Postovala: Nataša Ilić
11
Sep
2012

Jutarnje navike koje produžavaju život

Pregledano: 4697 puta

Vreme je da usvojite nove, zdrave navike i tako učinite život lepšim

Ulazite u novi dan sa tromim buđenjem, ispijanjem kafe, a možda čak i cigaretom? Ako je tako, mogli biste sami sebi da skratite život, a sem toga, smanjićete sreću i energičnost. Vreme je da usvojite nove navike.

Po jutru se dan poznaje. Sigurno ste više puta čuli tu rečenicu, ali verovatno niste ni svesni koliko je istinita. Ako vam je jutro stresno i ispunjeno nezdravim navikama, imaćete loše dane.

Na to upozoravaju američki lekari koji su napravili uputstva za lepša jutra. Ako ih primenite, mogli biste da uživate u srećnijem i zdravijem životu.

Udahnite vazduh

otvaranje prozora


Posle spavanja, u sobi je ustajali vazduh čak i ako vam je prozor bio otvoren. Čim ustanete, otvorite sve prozore u stanu, glavu izbacite napolje, duboko udahnite i izdahnite i tako deset minuta. Pritom bi bilo dobro da sami sebe podsetite da ste živi, zdravi i srećni. Ako uspete da ujutro razvijete pozitivan stav, tokom dana ćete biti otporniji na negativnu energiju koja će sigurno naići.

Istezanje

istezanje


Telo je posle spavanja tromo i svaki nagli pokret mogao bi da napravi probleme. Da se to ne bi dogodilo, posle jutarnje higijene, obavezno uradite vežbe istezanja. Ako ne znate kako se rade, pitajte trenera u najbližoj teretani, a možete potražiti i na internetu takve vežbe.

 

Vežba pre svega

jutarnje vezbanje


Posle  istezanja, telo nagradite vežbanjem. Ako odradite vežbu ujutru pre nego što vas sustignu obaveze, napravili ste dobar posao. Vežba pojačava lučenje hormona sreće, pomaže vam da se razgibate i sveži započnete dan. Naravno, vežbanje je put do boljeg zdravlja i vitkosti. Za jutarnje vežbanje dovoljno je i 15 minuta, a izaberite trčanje ili nešto drugo što vam se sviđa.

Toplo-hladan tuš

tusiranje


Posle vežbanja, uđite u kadu pod tuš i neizmenično se istuširajte toplom i hladnom vodom. To će pokrenuti vašu cirkulaciju, a vas će u potpunosti razbuditi i napuniti energijom. Posle toga, ako želite, možete kožu častiti hranjivim mlekom za telo.

Doručak pre kafe


Verovatno volite jutarnju kafu, možda ste i pušač, ali bez obzira na to ni kafu, a ni cigarete ne bi trebalo da  konzumirate ujutru, pre nego što nešto stavite u želudac. Već i vrapci na grani znaju koliko je doručak važan. On je podloga za ceo dan. Trudite se da ga  pojedete na miru i bez žurbe. Dobar izbor su žitarice od celog zrna sa jogurtom i voće.

Upravljanje vremenom

budjenje


Najviše problema ujutru se javlja zbog loše procene vremena. Sav jutarnji stres je zbog žurbe i kašnjenja. To je nešto što možete izbeći, ako se dobro organizujete. Trudite se da uveče pre spavanja napravite plan za sutrašnji dan. Tako ćete ujutru  stići da uradite sve ovo što smo vam predložili. Naravno, trebaće vam vremena da usvojite nove navike, ali nemojte da odustajete. To su navike zbog kojih ćete biti bolje raspoloženi, aktivniji, odmorniji, zdraviji i lepši.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako Ema Stoun održava liniju?

Kako Ema Stoun održava liniju?

Glumica Ema Stoun se ne odriče ukusnih zalogaja, iako je pobornica ...
Koliko ste u formi?

Koliko ste u formi?

Rešili ste da končno počnete sa vežbanjem, ono vam je već godinama sastavni deo života ili ...
Fizička aktivnost pospešuje rad mozga

Fizička aktivnost pospešuje rad mozga

1. Stimuliše rast mozga Starenjem, pojava novih moždanih ćelija se usporava i mozak i ...
HP
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 3°c
min -1°c

Bicikl

Roleri