Postovala: Filip Pejovic
31
Jan
2014

Metode za lečenje proširenih vena

Pregledano: 1496 puta

Oboleli i prošireni krvni sudovi na nogama sa razvojem bolesti gube svoju uobičajenu funkciju i oni se moraju odstraniti kako ne bi prouzrokovali još veće komplikacije stvaranjem tromba ili otvaranjem rana. Težina lečenja proširenih vena i postoperativni

Lečenje u prvoj fazi bolesti

Jako je bitno bolest ozbiljno shvatiti i otpočeti sa postupkom lečenja na vreme. Što se pre krene sa lečenjem lakše su i jednostavnije metode koje se primenjuju. Kada se bolest tek javi praksa je da se koristi kompresivna terapija kojom će se obezbediti potpra venama, u kombinaciji sa lekovima i kremama. Pored ove terapije neophodno je pojačati i fizičke aktivnosti kako bi mišići na nogama ojačali i bili u mogućnosti da potpomognu pumpanje krvi ka srcu kako se ona ne bi zadržavala u venama nogu.

Kada je operacija neizbežna

Već kada proširene vene uđu u drugu fazu bolesti kompresivna terapija ne može pomoći da se bolest zaustavi i operacija se ne može izbeći. U tom slučaju do pre pet, šest godina koristila se samo klasična operacija kojom se vena odstranjivala pravljenjem rezova, podvezivanjem i izvlačenjem. Za to vreme pacijent se nalazi u stanju opšte aestezije. Danas se ovaj operativni način sve manje primenjuje zbog svoje visoke invazivnosti. Zamenjuju ga savremenije metode koje su daleko manje invazivne.

Savremene metode lečenja proširenih vena

U nove metode lečenja proširenih vena spadaju laserska operacija, operativni tretman sa radio talasima i operacija proširenih vena sa vodenom parom. Laserska i radiotalasna metoda koriste energiju radio talasa, odnosno laserke svetlosti kako bi uspostavile unutar vene temperaturu koja će dovesti do denaturacije proteina u venskim zidovima. Isti efekat se postiže i sa operacijom vodenom parom, s’tim što se u tom slučaju koristi voda, odnosno vodena para koja je apsolutno neškodljiva. Metoda sa vodenom parom je najsavremeniji i najefikasniji način lečenja proširenih vena danas.

Dužina oporavka posle operacije

Koliko će trajati postoperativni period zavisi isključivo od toga koja operativna metoda je primenjena. Zbog težine samog zahvata oporavak posle klasične operacije je vrlo dug i težak. Za razliku od toga posle operacije proširenih vena vodenom parom pacijent se potpuno oporavlja posle samo tri do četiri dana. Za više informacija o proširenim venama, i njihovom lečenju pročitajte detaljan članak.

Filip Pejovic

Čekamo da Filip Pejovic napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Gledanje TV-a skraćuje život

Gledanje TV-a skraćuje život

Koliko dnevno gledaš TV? Malo ujutru uz kafu dok se razbuđuješ, posle ...
Imamo sreće što je svuda oko nas: Maslačak leči rak, hepatitis, holesterol, jetru...

Imamo sreće što je svuda oko nas: Maslačak leči rak, hepatitis, holesterol, jetru...

Celu biljku najlakše je ubrati tako što pod njen koren zavučete nož i izvučete biljku s korenom, jer su ...
Briga o zubima u trudnoći

Briga o zubima u trudnoći

U toku trudnoće treba posebno voditi brigu o zdravlju zuba i desni, kao i oralnoj higijeni ...
SAMSUNG
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Odmorite kod kuće
  • Provedete bilo kako sa voljenom osobom
  • Izađete u provod
  • Popijete kaficu sa prijateljima
  • Leškarite satima u kadi

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 5°c
min 1°c

Bicikl

Roleri