Postovala: Vladimir Ilic
16
Jun
2014

Briga o zubima u trudnoći

Pregledano: 3043 puta

U toku trudnoće treba posebno voditi brigu o zdravlju zuba i desni, kao i oralnoj higijeni u celosti.

U toku trudnoće treba posebno voditi brigu o zdravlju zuba i desni, kao i oralnoj higijeni u celosti. Veoma je važno da buduće mame, ukoliko planiraju trudnoću posete stomatološku ordinaciju pre trudnoće, kako bi otklonile sve kvarove i informisale se kod stomatologa o pravilnom održavaju oralne higijene tokom trudnoće. Na ovaj način će sačuvati svoje zube i izbeći neželjene kompikacije tokom trudnoće.

Uzroci stomatoloških problema tokom trudnoće

Pogrešno je mišljenje da se zubi menjaju u trudnoći, i da stradaju zbog nedostatka kalcijuma. Nedostatak kalcijuma koji je potreban bebi ne nadoknađuje se iz zuba majke, već iz njenih kostiju. Često možete čuti žaljenje bivših trudnica kako su ostale bez zuba u toku trudnoće zbog ubrzanog propadanja zuba, desni i potpornog aparata zuba, pa sada moraju da ugrađuju implante za zube. Pravi uzrok ovih komplikacija je disbalans hormona i nedovoljno oralne higijene, kao i stomatološki problemi koji nisu otklonjeni pre trudnoće.

Najčešći stomatološki problem tokom trudnoće

Desni su definitivno najveći problem tokom trudnoće, a do ovih problema dolazi usled promene nivoa hormoma koji kao posledicu imaju povećanu osetljivost desni. Najčešći problem koji se javlja kod većine trudnica je upala desni (gingivitis) koja se manifestuje oticanjem i krvarenjem desni, uglavnom tokom pranja zuba. Najčešće se javlja u drugom tromesečju. Parodontopatija je stadijum koji nastupa ukoliko se gingivitis ne leči na odgovarajući način. Ovu bolest treba shvatiti ozbiljno, jer ona uništava viličnu kost i na kraju će dovesti do gubitka zuba i posledica po bebu.

Trudnice nekada imaju veliku potrebu za grickanjem, naročito slatkiša, a poznato je da šećer veoma loše deluje na zube. Zato bi bilo najbolje da posle svakog unosa šećera operete zube ukoliko ste u mogućnosti. Ako niste, barem isperite zube vodom ili mlekom.

U prvom tromesečju može se desiti da trudnice osećaju mučninu tokom pranja zuba. U ovim slučajevima se preporučuje korišćenje manje četkice ili koričćenje sredstva za ispiranje usta. Možete prati zube bez paste, samo sa četkicom, ali ovo nemojte primenjivati dugo jer se tako smanjuje nivo higijene u ustima.

Trudnicama se savetuje da ne peru zube odmah nakon povraćanja, pošto se u stomaku nalaze kiseline koje mogu dovesti do oštećenja zubne gleđi. Najbolje je dobro isprati zube vodom, a  nakon toga sredstvom za ispiranje zuba ili iskoristite prst kao četkicu za zube a pastu isperite vodom. Četkicu možete koristiti tek nakon sat vremena.

Uticaj stomatoloških problema na bebu

Paradontopatija može dovesti do rađanja deteta male težine ili prevremenog porođaja. Baš zbog ovoga je potrebno ići na redovne kontrole i prijaviti svaki problem. I infekcija desni je veoma opasna jer se može proširiti na čitav organizam i dovesti do komplikacija ili čak spontanog pobačaja.

Stomatološke intervencije u toku trudnoće

Preporučuju se barem dve posete stmatološkoj ordinaciji u toku treudnoće, pri kojima je obavezno naglasiti da se nalazite u drugom stanju! Ako dođe do bola zuba/desni, krvarenja/oticanja desni ili sličnih neprijatnosti, treba obavestiti stomatologa u što krećem periodu. Ukoliko je potrebno sprovođenje neke intervencije, drugo tromesečje je najbezbedniji period za to. Pri kraju trudnoće (kraj osmog i deveti mesec) nije preporučljivo vršenje bilo kakve intervencije, jer se tada trudnice osećaju nelagodno u stomatološkoj stolici. Ukoliko je baš neophodno, intervenciju treba izvršiti što brže, a trudnica treba da bude u položaju koji joj najviše odgovara. Tokom stomatoloških inervencija ne smeju se koristiti lekovi koji mogu dovesti do oštećenja ploda, kao što su dijazepam, kodein, streptomicin, tetraciklini… Rendgensko snimanje treba izbegavati, posebno u prvih 12 nedelja trudnoće. Ukoliko je snimanje neophodno, obavezno zaštiti trudnicu i plod, a snimanje izvršiti na ispravnom aparatu.

Najbolja stomatološka praksa u trudnoći

Ako planirate trudnoću, preporučljivo je da posetite zubara, kako bi ste na vreme uklonili postojeće probleme i kako bi ste se informisali o najboljem načinu za održavanje zuba u trudnoći. Redovno održavajte oralnu higijenu, kristiite mekšu četkicu i češće je menjajte, izbegavajte slatkiše, unosite vitemin D i kalcijum, poštujte savete stomatologa, idite redovno na kontrole i obavezno prijavite ukoliko dođe do nekih komplikacija. Ukoliko se pridržavate ovih saveta, otklonićete mnoge neželjene posledice. Budućim mama se savetuje uzimanje jednog miligrama fluora dnevno, od početka trudnoće do kraja dojenja, kako bi beba imala kvalitetnije zube.

 

Vladimir Ilic

Čekamo da Vladimir Ilic napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Ova devojka je pila 3 litra vode svaki dan, a evo i rezultata toga!

Ova devojka je pila 3 litra vode svaki dan, a evo i rezultata toga!

Takođe, dame se kunu u to da osam čaša vode dnevno čini kožu blistavom i zdravijom, kao i da ...
Gledanje TV-a skraćuje život

Gledanje TV-a skraćuje život

Koliko dnevno gledaš TV? Malo ujutru uz kafu dok se razbuđuješ, posle ...
Prospan - prirodna veličina

Prospan - prirodna veličina

Inventivni pristup iz laboratorije lako su preneli u sferu komunikacije, pa su reklamne poruke koje plasiraju poslednjih ...
SAMSUNG
1879,oo
prava cena : 2254.8,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • sestri
  • mami
  • partneru
  • drugarici
  • nikome

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 25°c
min 15°c

Roleri

Bicikl