti baš iznad točkova, nego na sredini ili napred, da biste mogli i da gledate na put.


3. Ako putujete kolima, vozite Vi. Oni koji voze manje osećaju simptome.


4. Što je veće prevozno sredstvo kojim putujete, manje ćete osetiti kretanje, pa ako ste u mogućnosti, putujte većim avionom, brodom itd.

 

5. Držite glavu mirno. Ako je mnogo budete pomerali, to će još doprineti lošem osećaju.

 

6. Nekima prija da drže oči zatvorene. Može Vam prijati ako se tako umirite i pokušate da spavate.

 

7. Može Vam prijati ako ležite na leđima.

 

8. 24 sata pre putovanja i u toku putovanja nemojte piti alkohol.

 

bolest putovanja 29. Uvek imajte svežeg vazduha. Izbegavajte duvanski dim i zagušljiv vazduh. Držite otvorene prozore.

 

10. Ako putovanje traje kratko, pokušajte da ne jedete i ne pijete ništa.

 

11. Ako putovanje traje dugo, jedite po malo ali češće.

 

12. Nervoza pogoršava simptome. Umirite se, dišite duboko i razmišljajte o nečemu drugom.

 


Postoje lekovi protiv bolesti vožnje ali oni deluju samo ako ih pijete pre putovanja, oni Vas umiruju. Nekima pomaže đumbir. Može se žvakati sirov đumbir, a može da se brzo napravi čaj tako što ćete dodati seckani đumbir u ključalu vodu. U svakom slučaju, pre putovanja se opustite, možete uraditi nekoliko vežbi disanja koje će Vas umiriti. Dok putujete, takođe će Vam pomoći da razmišljate o nečemu drugom ili da spavate.

 

 

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
1
Ljuto
1
Tužno
1
Srećno
1
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Bolest vožnje

Bolest vožnje

Bolestvožnje podrazumeva neprijatan osećaj mučnine, vrtoglavice, glavobolje ...
Kako ublažiti prolećnu alergiju

Kako ublažiti prolećnu alergiju

Napokon je nastupio onaj period u godini kada možemo da odložimo debele džempere, kapute, rukavice i ...
10 saveta kako da ojačate svoj imunitet

10 saveta kako da ojačate svoj imunitet

Imunost predstavlja sve odbrambene reakcije našeg tela u borbi protiv raznih bolesti, ali dođe ...
HP
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Nijednu, vjerujem u zdravu prehranu
  • Samo jednu i shvatila sam da to nije za mene
  • Manje od 5
  • 5-10 otprilike
  • Bilo ih je toliko da ne znam ni broj

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 7°c

Roleri

Bicikl