Postovala: Sanja Stojkov
06
May
2011

Kako ublažiti prolećnu alergiju

Pregledano: 3889 puta

saveti za jačanje imuniteta kako bi se alergija na polen ublažila ili predupredila

Napokon je nastupio onaj period u godini kada možemo da odložimo debele džempere, kapute, rukavice i sve ostalo što nam je trebalo da se borimo protiv hladnih ulica i jakog vetra. Iako smo jedva čekale da uskočimo u prolećnu garderobu i jutarnju kafu pijemo na terasi, to mnogima od nas nije donelo kraj mukama. Naprotiv. Veliki procenat stanovništva se suočava sa problemima koje nose “prolećne” alergije – kijanje, curenje iz nosa, nadraženost očiju i druge iritacije koje buđenje prirode može da prouzrokuje.

 

Uzrok alergija su strane supstance na koje naš imunološki sistem prekomerno reaguje, a koje u naš organizam najčešće dospevaju preko vazduha ili preko hrane. Najveća koncentracija alergena u vazduhu jeste u toku proleća  kada se priroda budi i cveta. Iako naš organizam najčešće reaguje na polen breze, pitomog kestena i jasena, svaki polen drveta, trave i korova može biti dovoljno jak da prouzrokuje kijavicu i nadraženost  očiju i nosa.

 

Ako si i ti jedna od onih koji se još u toku zime plaše prolećnog cvetanja, pridržavaj se uputa svog lekara. Redovno uzimaj prepisane antihistaminike i druge lekove i izbegavaj duži boravak u prirodi, pogotovo tokom suvih i vetrovitih dana. Pošto se polen skuplja na garderobi, kada uđeš u kuću obavezno se istuširaj i operi  odeću kako bi sprečila da se alergen razleti po stanu, a iz istog razloga nastoj da veš ne prostireš napolju. Ove mere će ti pomoći da zaštitiš svoj organizam ili bar da smanjiš iritaciju.


U slučaju da je tvoja alergijska reakcija na polen blaga i da zbog toga ne osećaš potrebu da se obratiš lekaru, možeš da se opredeliš za neki od prirodnih antihistamika, kao što su ginko biloba ili kopriva koja se u obliku kapsula prodaje u prodavnicama zdrave hrane. Preporučena dnevna doza ginko bilobe je maksimum 240mg, a kapsula koprive 500mg tri puta dnevno. Nije loše ni ako svaki dan u organizam uneseš i kalcijum u kombinaciji sa vitaminom C jer će oni ublažiti simptome i ojačati tvoj imunitet.

Sanja Stojkov

Čekamo da Sanja Stojkov napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Znate li šta je anksioznost?

Znate li šta je anksioznost?

Anksioznost predstavlja najčescu bolest današnjice, stres je glavni ...
Tajne mršavih žena

Tajne mršavih žena

Pitate se kako neke žene uspevaju da uvek budu mršave i vitke? Razlog nije uvek u genima, već i ...
Zašto nas emocije vode do kuhinje i kako to sprečiti?

Zašto nas emocije vode do kuhinje i kako to sprečiti?

Kada se osećamo loše, nezadovoljnima, najčešće posežemo za nekim spoljnim zadovoljstvom. Za mnoge, ...
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • samo jednom
  • volim svakog sa kim sam u vezi
  • najviše dva-tri puta
  • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
  • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 9°c
min 4°c

Bicikl

Roleri