Postovala: Sanja Stojkov
06
May
2011

Kako ublažiti prolećnu alergiju

Pregledano: 3790 puta

saveti za jačanje imuniteta kako bi se alergija na polen ublažila ili predupredila

Napokon je nastupio onaj period u godini kada možemo da odložimo debele džempere, kapute, rukavice i sve ostalo što nam je trebalo da se borimo protiv hladnih ulica i jakog vetra. Iako smo jedva čekale da uskočimo u prolećnu garderobu i jutarnju kafu pijemo na terasi, to mnogima od nas nije donelo kraj mukama. Naprotiv. Veliki procenat stanovništva se suočava sa problemima koje nose “prolećne” alergije – kijanje, curenje iz nosa, nadraženost očiju i druge iritacije koje buđenje prirode može da prouzrokuje.

 

Uzrok alergija su strane supstance na koje naš imunološki sistem prekomerno reaguje, a koje u naš organizam najčešće dospevaju preko vazduha ili preko hrane. Najveća koncentracija alergena u vazduhu jeste u toku proleća  kada se priroda budi i cveta. Iako naš organizam najčešće reaguje na polen breze, pitomog kestena i jasena, svaki polen drveta, trave i korova može biti dovoljno jak da prouzrokuje kijavicu i nadraženost  očiju i nosa.

 

Ako si i ti jedna od onih koji se još u toku zime plaše prolećnog cvetanja, pridržavaj se uputa svog lekara. Redovno uzimaj prepisane antihistaminike i druge lekove i izbegavaj duži boravak u prirodi, pogotovo tokom suvih i vetrovitih dana. Pošto se polen skuplja na garderobi, kada uđeš u kuću obavezno se istuširaj i operi  odeću kako bi sprečila da se alergen razleti po stanu, a iz istog razloga nastoj da veš ne prostireš napolju. Ove mere će ti pomoći da zaštitiš svoj organizam ili bar da smanjiš iritaciju.


U slučaju da je tvoja alergijska reakcija na polen blaga i da zbog toga ne osećaš potrebu da se obratiš lekaru, možeš da se opredeliš za neki od prirodnih antihistamika, kao što su ginko biloba ili kopriva koja se u obliku kapsula prodaje u prodavnicama zdrave hrane. Preporučena dnevna doza ginko bilobe je maksimum 240mg, a kapsula koprive 500mg tri puta dnevno. Nije loše ni ako svaki dan u organizam uneseš i kalcijum u kombinaciji sa vitaminom C jer će oni ublažiti simptome i ojačati tvoj imunitet.

Sanja Stojkov

Čekamo da Sanja Stojkov napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Pozitivne vesti iz sveta zdravlja!

Pozitivne vesti iz sveta zdravlja!

Deset najboljih zdravstvenih studija koje ne uništavaju zabavu, a motivišu nas da živimo ...
Briga o zubima u trudnoći

Briga o zubima u trudnoći

U toku trudnoće treba posebno voditi brigu o zdravlju zuba i desni, kao i oralnoj higijeni ...
Depresija kod dece

Depresija kod dece

Znaci koji upozoravaju su stalan umor, bezvoljnost, gubitak interesovanja za učenje i druženje sa vršnjacima, ...
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Cigarete/Žvake
  • Novine
  • Feniranje
  • Ne bih potrošila poslednje pare, čuvala bih
  • Kozmetiku

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 15°c
min 10°c

Roleri

Bicikl